Mi a helyzet a komáromi piacokkal?

Egy olvasói panasz nyomán utánajártunk, mi a helyzet a komáromi piacokkal. Ki oldja meg a nagypiac körüli parkolási gondokat? Beindul-e végre a várpiac, s ha igen, mikor? Milyen újdonságra lehet számítani a néhány hét szünet után újra megnyitott Eötvös utcai piacon?

„Itt lakom a piac mellett és felháborodással tölt el, hogy szombatonként nem tudok úgy kilépni a házból, hogy ne történjen bármi ‚majdnem‘ baleset“ – kezdte sorolni a Vasút utcai nagypiacnál tapasztalható problémákat egyik olvasónk. Szerinte ilyenkor sétálni sem lehet a piac közvetlen közelében, mivel mindenhol – a füvön is – autók parkolnak, és bár a városi rendőrök bírságolnak, a helyzet nem javul. Az itt lakók autóikkal nem tudnak hová parkolni a piaci napokon, ráadásul egyes árusok a lakosok szemeteseibe, rosszabb esetben a ház oldalához pakolják a piaci napokon összegyűlt hulladékaikat –  panaszkodnak az ott lakók, akik arra is kíváncsiak, mikor indul a várpiac.

A lakossági felvetés kapcsán utánajártunk, mi a helyzet a komáromi piacokkal. Komáromban jelenleg a Vasút utcán található a legnagyobb piac, amely szerdán és szombaton tart nyitva, és ez az egyetlen, amely magánkézben van. A piacot üzemeltető cég vezetője Nguyen Van Huyen vietnami származású vállalkozó. Az árusok „szemetelésével“ kapcsolatban elmondta, a piac területén vannak konténerek az árusoknak, és ha azt észleli, hogy valamelyik árus a lakók szemetesébe hordja a hulladékát, biztosan figyelmezteti. Elismerte, hogy valóban adódnak kaotikus közlekedési helyzetek, főként a parkolóhelyet kereső autók miatt, viszont szerinte ehhez hozzájárul az is, hogy a piacra érkezők számára az út mentén kialakított parkolóhelyekre a szemközti házakban lakók parkolnak, ezzel elveszik a helyet a piac vásárlói elől. Hangsúlyozta, a piac hosszában található összes parkolóhely az ő tulajdonában van, és ezek a piac látogatói számára lennének fenntartva. Mint mondta, már próbálkozott tárgyalni a lakosokkal, ám egyelőre nem sikerült elérnie, hogy ne az ő piaci parkolójában hagyják autóikat. Hozzáfűzte, egyelőre nem akar radikális eszközökhöz nyúlni, mint például a parkolók lekerítése. A vállalkozó szerint az lehet a megoldás, hogy a város új parkolóhelyeket alakít ki a lakosok számára, például a ház mögött, a játszótér mellett, ezzel kapcsolatban már megkereste a városi hivatal illetékeseit is.

DSC_0557A Vasút utcai piac parkolója – fotónk nem piaci napon készült

Keszegh Béla alpolgármester a vállalkozó felvetésével kapcsolatban elmondta, minden olyan együttműködésre nyitottak, ami a komáromiak érdekeit szolgálja, ám a város elsődlegesen nem egy magánkézben lévő piac gondjait akarja megoldani, hanem inkább a városi piacok fejlesztésébe szeretne beruházni, hiszen ez többszörösen megtérülhet – nemcsak az anyagiak terén, de például azáltal is, hogy a vásárlók és árusok egy része az új várpiacra jár majd, ezáltal csökken a vasútállomás melletti piacra nehezedő terhelés. Megjegyezte azt is, hogy ha a nagypiacra érkezők hajlandók lennének kicsit távolabb parkolni, kisebb lenne a tumultus.

Mikor nyit a várpiac?

Mint említettük, a többi komáromi piacot – az Eötvös utcait, a hamarosan induló várpiacot és a Kossuth térit – a város, pontosabban a Comorra Servis városi cég üzemelteti. Tavaly év végén az előző polgármester egyik utolsó ténykedése volt, hogy ünnepélyesen átadta a várpiacot, mely a városi rendőrség mellett, az erőd és az egyetem közelében található. Azóta azonban hagyományos piac nem indult az új helyen – a karácsonyi vásár is meghiúsult –, és csupán a komáromi börzét, vagyis a bolhapiacot tartják itt vasárnaponként.

piac3

Mint azt Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatója elmondta, eredetileg április környékére tervezték a várpiac nyitását, azonban a vár több pontján zajló környezetvédelmi beruházás közbeszólt. A piac egy részét ugyanis feltúrták, hogy eltávolítsák az itt található szennyezett talajt és tisztára cseréljék azt. A földmunkák során megsérültek többek között a föld alatti vezetékek, amelyeket aztán a kivitelező nagyrészt rendbehozott, ám a zöldprojekt miatt halasztani kellett a várpiac indulását.

A nyár folyamán azonban végre beindul az új piac, melyet a keddi és csütörtöki napokon tartanak. Mint azt Jaroslav Malina, a városi piacok gondnoka elmondta egy hónapon belül népszerűsítő kampányt indítanak, hiszen jelenleg az a legfontosabb teendő, hogy az embereket odaszoktassák az új helyszínre. Különböző reklámfelületeken, szórólapokon, az árusok esetében akár személyes megkeresésekkel is fel fogják hívni a figyelmüket várpiacon megnyíló lehetőségekre.

Nagy Tamás hangsúlyozta a hamarosan induló várpiac előnyeit. Egy része teljesen fedett, sőt, sátrak felállításával további fedett területeket lehet kialakítani, toalettek biztosítottak, ráadásul itt a parkolással sincsenek gondok, hiszen a vár melletti gyűjtőparkoló rengeteg autót képes befogadni, és természetesen hulladéktárolók is rendelkezésre állnak. Mivel a szomszédos épületben van a városi rendőrség központja, a biztonsággal sem lesznek gondok. Jelenleg mintegy 70 árus számára van asztal, de a nyár folyamán 120-ra nő a standok száma. Azaz az anyagi és műszaki feltételek, az infrastruktúra teljes mértékben biztosított. További lehetőségek is rejlenek a várpiacban. Tekintettel a vár közelségére, állandó, a hét minden napján nyitva tartó büfét és szuvenírboltot is érdemes lenne kialakítani, ami elsősorban a várba igyekvő turisták igényeit szolgálná ki – vázolta elképzeléseit a Comorra Servis vezetője.

ostermelo2

Keszegh Béla szerint üdvös volna néhány „kőboltot“ is létrehozni a várpiacon – hentes, pékáru üzlet – hogy a piacra látogatók itt intézhessék a teljes élelmiszerbevásárlást. Szeretnék erősíteni az őstermelőket is, akik nehéz helyzetben vannak, hiszen sokan – elsősorban a nagypiacon – úgy árulják portékáikat, mintha az saját kertjükben termett volna, ugyanakkor mindenki tudja, hogy nagykereskedőktől, vagy éppen hipermarketekben szerezték be. Mint mondta, önmagában nincs gond azzal, hogy valaki például a budapesti nagybani piacon szerezte be az általa árult zöldséget, gyümölcsöt (amennyiben van pénztárgépe, ami kereskedők esetén előírás), hiszen az is lehet kiváló minőségű. Azt azonban ki kell küszöbölni, hogy a viszonteladók megtévesszék a vásárlót és saját terményként árulják a nem általuk termesztett árut, a valódi származási hely feltüntetési nélkül.

Arra a kérdésre, módosítják-e egyes buszjáratok útvonalát, hogy megálljanak a várpiacnál is, az alpolgármester azt felelte, mindez az igényektől függ majd. Hozzáfűzte, sokan taxival járnak a piacokra, így egyáltalán nem biztos abban, hogy szükséges a városi buszoknak megállniuk az új helyszínen.

Az Eötvös utcai piac is megújul

Jelenleg is zajlik az Eötvös utcai piac rendbetétele, mely rövid szünet után indult újra, miután az üzemeltetés a Clean City vállalattól a Comorra Servishez került. Itt – hasonlóan a Kossuth téri piachoz – hétfő és szombat a piaci nap.

DSC_0537Az Eötvös utcai piac roncsai

Az Eötvös utcán már lefestették a piaci asztalokat, új tetőt is kaptak, illetve kapnak. További tennivaló az itt leparkolt, roncs állapotú lakókocsik eltávolítása, melyek ingyen foglalják a közterületet, ráadásul csúfítják is azt, környékükön szemétkupacok alakulnak ki. Mint megtudtuk, több lakókocsi tulajdonosa a Vasút utcai nagypiacon árul, és a lakókocsikat csupán raktárként használják. Már felszólították a lakókocsik tulajdonosait, hogy távolítsák el a roncsokat, ám ezt eddig nem tették meg, így most a városi rendőrség bevonásával próbálják előkeríteni őket. A cél az, hogy tiszta, rendezett legyen az Eötvös utcai piac is.

A városvezetés és az illetékes városi cég szándéka tehát az, hogy a városi piacokat minél jobb színvonalra emeljék. A lakosok kétszeresen is jól járhatnak ezzel, hiszen méltóbb, színvonalasabb körülmények között vásárolhatnak, jobb szolgáltatást kapnak, miközben a város bevétele is növekszik, ami áttételesen megintcsak a komáromiaknak jelent pluszt, hiszen az így befolyó pénzből további fejlesztéseket lehet végrehajtani – hangsúlyozta az alpolgármester.

Csaba Ádám

Top