Megyei választások: az MKP döntött, a Híd még nem

A két pártelnök áprilisi találkozója és az MKP Komáromi járási jelöltállító konferenciája után szinte teljes bizonyossággal kijelenthető: Nyitra megyében a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd nem köt koalíciót, vagyis a megyei választásokon a két pártnak nem lesz közös listája.

mkp_guta

Mint ismert, Menyhárt József és Bugár Béla elnökök április végén Pozsonyban találkoztak, hogy megvitassák a közös indulás és a koalíciókötés lehetőségeit. A tárgyaláson azonban nem született megállapodás, így az már akkor világossá vált, hogy országos szintű együttműködés a megyei választásokon nem lesz a két párt között. Annak esélyét ugyanakkor, hogy az egyes járások, illetve megyék megegyezzenek egy közös listában, a két párt elnöke nem zárta ki, ám mint hangsúlyozták, ebben az országos elnökségnek már nem, csak az alsóbb struktúráknak lehet beleszólása. Az MKP április 29-én, Nemesócsán tartott Komáromi járási konferenciája után ugyanakkor csaknem teljes bizonyossággal eldőlt, hogy Nyitra megyében sem lesz közös lista, a járási konferencia küldöttei ugyanis – teljes, azaz nyolc fős listát állítva – döntöttek a Komáromi járásban induló képviselőjelöltek személyéről.

MKP: „Erős, ütőképes csapat“

A jelöltállítás folyamata az MKP-ban eltért a korábban bevett gyakorlattól: az idén ugyanis nemcsak az egyes alapszervezetek küldöttei szavazhattak, hanem a járási elnökség is felállított egy saját listát – a kettő „összefésüléséből“ született meg a végső sorrend. Ez a következőképpen néz ki: Viola Miklós, Becse Norbert, Horváth Árpád, Varga Péter, Földes Csaba, Gyarmati Tihamér, Knirs Imre, Orosz Örs. „Úgy látom, erős, ütőképes csapatot állítottunk fel, a listán szereplő jelöltek minden szakpolitikai területet lefednek. Talán csak annyi hiányérzetem van, hogy a listánkon nem szerepel női jelölt“ – mondta el a Deltának Becse Norbert, az MKP Komáromi járási elnöke. „Nyitra megye egyes járásaiban az MKP és a Híd között ugyan születhetnek még szóbeli megállapodások, de a hivatalos koalíciókötésnek, amelynek az egész megyére kell szólnia, már nagyon kis esélyét látom“ – tette hozzá. Az MKP komáromi listája véglegesnek mondható, még akkor is, ha az országos elnökségnek elviekben van lehetősége a személycserékre. Ez azonban csak indokolt esetben (pl. etikai vétség) képzelhető el.

Önálló megyeelnökjelölt?

A járási konferencia küldöttei a megyeelnökjelölt személyéről is szavaztak. Eredetileg két jelölt szerepelt a szavazólapokon, ám Knirs Imre komáromi alpolgármester visszalépett. Az egyetlen jelöltre, Farkas Ivánra 91-ből 87 szavazat érkezett. Ám az, hogy Farkas Iván végül versenybe száll-e a megyeelnöki székért, még nem biztos, hiszen Nyitra megye többi magyar- lakta járása is jelölhet megyeelnököt, a végső döntést pedig az MKP kerületi tanácsa mondja majd ki május 24-i ülésén. Indulását Farkas egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Információink szerint, ha a többi járási konferencia is úgy dönt, hogy őt támogatja, harcba fog szállni a megyefőnöki tisztségért.

A Híd koalíciós partnert keres

A jelöltállítás folyamata hetekkel ezelőtt a Híd pártban is megkezdődött, konkrét jelöltekről azonban továbbra sincsenek még információk. Egyelőre az sem világos, hogy a párt egyedül vagy koalícióban indul-e a megyei választásokon Nyitra megyében. Csóka Lajos járási elnök lapunknak elárulta, jelenleg is zajlanak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, konkrétumokat ezért inkább még nem mond. „Elképzelhető, hogy koalícióban indulunk, mint ahogyan az is, hogy egyedül május végére a kérdésnek el kell dőlnie“ – közölte. Csóka lapunknak korábban egy Smerrel kötött lehetséges együttműködés lehetőségét sem zárta ki.

lm
(fotó: Szeretlek Gúta)

(Cikkünk a Delta május 9-i számában jelent meg)

Top