Megújul a Polgár utca, szépülnek a parkok

KOMÁROM. Hamarosan megkezdődhet, és szeptember végére akár be is fejeződhet a Polgár utca teljes felújítása. A belvárosi parkok is megszépülnek: új padok, szemeteskosarak lesznek kihelyezve, egy szökőkutat felújítanak, egyet pedig felszámolnak.

20150724_122732

Négy hónappal ezelőtt döntöttek a városi képviselők arról, hogy teljesen felújítják a Polgár utcát. Miután a tervek már tavaly elkészültek, a város a nyár folyamán meg is hirdette a közbeszerzést a kivitelezőre, 7 céget külön is megszólított, az elektronikus aukció során végül 3 ajánlat érkezett. Eredetileg 179 ezer euró volt a beruházás tervezett összege, a Korekt Kft. végül 178 300 eurós ajánlattal nyerte el a munkát (az összegek áfával értendők) – tudtuk meg Keszegh Béla alpolgármestertől. Vélhetően ezen a héten írják alá a szerződést a kivitelezővel, amennyiben senki nem emel panaszt a közbeszerzéssel kapcsolatban. Az építőcégnek 30 nap alatt kell befejeznie a felújítást, így az építkezési terület átadása után vélhetően már szeptember végére megvalósul a beruházás. Nemcsak az utcát újítják fel, hanem az úttest melletti 104 parkolóhelyet is.

Érdeklődtünk azzal kapcsolatban is, hogy hol tart a belvárosi parkok megújulása. Mint megtudtuk, a két nagy park – az Anglia park és a Štefánik park – a 40 ezer eurós belvárosi pénzcsomagból újul meg, de a Lehár parkra, a Csokonai parkra és a Singellőben lévő kis parkos részre is jut a keretből – utóbbi esetekben vállalkozók, magánszemélyek is támogatják a csinosítást. Összesen 75 új padot helyeznek ki – a Lehár parkban már megtörtént –, ebből 10 padot szponzori pénzből vásároltak. Komárom város 13 ezer eurót tervezett költeni az új padokra, ám az elektronikus aukció nyomán végül 2360 euróval olcsóbban sikerült beszerezni azokat egy komáromi cégtől. A városvezetés azért döntött az új padok mellett – melyeket a műemlékvédelmi hivatal is jóváhagyott –, hogy az egész belváros egységes arculatot kapjon. Ugyanakkor a régi padokat sem dobják ki, hanem felújítják, és olyan közterületekre helyezik ki – például lakótelepekre – ahol eddig nem voltak, vagy már teljesen tönkrementek. Az alpolgármester megjegyezte, valamennyivel csökken majd a padok száma, egy-két félreeső helyre ugyanis nem tesznek újakat, mivel ezek a helyek vonzották a hajléktalanokat, huligánokat, akik rendszeresen itt tanyáztak és tönkretették azokat.

Megújul a Štefánik park közepén található szökőkút is, a néhány méterre lévő tengerész szobor előtti, működésképtelen szökőkutat viszont teljesen felszámolják. A város megoldást szeretne találni a Nádor utcai, Kormoránnál található szökőkúttal kapcsolatban is, melynek azonban olyan súlyos hibái vannak, hogy valószínűleg csak teljes újjáépítéssel lehetne újra beüzemelni, ami nagyon költséges lenne. Ezért felmerült, hogy egy városkapuszerű építménnyé alakítsák át a nem működő vízi attrakciót, mely jelképesen fogadná a belvárosba érkezőket.

11870819_892148880833440_4850503822786143502_n

A parkokba új, ízléses szemétkosarakat is kihelyeznek, de a gyerekparkban is lesznek felújítások. Egyrészt eltávolítják a veszélyes betondarabokat, felületeket, szükség szerint bővítik a hinták és mászókák körüli biztonsági szőnyeget, de a legfontosabb, hogy – a Komáromi Függetlenek Csoportjának javaslatára – új toaletteket és egy pelenkázót is kialakítanak a már meglévő kis épületben, ahol egy kis büfét is nyitnának.

Idén szeptember 4. és 6. között rendezik meg a Komáromi Borkorzót, a tervek szerint addigra az Anglia parkba is kikerülnek az új padok. A következő hónap végéig előreláthatólag befejeződik a belvárosi parkok felújítása, a gyerekparké pedig az ősz folyamán valósulhat meg.

(csá)

Top