Megoldásokat sürgetnek a Vág-híd ügyében

Komárom képviselő-testülete határozatban fejezte ki elégedetlenségét a Vág-híd állapotával és az ott zajló intézkedésekkel kapcsolatosan, melyek negatívan befolyásolják a komáromiak és környékbeliek életét. Ebben az áll, hogy a gondok az állami szervek hanyag hozzáállása miatt alakultak ki, illetve megoldásukban az illetékeseknek hatékonyabban kellene közreműködniük.

V2

A határozat pontokba szedve sorolja fel azokat a közlekedési gondokat, melyek Komáromot és lakosságát negatívan érintik. Leszögezi, a Vág-híd rossz műszaki állapota annak a következménye, hogy az állami Szlovák Útkezelő Vállalat hosszú évekig elhanyagolta a karbantartását, illetve a műszaki állapotának rendszeres felmérését. Annak ellenére sem fordítottak kellő figyelmet a hídra, hogy egy fontos közlekedési folyosó része, és rossz műszaki állapota hatással van egész Nyitra megye gazdasági fejlődésére.

Június végén ugyanis a híd terhelésének csökkentése céljából tiltották meg, hogy a 15 tonnánál nehezebb járművek, köztük a hulladékszállító teherautók, tűzoltóautók, mezőgazdasági gépek, nagyobb autóbuszok a hídon keresztül közlekedjenek. Ugyancsak a híd tehermentesítése végett marták fel a híd aszfaltrétegének egy részét, ám a város szerint gyenge minőségű munkát végzett az útkezelő vállalat: durva egyenetlenségek keletkeztek, az úttest szélén olyannyira, hogy a kerékpárosok nem tudnak biztonságosan közlekedni a hídon.

A határozatban ugyancsak elégedetlenségét fejezi ki az önkormányzat amiatt, hogy a nyilvánosságot nem tájékoztatják kellőképpen a részleges lezárásról és a javasolt forgalom-elterelésről, sőt, a tiltó táblák kihelyezése óta – két és fél hónapja – még mindig nincsen kijelölve az elkerülő út a 15 tonnánál nehezebb járművek számára, ami a közlekedés biztonsága szempontjából aggályos.

A közútkezelő szeptember eleji tájékoztatása szerint a komáromi Vág-hidat egy átmeneti pillérrel támasztják alá a közepén, amire várhatóan 1,3 millió eurót költenek, a közbeszerzést már elindították. A híd aládúcolása 2020 májusáig történhet meg. Komárom ezzel a folyamattal sem ért egyet.

V1

Keszegh Béla polgármester a testületi ülésen elmondta, hiába tárgyaltak többször is az illetékesekkel – a közútkezelő vállalat igazgatójával, a közlekedésrendészettel, a nyitrai járási hivatallal –, és sürgették a problémák megoldását, jelenleg semmilyen pontosabb információt, konkrét ígéretet nem kaptak arra vonatkozólag, hogy maga a felújítás – tehát nem az aládúcolás –, mikor kezdődhet meg és meddig tart majd. Ráadásul, bár kértek tőle találkozót, Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszterrel egyelőre nem tudtak egyeztetni a kérdésről.

Lapunk is kérdezte a Vág-híd ügyében a közlekedési minisztériumot, illetve az alá tartozó közútkezelő vállalatot is, többek között azt tudakolva, miért nem lehet valahogy megoldani, hogy ne egy évig tartson a híd alátámasztása, ezzel pedig a forgalomkorlátozás, ám nem kaptunk választ.

(cs)

Top