Magyar állami kitüntetések

Az államalapítás és Szent István király ünnepe alkalmából több szlovákiai magyar kulturális és közéleti személy is magas magyar állami kitüntetést vehetett át Budapesten, az Országházban, Magyarország pozsonyi nagykövetségén, illetve kassai főkonzulátusán. Többen közülük Komáromhoz kötődnek.

torh_janosTóth János a magyar parlament épületében vette át kitüntetését

Tóth János, a komáromi Selye János Egyetem korábbi rektora, jelenlegi általános és fejlesztési rektorhelyettese a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a magyar parlamentben. A díjat a komáromi egyetem működtetésében elért eredményei, oktatói munkája és a fiatal magyar tehetségek támogatásában vállalt aktív szerepe elismeréseként adományozta Magyarország köztársasági elnöke. Ugyanilyen elismerésben részesült Lanstyák István, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója.

kitüntA pozsonyi díjátadó

Csütörtöky József muzeológus, a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatója Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, csakúgy mint Balassa Zoltán újságíró, kassai helytörténész.

Holocsy Krisztina, a Komáromi Jókai Színház színművésze Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át, ugyanígy Balogh Gábor, a Csemadok közép-szlovákiai regionális alelnöke. Marian Hanták építészmérnöknek a Magyar Bronz Érdemkereszt elismerést adományozták.

(cs)

Top