Közel ezer fát ültettek

Sikeres volt a faültetési országos rekordkísérlet, amit a Fák Nemzetközi Napja alkalmából hirdetett meg az egykori Túzokfarm. A Szigeti Rétek Madárvédelmi Területen soha nem látott embersokaság ültetett rengeteg fát.

Őshonos fákat ültettek önkéntesek a Szigeti réteken, amely területet a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség Enviromentális Oktatóközpontja kezeli. A Fák Nemzetközi Világnapja alkalmából 542 önkéntes és 75 társulás összesen 951 őshonos fát ültetett a Szigeti Rétek Madárvédelmi Területen.

faultetes (4)

A Gúta és Nemesócsa között elterülő egykori Túzokfarm kataszterében a Komáromi járásból Megyercs, Zsemlékes, Nemesócsa, Ekel és Szilas csatlakozott a faültetési akcióhoz, amelynek célja volt újból fákkal szegélyezni a földutakat, hogy a térség visszakapja régi szép látképét, s hozzájáruljon a régió környezeti fejlődéséhez. Nemcsak a környékről, de az ország szinte valamennyi szegletéből, illetve külföldről is érkeztek jólelkű emberek, hogy fákat ültessenek. Valamennyi korosztály képviseltette magát, alapiskolásoktól a nyugdíjasokig – kivonultak önkéntes tűzoltók, erdészek, környezetvédők, hivatalnokok, pedagógusok, polgármesterek és mezőgazdasági dolgozók.

faultetes (1)

Az esemény jelentőségét az is mutatja, hogy a megnyitón megjelent Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár, Matej Ovčiarka, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Pavol Surovec, a Pozsonyi Regionális Környezetvédelmi Szervezet munkatársa és a projekt ötletgazdája, valamint Sylvia Halková, a Pozsonyi Regionális Környezetvédelmi Szervezet szakelőadója, aki a Duna ártéri élőhelyeinek felújításáért és kezeléséért felel.

„Hiányoznak a fák erről a mezőgazdasági területről, miközben nélkülözhetetlen szerepük van a talajerózió visszaszorításában, s hatással vannak a vízgazdálkodásra, de jelentősen hozzájárulnak a mikrokörnyezet alakításához is. Lélekemelő hatása is van a fás területeknek” – fogalmazott Katka Béresová, a Szigeti Rétek Madárvédelmi Terület egyik menedzsere.

faultetes (3)

A tájegység őshonos fáit, azaz hárs-, juhar-, tölgy- és nyárfát ültettek, illetve gyümölcsfákat is telepítettek. Pavol Surovec elárulta, hogy a faültetési akció lényegében a térség madarainak védelmére irányuló tevékenység, ami az EU által finanszírozott Life12 projekt keretében valósul meg. „Segítségével hozzájárulhatunk a madárvédelmi terület megóvásához. Olyan madárfajokat védünk, mint az őrgébics, kékvércse és a parlagi pityer. A biokorridorok létesítésén túl a vizes élőhelyek kialakítására törekszünk, illetve a rétek füvesítését is célul tűztük ki” – mondta Pavol Surovec. A szervezők nem rejtették véka alá, már várják, mikor fogják mások ezt a rekordot megdönteni, mert ha csak egyetlen fával is többet ültetnek, már tettek valamit a környezetükért.

Borka Roland
Fűri Gábor felvételei

Top