Korlátozzák az áramfogyasztást?

Valószínűleg ősszel is folytatódik a drágulás az energiapiacon, aminek következtében szinte minden más is drágul majd – bajba kerülnek a családok, a vállalkozások, az önkormányzatok, a különböző intézmények, leállíthatják a tervezett beruházásokat, akár megszokott szolgáltatásokat is. A kormány most olyan intézkedéseket hozna, amelyek a háztartások energiafogyasztását csökkentenék, ami arra is hatással lehet, hogy mennyit fizetünk az energiáért – aki sok áramot használ, az felárat lesz kénytelen fizetni. Mi magunk is tehetünk azért, hogy ne pazaroljuk az áramot, gázt! De mit tanácsol az állami Szlovák Innovációs ás Energetikai Ügynökség (SIEA)?

A lakosságot, a háztartásokat egyelőre csak közvetve érinti az energia piaci árának elszabadulása – éves szinten nagyjából 6-10-szeres a drágulás –, a vállalkozások, gyárak, intézmények azonban már most piaci áron kénytelenek beszerezni az energiát (hacsak nincs hatályos hosszú távú szerződésük). A lakossági energiaárakat egyelőre alacsonyan tartja az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) korábbi döntése, ám a jövő év elejétől biztos lesz emelés – kérdés, hogy mekkora mértékű?

Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára szerint a közeljövőben korlátozásokat vezethetnek be Szlovákiában az energiafelhasználást illetően – néhány európai országban, például Németországban már hoztak hasonló intézkedést. Az államtitkár szerint elsősorban a villanyáram felhasználásának korlátozásáról van szó. A Hospodárske noviny című gazdasági lapnak nyilatkozva megerősítette, tervben van, hogy valamiképpen korlátozzák majd a háztartások fogyasztását.

Felmerült, a túl sok áramot fogyasztó háztartások felárat lesznek kénytelenek fizetni, miközben az energiával takarékoskodók valamilyen motivációs jutalmat kapnának. Karol Galek megjegyezte, az a céljuk, hogy az emberek tudatosítsák, hogy az olcsó energia korszakának vége, és kezdjenek hozzászokni az energiatakarékos élethez és ne pazaroljanak. Cs

Top 40 jótanács: hogyan csökkentsük energiaköltségeinket?

Hogyan takarékoskodjunk a fűtéssel?

Feleslegesen ne fűtsünk!

Ha 1 Celsius fokkal növelni akarjuk egy szoba hőmérsékletét, az 6 százalékkal emeli az energiafogyasztást. Ha meleg van egy helyiségben, ne nyissunk ablakot, inkább tekerjük le a fütőteljesítményt a radiátorokon!

Állítsuk be jól a radiátorok szabályozóját!

A legideálisabb, ha a radiátorok szabályozóját 3-as erősségűre állítjuk – ez kedvező melegérzetet biztosít azokban a helyiségekben, ahol a legtöbbet tartózkodunk. Ha több napra elhagyjuk otthonunkat, a szabályozót állítsuk kettesre. Négyes fokozatot leginkább a fürdőszobában használjunk.

Ügyeljünk a páratartalomra!

A melegérzet nagyban függ a szoba páratartalmától is: a legideálisabb, ha 50-60 százalék körüli. Télen beltérben általában ennél alacsonyabb, ezért például párásítóval, cserepes virágokkal vagy akváriummal növelhető. Ez azért fontos, mert egy 23 fokos szobában, 30 százalékos páratartalom mellett, az ember melegérzete pont olyan, mint 21 foknál és 60 százalékos páratartalomnál – vagyis ez 12 százalékos energiaspórolást jelent.

Ne takarjuk le a radiátorokat!

Ha a radiátort vastag függönnyel vagy bútorral takarjuk el, esetleg ruhát szárítunk rajta, erősen korlátozzuk a fűtés hatékonyságát, a meleg áramlását.

Télen ne kapcsoljuk le teljesen a fűtést!

Ha télen több napra elmegyünk otthonról, akkor se kapcsoljuk le a fűtést teljesen, inkább tartsuk 16-18 fokon. Sokkal drágább egy teljesen kihűlt és párás lakást újra felfűteni, mint tartani egy alacsonyabb hőmérsékletet.

Ne felejtsünk el légteleníteni!

A fűtési szezon előtt ellenőrizzük le a fűtésrendszert és ne felejtsük légteleníteni a radiátorokat!

Gyorsan és intenzíven szellőztessünk!

Télen is szükség van szellőztetésre, ám ezt tegyük meg minél gyorsabban és intenzívebben, hogy a falak és berendezések ne hűljenek le.

Engedjük be a napfényt!

Télen napközben ne húzzuk be a redőnyöket, függönyöket, hogy minél több napfény érje a belső tereket. Minden plusz fok számít.

Ellenőrizzük az ablakokat!

Ha újabb nyílászáróink vannak, időről időre akkor is érdemes leellenőrizni, valóban jól zárnak-e, szükséges-e az esetleges rések szigetelése, avagy a szigetelés cseréje.

Hogyan takarékoskodjunk a meleg vízzel?

Így mosogassunk!

Kerüljük a folyó vizes mosogatást, inkább a vízzel felengedett mosogatóban tisztítsuk a konyhai eszközöket, vagy, ami még takarékosabb, használjunk mosogatógépet! A legújabb modellek 10 liter víz felhasználásával tisztítanak meg egy adag edényt. Kézi mosogatáskor 6-szor ennyi meleg vizet fogyasztunk el.

Fürdés helyett rövid tusolás

Ha zuhanyozunk ahelyett, hogy egy teli kádban lubickolnánk, vizet és hőenergiát spórolunk. Nem mindegy azonban, meddig állunk a zuhany alatt, próbáljuk az időt 2 percre csökkenteni. Ha 5 percig tusolunk, annyi vizet használunk, mintha kádban fürödtünk volna.

Takarékos zuhanyrózsa

A ma kapható zuhanyfejek többségén már beállíthatjuk, hogy összesen hány fúvókán – nyíláson – keresztül permetezze a vizet. Ha csökkentjük az aktív fúvókák számát, növeljük a vízsugarak áramlásának gyorsaságát, de egyben csökkentjük a fogyasztást is.

Fogmosás pohárral

Ha folyó víz mellett mosunk fogat, feleslegesen pazarolunk el több litert – mossunk fogat egy pohár vízzel!

Javítsuk meg a csöpögő csapokat!

Egyetlen csöpögő csap miatt havonta akár 3300 liter víz folyhat el feleslegesen. Ez a mennyiség 20 teli fürdőkádnyi víznek felel meg.

Spórolás csapvégszűrővel

Ha egy korszerűbb csapvégszűrőt (perlátort) szerelünk fel a csapra, 20 százalékkal csökkenthetjük a vízfogyasztást. Az apró szűrő ugyanis levegővel vegyíti a csapvizet, ezáltal kevesebb víz áramlik ki.

Meleg víz napenergiából

Ha adottak a feltételek, napkollektorok segítségével is előállíthatunk meleg vizet. Ez természetesen jóval olcsóbb megoldás, mint a villanybojleres, vagy a központi meleg víz.

Okosmosógép

Egy korszerű mosógéppel, amely a dobba rakott ruhák valós tömegéhez igazítja a vízfelhasználást, ugyancsak sokat takaríthatunk meg – nemcsak a vízmennyiségen, hanem az áramfogyasztáson is.

Spórolás elektromos berendezésekkel

Energiatakarékos fogyasztók

Nemcsak mosógépből, hanem szinte minden elektromos berendezésből gyártanak már kifejezetten energiatakarékos modellt. Vásárláskor mérjük fel, milyen típusra van szükségünk, ne vegyünk feleslegesen nagy kapacitásút, ha a háztartásunknak a kisebb is megfelel.

Ne mossunk magas hőfokon!

Ruháink többsége esetén elegendő, ha 30-40 fokon mossuk, az előmosás is pazarlás. Ha 90 fok helyett 60 fokra állítjuk a mosógépet, az 25 százalékos energiaspórolást jelent. Mind a mosógépek, mind a mosogatógépek esetén használjuk az energiatakarékos (ECO) programokat.

Vasaláskor korlátozzuk a gőzölést!

A teljesen száraz fehérneműt nehezebb vasalni. Éppen ezért vasaljuk akkor, amikor még egy kissé nedves a ruha. Ezzel 30-50 százalékkal csökkentjük az energia felhasználását. A vasalót ne hagyjuk feleslegesen bekapcsolva, a hőszabályozót se állítsuk túl magas értékre.

Távolítsuk el a vízkövet!

A lerakódó vízkő is növeli az energiafogyasztást, így a vízkőmentesítés ajánlott a mosógépek, mosogatógépek és vasalók esetén is – ez ráadásul a berendezések élettartamát is növeli. A különböző üzletekben kapható szerek mellett az egyszerű ecet és a citromsav is alkalmas a vízkő eltávolítására.

Jó helyre tegyük a hűtőt!

Fontos, hogy a hűtőszekrényt ne helyezzük a sütő vagy a radiátor mellé. Minél melegebb a hűtőgép környezete, annál több energiát használ. Fontos, hogy a hűtő két oldalán 2-2 centiméternyi, a hátoldalánál pedig 5 centiméternyi hely maradjon.

Ne feledjük a leolvasztást!

Bár a korszerű hűtők többsége már rendelkezik automatikus leolvasztás funkcióval, sok háztartásban még nem ilyenek vannak. Ezeknél fontos, hogy időről időre leolvasszuk a felhalmozódott jégréteget.

Meleg étel nem való a hűtőbe!

Alapszabály, hogy meleg ételt ne tegyünk a hűtőszekrénybe – előtte hagyjuk kihűlni, télen akár az erkélyre is kitehetjük. Lényeges, hogy feleslegesen ne nyitogassuk a hűtő ajtaját, hiszen ezzel a szoba hője bejut, amit aztán a berendezésnek újra le kell hűtenie. Mielőtt kinyitjuk az ajtót, gondoljuk át, mire van szükségünk!

A világításon is spórolhatunk

A nap fényt is ad

Ha homály van a szobában, nem kell azonnal a lámpakapcsolóhoz nyúlni. Húzzuk fel a redőnyöket, olvassunk az ablak mellett!

Energiatakarékos égők

Ha a klasszikus villanykörték helyett takarékos, kompakt fénycsöveket használunk, akár 70-80 százalékot spórolhatunk az áramon. A 40 és 100 wattos égőket nyugodtan cseréljük 9 és 23 wattos fénycsövekre, amelyek gond nélkül becsavarhatók normál izzók helyére – ezek is megfelelő fényt adnak. Ugyancsak alternatíva a LED-égők használata, amelyek hasonló fényerősség mellett a kompakt fénycsöveknél is energiatakarékosabbak csaknem 30 százalékkal – a klasszikus izzónál pedig 90 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak. További előnyük, hogy élettartamuk hosszú, a gyakori ki- és bekapcsolás sem árt nekik.

Kapcsoljuk le a villanyt!

Egy háztartás áramfogyasztásának 10 százaléka világításra megy el. Szokjuk meg, ha kimegyünk egy szobából, kapcsoljuk le a lámpát! Ha olvasunk, nem szükséges az egész szobát megvilágítani, elég egy olvasólámpa.

Mozgásérzékelők

Érdemes elgondolkozni azon, hogy azokba a helyiségekbe – kamrába, pincébe, gardróbba –, ahová nem járunk gyakran, mozgásérzékelő szenzorokat szereljünk és ezeket összekössük a világítással. Így a lámpák csak akkor kapcsolnak be, ha valaki ott tartózkodik.

Megtérül a több kapcsoló

Hosszú folyosók, összekötő helyiségek, lépcsőházak esetén minden kijáratnál érdemes elhelyezni egy-egy villanykapcsolót, illetve, ha több fényforrás van, mindegyiket külön kapcsolóval is el kellene látni. Így csak azon a részen világít majd a lámpa, ahol épp szükségünk van rá.

A portörlés is segít

Elsőre hihetetlennek tűnhet, de a lámpákra, izzókra, fényforrásokra rárakódott por akár a fény 20 százalékát is elnyelheti. Töröljük le a port gyakrabban!

Szabályozható fényerősség

Takarékoskodhatunk azzal is, ha olyan fényforrásokat szerelünk fel a nappaliba vagy éppen a hálószobába, amelyek fényerősségét tudjuk szabályozni – ehhez természetesen a klasszikus kapcsolót le kell cserélnünk.

Így spóroljunk a konyhában!

Tegyük rá a fedőt!

Ha főzéskor a fazékra megfelelő fedőt – pontosan ráillőt – teszünk, azzal négyszer kevesebb energiát használunk fel. Ha csak néhány milliméteres a rés, már jelentős a hőveszteség. Ha a gőzt ki kell engednünk, állítható nyílással ellátott fedőt használjunk.

Melegítésre ott a mikrosütő

Ha kisebb mennyiségű (legfeljebb 500 g) ételt akarunk felmelegíteni, egyértelműen a mikrosütő a nyerő a klasszikus sütővel és a főzőlappal szemben – nagyjából 50 százalékot spórolhatunk ezzel.

Takarékos kukta

Ha kuktával, vagyis nyomásos fazékkal főzünk, az ételünk 70 százalékkal gyorsabban készül el, miközben 50 százalékkal kevesebb energiát használunk el.

Kerámia főzőlap letekerve

Ha elektromos, illetve kerámia főzőlapot használunk, úgy spórolhatunk, ha a főzőlap szabályozóját az étel elkészülése előtt 5-10 perccel lejjebb állítjuk, esetleg teljesen kikapcsoljuk. Így kihasználhatjuk a forró lap megmaradt hőmérsékletét.

Lapos aljú lábasok

Kerámia főzőlapok esetén alapszabály, hogy főzőedényünk alja lapos legyen, azaz tökéletesen rásimuljon a főzőlapra. Ha nem így van, a főzés ideje 40 százalékkal nő, az energiafogyasztás pedig 10-15 százalékkal magasabb.

A méret is számít

Az sem mindegy, milyen méretű edényt használunk. Az ideális az, ha a területe pont megegyezik a főzőlapéval, tehát nem kisebb és nem nagyobb.

Süssünk egyszerre több dolgot!

Elektromos sütőknél, amelyeknél megoldott a levegő keringetése és a hőlégbefúvás, egyszerre több ételt is készíthetünk, ami ugyancsak takarékoskodás. Ha csak pár szelet húst, apróbb dolgokat készítenénk, felesleges a sütő használata. Figyeljünk arra is, hogy a sütőt ne melegítsük elő feleslegesen hosszan!

Olcsó vízforralás

Ha forró vízre van szükségünk, használjunk elektromos vízforralót, ami sokkal olcsóbb és gyorsabb megoldás, mint főzőlapon avagy gáztűzhelyen nekifogni a műveletnek. Figyeljünk arra is, hogy csak annyi vizet forraljunk, amennyire épp szükségünk van!

(d)

Top