Könyvet ír a világ gulyásairól

19 ország gulyásreceptjeit gyűjtötte össze, a világ 14 pontján pedig kóstolt is gulyást a Komáromból indult, Amszterdamban élő Pásztó Tamás (37) csomagolástervező. Ízeket és történeteket tartalmaz majd A gulyáskönyv. Ezen dolgozik most Komáromban. Egy kávéházban találkoztunk.

Szeret enni és az ételekről beszélni, mondja mindjárt az elején. „Besztercebányán jártam művészeti akadémiára, és egy albérletben laktam a szintén komáromi Serédi Dávid főszakáccsal, aki a város egyik jobb éttermében dolgozott. És micsoda gulyást tudott készíteni!” – avat be. Amszterdamban, ahol azután csomagolástervezést tanult, majd egy neves formatervező vállalatnál helyezkedett el, nem ismerték a gulyást. A barátai úgy kedvelték meg, hogy főzött nekik. „Ekkor határoztam el, hogy szélesebb körben megismertetem odakint a gulyást” – fogalmaz Tamás, akinek hobbija lett a gulyások és a gulyásról szóló írások, könyvritkaságok gyűjtése. Ötödik éve a szabadsága alatt a világot járja, gulyásokat kóstol, jegyzetel, gulyásversenyek zsűrijében dolgozik és írja A gulyáskönyv című kötetét.

„Utazásaimról és az egyes országokban a gulyások kapcsán megélt történeteket írok a könyvben, 38 különböző gulyás receptjével. Egy ’road szakácskönyv lesz’, sok gulyással és az utazás során szerzett rengeteg baráttal. Bloggerekkel, séfekkel, szakácsokkal, éttermek vezetőivel beszélgettem a gulyásról, kizárólag hiteles tényeket és recepteket közlök. A könyvet, az illusztrációkat magam tervezem, szerzői kiadásban jelenik majd meg, angolul. Azután következik a magyar kiadás, azután a tervek szerint a benne szereplő országok nyelveire is lefordítanánk a kötetet” – meséli.

Gulyásutazónak egy magyarországi hetilap újságírónője nevezte először, azóta használja. Most is jár gulyás-utakra. Beszélgetésünk után Pozsonyba megy. Elárulja: egy ottani barátja oltári csokoládés chilis gulyást készít.

„A legfinomabb gulyás, amit kóstoltam, a hortobágyi bivalygulyás volt” – idézi fel. Pásztó Tamás. Amikor gulyást főz, nem tesz bele lisztet, a húst a kedvenc amszterdami hentesénél, a zöldségeket egy ottani török árusnál szerzi be.

Végül azt is elmondja a magánvállalkozó fiatalember, hogy egy amszterdami amatőr zenekar gitáros, dalszerzője. Zenekaruk neve pedig Lekketunes. Vagyis Ízletes melódiák.

Szél János

Top