Komárom nagy esélye

Nem fordult még elő, hogy Komáromnak három kormánypárti képviselője legyen az országos parlamentben. Ez történelmi lehetőség arra, hogy pártjukon keresztül és személyes kapcsolataikat kihasználva tegyenek a városért és a régióért. Még 3 és fél évük van erre.

fejek Komárom három kormánypárti parlamenti képviselője:
Bastrnák Tibor, Vörös Péter és Vladimír Matejička

Egy város felvirágoztatásában természetesen nagy szerepe van a helyi önkormányzatnak, a város vezetésének. Egy sor olyan dolog van azonban, amikor állami és kormánysegítség nélkül nem lehet előrelépni: vagy azért, mert az önkormányzat jóval kisebb pénzösszeg felett rendelkezik, vagy pedig azért, mert bizonyos ügyekben egyszerűen megkerülhetetlen az állam – az önkormányzatnak nincs hatásköre.

Most történelmi lehetőség előtt áll Komárom: nem fordult még elő, hogy három kormánypárti parlamenti képviselője legyen a városnak (az egész járásnak egyszer már volt). Már sokadik ciklusát kezdi a parlamentben Vladimír Matejička, a legerősebb kormánypárt, a Smer színeiben, a Híd részéről pedig a szintén tapasztalt Bastrnák Tibor, továbbá párttársa, Vörös Péter foglalnak helyet a pozsonyi törvényhozásban. A Híd ráadásul egy háromtagú kormánykoalíció része, ahol az SNS-szel azonos súlyúak ilyen sem volt még, hogy a magyar közösség érdekeit felvállaló párt ennyire erős legyen a kormányon belül.

Utánanéztünk, hogyan áll a többi város a kormánypárti képviselők számát tekintve, ami egyben azt is jelzi, mekkora lobbiereje van egy-egy településnek. Kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően a legtöbb honatyát Pozsony adja, majd Kassa következik. Komárom három kormánypárti képviselőjével a megosztott bronzérmes helyen van, hasonlóan a megyeszékhely Besztercebányához, Zsolnához, Nyitrához, miközben Trencsénnek, Nagyszombatnak és Eperjesnek még ennyi sincs. A járási székhelyek közül kiemelkedik Komárom, legfeljebb Dunaszerdahely kelhet vele versenyre, amely két kormánypárti honatya mellett egy államtitkárt is ad az országnak – ha pedig az egész járást nézzük, ezen belül is Somorját, akkor még egy-egy képviselő és miniszter is növeli a Csallóköz nyugati felének súlyát.


Kormánypárti képviselők száma térségünk járási székhelyein:

Komárom – 3 képviselő
Dunaszerdahely – 2 képviselő
Galánta – 1 képviselő
Érsekújvár – 0 képviselő
Vágsellye – 0 képviselő
Léva – 0 képviselő


Csak a kormánypárti – Smer, Híd, SNS – honatyákat vettük górcső alá, hiszen ebből a pozícióból lehet igazán eredményeket elérni: a pártjaikon és minisztereiken keresztül, vagy lobbizással, a személyes kapcsolatok kihasználásával. Lenne miben segíteni Komáromnak és a régiónak: a Nyitrára vezető gyorsforgalmi út, beleértve Komárom északi elkerülő útját, további útjavítások, körforgalom az izsai letérőnél, vagy éppen az Erzsébet híd előtt, magyar feliratok a vasútállomásokon és városrészeknél, munkahelyteremtő beruházások Komáromba csábítása, vagy éppen a hetényi ipari park létrehozása, lobbizás a pályázatok sikeréért, esetleg annak megakadályozása, hogy a kormány Komárom akarata ellenére engedélyezze a cseppfolyósgáz áttöltő állomás megépítését.

Mindehhez az kell, hogy a parlamenti képviselők a városvezetéssel egy irányba mozduljanak. A városnak például pályáznia kell, projekteket kidolgozni, kormánypárti képviselőinknek pedig egyengetni ezek útját. Így talán nem fordul majd elő olyan szomorú dolog, mint a Munka Utcai Alapiskola már megnyert pályázatának 5 évvel ezelőtti meghiúsulása, és az iskola teljes felújításának elmaradása, amikor is az akkori városvezetés és a Híd minisztere nem voltak képesek közös nevezőre jutni.

A közeljövőben megszólítjuk a 3 komáromi képviselőt, hogy a város és a régió érdekében kifejtett tevékenységükről, eredményeikről tudakozódjunk.

(csaba)

Top