Kiváló az idei bor minőségeA szőlészek szakmai szervezete szerint idén csőstül jött a baj a már eddig is sokat próbált ágazatra.

three glass of white red and rose wine with dim light in wooden restaurant table with a grape background

A legtöbb fejfájást továbbra is a tisztességtelen konkurencia okozza, Szlovákiát ugyanis szó szerint elárasztotják a bizonytalan eredetű, olcsó, ám silány minőségű importborok, miközben a hazai termelőktől a nagyobb gyártók olyan áron veszik át a szőlőt, amely a költségeiket sem fedezi. És akkor még nem beszéltünk a kiszámíthatatlan időjárásról, amely miatt a termés idén minden bizonnyal elmarad a várttól.

A májusi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal volt alacsonyabb a sokévi átlagánál, ez példátlanul nagy különbség a korábban megszokottakhoz képest. Emiatt a tavalyi szürethez viszonyítva idén három héttel később tudták csak elkezdeni a munkálatokat. A másik tényező pedig a tavaszi szárazság. Ebben az időszakban lenne a legnagyobb szüksége a szőlőnek a csapadékra, hiánya a virágzás időszakában látszódott meg a leginkább. Tavaly május végére már elvirágzott szinte az összes szőlőfajta, míg idén június legelején még csak kezdődött. A későbbi érés a minőséget nem befolyásolta, de a szőlő mennyisége elmaradt az előző évitől. Napjainkban az európai szőlő- és borágazatnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie. A szőlőültetvények termésbiztonságát biotikus (pl. vírusok, baktériumok, gombák és kártevők) és abiotikus (pl. szárazság, fagy) tényezők is veszélyeztetik. Sok helyütt a feketerothadás szüretelt. Mindhárom kórokozó – lisztharmat, peronoszpóra, feketerothadás – komoly terméskiesést képes okozni a szőlőültetvényekben.

Az idei év tapasztalatait Darázs Attila, ógyallai borász osztotta meg hetilapunk olvasóival, aki gyermekkora óta kiveszi a részét a szőlő műveléséből, amelynek mindennapjaiba nagyszülei és szülei vezették be. A mezőgazdász végzettségű Darázs Attila 15 évvel ezelőtt állt neki a szőlőtermesztésnek, másfél hektárnyi földterületen olyan szőlőfajtákat termeszt, mint a Cserszegi Fűszeres, a Fehér Burgundi, a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay és az Olaszrizling. Minden szakértelmével a minőségi bortermesztésre összpontosít.

boros

„Sok év átlagában megállapítható, hogy tájainkon a nyár mindig nagyon megviseli a szőlőt és a szeptemberi meleg légköri aszály is hozzájárult ahhoz, hogy nem lett súlya a fürtöknek – mondta. – Egyre inkább el kell gondolkodnunk azon, hogy csepegtetőrendszerrel oldjuk meg az öntözést. A nyugat-európai szőlőterületekhez képest a technológiát tekintve eléggé el vagyunk maradva.”

A termelők minden évben nagy várakozással kóstolják meg az új boraikat. „Nagyon fontos az újborok kezelésénél a gyorsaság, vagyis erjedés után amilyen gyorsan csak lehet, meg kell szabadítani a bort a seprőtől és a kénezéseket is szakszerűen, laborvizsgálatokkal alátámasztva kell végezzék – magyarázta a szakember. – Idén, úgy tűnik, a savakkal nincs gond, a vörös fajtáknál a színanyag kiváló. A borszőlőnél tavaly magas volt a cukortartalom, a savasság viszont nem, idén azonban mind a cukor-, mind a savtartalom jó. Az ágazatban meglévő gondok ellenére minden adott ahhoz, hogy egy nagyszerű évjárat legyen a 2019-es, azaz kiváló az idei bor minősége!”

Kép és szöveg: miriák

Top