Jubilál a karvai szakközépiskolaHetven év egy oktatási intézmény életében jelentős múltnak számít, amire építeni lehet a jövőt. A karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola nagyszabású jubileumi ünnepségén megjelent az iskolafenntartó Nyitra megye képviseletében Csenger Tibor alelnök és több megyei képviselő, a Nyitra Megyei Hivatal és az Agrárkamara több vezetőségi tagja, a járásban működő szakközépiskolák és partneriskolák igazgatói, a környék településeinek polgármesterei, valamint a középiskola egykori és jelenlegi dolgozói.

Varga Péter, az iskola igazgatója ünnepi beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik segítségével az intézmény évtizedek óta zökkenőmentesen és magas színvonalon tud szakmai tudást és jövőképet adni azoknak a fiataloknak, akik pályaválasztáskor intézményüknek szavaznak bizalmat. Csenger Tibor méltatta az iskola régiós jelentőségét, majd munkája elismeréséül átadta Varga Péternek a megye emlékplakettjét. Duka Gábor, Karva polgármestere szintén köszöntötte a jubiláló iskolát.

Az iskola tehetséges tanulóinak kultúrműsora után szemet gyönyörködtető, drónos felvételekkel gazdagított kisfilm forgott a kivetítőn, amely az intézmény elmúlt hetvenéves történelmének legjelentősebb állomásait és pillanatait mutatta be.

Csenger Tibor (balról) és Varga Péter

Varga Péter igazgató lapunknak elmondta, hogy a magyar tannyelvű szakközépiskola (akkor még tanonciskola) 1953-as megalapításakor a Szarvassy-család államosított kastélyában kapott helyet, melyet hatalmas fákkal tarkított gyönyörű park vett körül. Tanévkezdéskor aztán az ország minden szegletéből jöttek a diákok, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. A bejárók számára pedig Láng Gusztáv budapesti gyáriparos egykori „vidéki otthonában” alakítottak ki diákszállót. Tangazdaságnak megkapták a Láng-birtok részét képező földterületeket is. A képzés egyéves növénytermesztési és állattenyésztési, valamint kétéves kovács és bognár szakokon indult meg. Dudok Mihálynak, az iskola első igazgatójának köszönhetően a szakok folyamatosan bővültek. Érettségivel végződő szakközépiskolai képzés viszont csak az 1980/81-es tanévben vette kezdetét.

Az iskola az elmúlt két évtizedben hatalmas fejlődésen ment át. Az épületet teljes mértékben felújították, korszerű médiatermet, és több modern szaktantermeket alakítottak ki. A tanulóknak gazdag szépirodalmi és szakkönyvtár áll a rendelkezésükre. Az intézmény mellett működő Pro Schola Et Iuventa Polgári Társulás pedig magára vállalta a pályázatok figyelését és a hátrányos helyzetű tanulók támogatását. Mindemellett nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, így a kimagasló eredményeket elérő diákjaik rendszeresen bizonyíthatnak hazai és külföldi tanulmányi versenyeken is, később pedig egyetemi tanulmányaik során is.

„Az elmúlt hetven év során ugyan többször változott az ország gazdasági struktúrája, és ebből kifolyólag munkaerőpiaca, de az iskola mindenkori vezetőségének sikerült időben lépni és újító kezdeményezésekkel biztosítani az intézmény stabilitását. Mindemellett pedig, ami kiemelkedően fontos, sikerült megőriznünk az olyan hiánypótló szakokat, mint az asztalos, szakács, kertész, kertépítő, szőlész és gyümölcstermesztő. Ma már azonban több lábon állunk, ugyanis a fiatalokat nem csupán a mezőgazdasághoz kötődő szakokkal várjuk, bár az ide jelentkező diákok száma még mindig az összlétszám egyharmadát teszi, hanem kereskedelmi és turisztikai szakirányokkal is. Ezenkívül részt veszünk a felnőttképzésben is. Remélem, hogy intézményünk, mely a régióban az agrárképzés utolsó bástyája, az elkövetkező években is ugyanilyen tempóban fog majd fejlődni és haladni a korral” – tette hozzá az igazgató.

JN.

Top