Irány az iskola!

A nyári szünetnek lassan vége, és újra kezdődik az iskola. Néhány szülő már a nyár folyamán elkezdte a készülődést, és beszerezte a legfontosabb kellékeket, mások az akciókra esküsznek, és az utolsó pillanatra hagyják a tanszerek megvásárlását. Mennyire kell mélyen a zsebbe nyúlni, és mire érdemes ügyelni, hogy a gyermeknek jól sikerüljön az első nap?

Szeptember 2-án a gyermekek ismét átlépik az iskola kapuit, és elözönlik a tantermeket. A szülők többsége a sikeres iskolakezdés érdekében gyakran már több héttel a tanévkezdés előtt felméri, mit, hol és mennyiért tud beszerezni. Az alapiskolák másodikos és idősebb tanulóinak előző éves felszerelését jó esetben már csak néhány dologgal kell kiegészíteni, az első osztályba készülő gyerekek szüleinek azonban egyszerre több mindent is be kell szerezniük, ami bizony megterhelheti a családi költségvetést. Még ha nem is a legdrágább segédeszközöket választják, a kezdő csomag végösszege így is jelentős tétel lehet. A komáromi oktatási intézmények általában már a beiratkozáskor tájékoztatják a szülőket a szükséges tanszerekről, az Eötvös Utcai Alapiskola esetében például a weboldalukon is megtalálható a lista, illetve az előző tanév végén szülői értekezletet is tartottak. Az egyes intézmények által előírt tételek között azonban eltérések lehetnek: néhány iskola például maga vásárolja meg a tanszereket, melyek árát végül a szülők térítik – a leggyakrabban a füzetek beszerzését intézik.

Milyen legyen az iskolatáska?

Az alapvető felszerelést viszont a szülőnek kell biztosítania. A boltok és üzletláncok kínálata bőséges, csakis a szülő pénztárcájától függ, hogy mennyiből indítja útnak gyermekét szeptemberben.   A legnagyobb tétel természetesen az iskolatáska, amelyeknél a gyerekek számára általában a rajta szereplő motívum a meghatározó – a trendi mesefigurás változatokat részesítik előnyben. Mint az egyik legnagyobb komáromi papírüzlet munkatársaitól megtudtuk, az első osztályba készülő csemeték körében idén leginkább a Jégvarázs és a Violetta mesefilm figuráival díszített darabok a legnépszerűbbek. Érdemes azonban figyelni az egészségügyi szempontokra is, a szülők elsősorban az anatómiailag formatervezett hátrésszel készülő darabokat keresik, még ha ez drágább is. A súly, a méret és a praktikusság – például van-e külön rekesz a tízórainak, illetve az üdítőitalos üvegnek – is meghatározó lehet. Figyelembe kell venni azt is, hogy gyermeke nap mint nap gyalog cipeli majd az iskolába, vagy autóval hordják őt. Nem mindegy ugyanis, mennyire terheli meg a táska a csöppség hátát. A szakemberek szerint az a legjobb, ha a gyermekkel együtt kerül kiválasztásra, és nem meglepetésnek szánja a szülő, így a csemete rögtön kipróbálhatja, mennyire kényelmes a viselése. Az áruk átlagosan 20-60 euró körül mozog, a kínai áruházak kínálatában olcsóbbak is kaphatóak, ezeknél azonban az alacsonyabb minőséggel is számolni kell.

FRANCE-ECONOMY-EDUCATION-BACK-TO-SCHOOL

Sok kicsi sokba kerül

Tolltartóból érdemes olyat választani, amelyben átláthatóan elférnek az írószerek és a további kellékek. Nem hiányozhat belőle a radír, a színes ceruzák és a faragó sem. Ceruzák esetében a papírbolt munkatársai is a háromszög alakú típusokat ajánlják, mivel ezek nem forognak a kézben, és elősegítik a helyes írószerhasználat elsajátítását. Mint megtudtuk, a piacon az utóbbi években keresettek a radírozós tollak is, a szakemberek szerint azonban zavaró is lehet egy-egy betű tanulásánál, mivel a gyermekek kevesebb figyelmet fordítanak a helyes vonalvezetése és többet arra, mikor használhatják végre a radírt. Aki nem szeretne a tolltartó feltöltésével bajlódni, a boltokban olyan darabokat is talál, melyek már tartalmazzák az elsősök számára szükséges eszközöket. A tolltartók ára átlagosan 2-7 euró között mozog.

A legtöbb iskola, mint említettük, a füzetcsomagot bebiztosítja, így a szülőknek csak a borítókról és a füzettartóról kell gondoskodnia. A legjobb az áttetsző borító, a gyermeknek így nem kell majd sokáig kutatnia a szükséges füzet után, könnyebben felismeri majd. A borítók pár centbe kerülnek, füzettartót pedig már 1-2 eurótól találni. A rajzórákra is külön segédeszközökre lesz szüksége: terítőre, zsírkrétára, többféle ecsetre, vízfestékre, különféle rajzlapokra, rajztömbre, ragasztóra, gyurmára és ollóra. A legjobb, ha mindez egy műanyag tartódobozban (vagy cipősdobozban) kap helyet. A legtöbb ilyen eszköz esetében pár centes vagy eurós kiadásról van szó.

Mivel a rendszeres testmozgásra is ügyelnek az iskolában, a tornaórákra is megfelelő felszerelés kell. A jól szellőző tornazsákból nem hiányozhat a fehér rövid ujjú póló, a hosszú- és rövidnadrág, a zokni és a megfelelő sportcipő sem. Ha már cipő, a bentire is gondolni kell! A belépős papucsok általában nem ajánlottak, a gyermekek ugyanis a szünetekben vagy a napköziben gyakran futkároznak, a nem megfelelő cipő pedig balesetek forrása lehet. A legjobbak tehát a gumis talpú klasszikus papucsok, vagy a lábat jobban tartó szandálok. A higiéniai csomagba a legtöbb iskola törülközőt, szalvétát, folyékony szappant és papírzsebkendőt ír elő. A legtöbb iskola székpárna és ülőpárna beszerzését is javasolja.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a gyermek iskolás dolgait megjelöljük, legalább neve kezdőbetűi szerepeljenek rajta. Új környezetbe kerül új holmikkal, így könnyen megtörténhet, hogy maga is elfeledkezik egy-egy tanszerről. A tanítónénik a név alapján könnyebben beazonosíthatják, kihez tartozik az ott felejtett tolltartó vagy tornazsák.

iskola2

A fenti tételeket összegezve tehát elmondható, hogy egy elsőbe készülő gyermek „startcsomagja” legalább 100 euróba kerül, de amennyiben a szülő nem járja az üzleteket a kedvezőbb árakért és a trendekre is áldoz, a végösszeg 150-160 euró körül is lehet. „A szülők többsége az iskolatáskát és a tolltartót már korábban, a nyár folyamán megvásárolja, a tanszerek beszerzését azonban későbbre hagyják. Vannak olyanok is, akik az alapfelszerelést szeptember első napjaiban egészítik ki – ekkor derül ki ugyanis, mi mindenre lehet még szüksége a gyereknek” – mondja az egyik eladó.

Rendszeres kiadások

Az alapfelszerelésen kívül egyéb kiadásokkal is számolnia kell a kisgyermekes szülőnek, az iskolás évek megkezdésével ugyanis érdemes egy tanulósarkot is kialakítani a gyerekszobában. Az íróasztal, a szék, a világítás beszerzése további néhány száz eurót igényel. Nem feledkezhetünk meg a rendszeres havi kiadásokról sem, ilyen az étkeztetés , a napközi, az osztálypénz, a szülői munkaközösségnek fizetendő összeg, a szakkörökkel kapcsolatos kiadások. A színházbérlet, az úszótanfolyam is plusz költségeket jelenthet. Ha mindezeket összeadjuk, egy gyermek esetén további 100 euróról beszélhetünk.

Akadnak ugyan lehetőségek a spórolásra, például az internetes vásárlás, ahol sokszor olcsóbban lehet megvásárolni egyes tételeket, vagy a kínai üzletek, ezeknél azonban nem kizárt az alacsonyabb minőség. Segíthet az is, ha egy-egy jó állapotú eszközt a gyermek megörököl az idősebb testvértől, rokontól vagy baráttól.

1538738_569741816441447_2033910903_n

Állami segítség az évkezdéshez

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint, ha a gyermeknek még semmilyen tanszere sem volt a korábbi évekről, és a szülő nem szeretné, ha a konyhaasztalnál írná a házi feladatát, az első iskolaév 500-1000 euróba is kerülhet. Ez az összeg bizony nem kevés, így a szerényebb költségvetéssel gazdálkodó családoknak jól jön a segítség az iskolakezdés idején. Az anyagi szükséghelyzetben lévő családok a szociális ügyi hivataltól kaphatnak támogatást, melyet az iskola kérvényez. Az étkezési költségekre – ebédre 1 eurót, egyéb ételre 0,35 eurót hagyhatnak jóvá. Tanszerekre ezen kívül 33,20 eurót folyósíthatnak fejenként, ezt az év folyamán két részletben teszik meg. Az egyéb kiadásokra azonban a szociális hivataltól nem jár támogatás.

Ezen kívül a magyar tannyelvű iskolák kisdiákjai 10 ezer forintos beiratkozási ösztöndíjban is részesülnek a Rákóczi Szövetség jóvoltából, amennyiben a szülők a beiratkozáskor kitöltötték a pályázati adatlapot. A Bethlen Gábor Alaphoz is lehet pályázni, a Szülőföldön magyarul program keretén belül 22 ezer forintos támogatás igényelhető nevelési, oktatási, tankönyv- és taneszköz támogatás, valamint hallgatói támogatás címén. Ez a lehetőség azonban már nem csak az elsősöknek adott.

Sztankó Annamária

(Cikkünk a Delta augusztus 24-i számában jelent meg)

Top