Ipari park Komáromban?Az utóbbi időben ismét szárnyra kaptak a pletykák, melyek szerint Komáromban mégiscsak lesz ipari park, ahol belátható időn belül munkahelyek is létesülnek. Nem, nem a meglévő dél-komáromi ipari parkról van szó, hanem egy kisebb, 7 hektár kiterjedésű ipari zónáról Észak-Komáromban.

Első körben 100-120 munkahely létesület

Ha minden a tervek szerint halad, jövő tavasszal megkezdődik egy kisebb ipari park kialakítása Észak-Komáromban, a pozsonyi körforgalom közelében. Pontosabban az egykori Hydrostav helyén, a Merkury Market áruház mögötti közel 7 hektárnyi magánterületen alakíthatnak ki egy ipari zónát, a szükséges infrastruktúrával együtt. A telekkel kapcsolatos tervezet a Komáromi Ipari Park nevet viseli. Józsa Lajos, a komáromi székhelyű Altagric Reality ingatlaniroda tulajdonosa a történet egyik kulcsfigurája, hiszen az ingatlan tulajdonjogával rendelkező pozsonyi cég őt bízta meg a projekt menedzselésével.


– Hogyan került magánkézbe a szóban forgó terület? 

Foto 11A régi Hydrostav története bizonyos értelemben szomorú, hiszen végül árverésen kelt el. Ekkor jött a képbe az ARIO-DIREKTA cég, ők tették meg a legjobb ajánlatot, és a terület nagy részét a mai napig birtokolják. A telek két részre lett felosztva. A kisebbiket kereskedelmi, a nagyobbikat pedig ipari célokra szánják.

– Sikerülhet nagyobb cégekkel benépesíteni ezt a területet?

Cégünk a környéken már eddig is sikeresen értékesített telkeket, vegyük csak a TA Olymp vagy éppen a Com-Klima alatti részt, de a Pyrokom is tőlünk vásárolt. Ezek már megvalósult befektetések, de ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, komolyabb beruházásra van szükség. A tulajdonos meg is bízott minket a tervek elkészítésével, a papírmunka jelenleg is zajlik.

Milyen fázisban járunk?

Folyamatban van a területrendezés, ez néhány hónapos bürokráciát jelent. A vége egy határozat lesz, ami után már építkezési engedélyt is kérhetünk. Amennyiben ezen is túljutunk, elkezdődhetnek a fejlesztések is.

– Tegyük fel, hogy minden a reméltek szerint alakul. Mi következik ezután?

Első lépésben az infrastruktúrát kell kiépítenünk, reményeim szerint legkésőbb 2017 tavaszán ez be is fog indulni. A legfontosabb a nagy teljesítményű villanyenergetikai kapcsolódási pont lesz, ezt követi majd az utak és a világítás kiépítése. Természetesen a csatornázást is meg kell oldani, csakúgy mint a gáz- és vízvezeték kiépítését. Mindenre gondolni kell, hiszen csak így várható nagyobb befektető érkezése.

– Ki finanszírozza mindezt? A tulajdonos, esetleg egy ma már létező érdeklődő?

A pénzt a terület tulajdonosai teszik majd bele. Hét hektárról beszélünk, így a munkálatok igény szerint, szakaszokban lesznek elvégezve. Ahogy érkeznek az érdeklődők, úgy folytatódnak majd a munkálatok is. Konkrét neveket nyilván még nem mondhatok, de képben van egy potenciális török és egy holland befektető is.

– A törökökről már pletykálnak egy ideje, de azt is mondják, hogy az oroszokkal kialakult konfliktus miatt az egész ügy megfeneklett.

A két ország diplomáciai csetepatéja valóban nem segíti az ügyet, de fontos tisztázni, hogy a szóban forgó vállalat soha nem tett olyan nyilatkozatot, melyből arra lehetne következtetni, hogy a dologból végül semmi nem lesz. A kommunikáció valóban lelassult, hiszen a cég az orosz kormánynak köszönhetően komoly piactól esett el, de hangsúlyozom, egyelőre szó sincs visszakozásról, csupán óvatosabb hozzáállásról.

VT_P_3

– Szerencsés esetben a két említett cég hány munkahellyel kecsegteti Komárom lakosait?

Így elsőre azt mondanám, nagyjából 100-120 új munkahelyről lesz szó, de ez nyilván az indulásra értendő. A későbbiekben ennél nagyobb számról is beszélhetünk. Ráadásul még mindig szabadon marad több, mint 5 hektár, ahová további munkahelyteremtő beruházókat is várunk. Azt gondolom, hogy az ipari parkban jelentős számú ember dolgozhat majd.

– A két cég idetelepülésének még milyen hozadéka lehet?

Úgy vélem, erősen beindítja majd a fejlődést, hiszen az előkészített terepnek köszönhetően sokkal jobb pozícíóból tárgyalhatunk. További befektetőket is sikerülhet idecsalnunk, hiszen az újonnan épített csarnokok már csak vizuális szempontból is feldobják a környéket.

– Az új Duna-híd is kapóra jön…

Így van, ez is sokat segít, hiszen lényegében egyenesen csatlakozunk majd a magyarországi M1-es autópályára, ez pedig szintén új távlatokat nyit.

VT_P_2

– Komárom város vezetése hogyan áll az egészhez?

Őszintén meg kell mondanom, hogy soha nem tapasztaltam még ilyen pozitív hozzáállást, mint most. A hivatal ott segít, ahol tud, a kommunikáció is gyorsabb, rugalmasabb lett. Az új vezetés ebben az ügyben minden követ megmozgat, ami a régi tapasztalatok alapján döbbenetes, de mindenképpen örömteli.

– Miben tudnak segíteni?

Nagyon sokban. A komáromi ipari park ugyan magánkézben van, de mégiscsak a város területén helyezkedik el, és javarészt helyiek fognak ott dolgozni. Úgy érzem, a jelenlegi helyzetben a munkahelyteremtés első számú prioritás, és a város vezetése is ezen munkálkodik. Példaként említhetném az invesztoroknak készített weboldalt, melynek kitalálásában és összerakásában is segédkeztem, és ami minden érdeklődőt kellő mennyiségű információval lát el. A városnak ugyanis valamilyen szinten prezentálnia kell önmagát. Sajnálom, hogy eddig ilyen sem volt, de jobb később, mint soha.

– A lakosok tehát hamarosan új munkahelyeknek örülhetnek?

Mindent elkövetünk, hogy az emberek elégedettek legyenek. Nyilvánvalóan én is annak örülnék a legjobban, ha végül az egész területet értékesíteni tudnánk, hiszen abból minden helybéli profitálhat. A folyamat jól halad, ezért én optimista vagyok.

(kgd)


Keszegh Béla alpolgármester elmondta, bár magánterületen valósulhat meg az ipari zóna kialakítása, a város a lehető legnagyobb mértékben támogatja a beruházást, hiszen az új munkahelyek a lakosok érdekét szolgálják. „Az Altagric mellett az Investconsult ingatlanügynökséggel is szorosan együttműködünk, hiszen mindkét társaság foglalkozik ipari ingatlanokkal, de mások előtt is nyitva áll a kapu. Minél vonzóbb körülmények kialakításában vagyunk érdekeltek, és abban, hogy a potenciális befektetőknek széleskörű információkat nyújtsunk a lehetőségekről, ezért jött létre az ezzel kapcsolatos weboldal is“ – fejtette ki Keszegh Béla, hozzátéve, több befektetővel tárgyaltak már, és akkor is örömmel részt vesznek a tárgyaláson, ha városi terület nem érintett a beruházásban, hiszen ha a beruházó látja, hogy a város is maximálisan mögöttük áll, az pozitívan befolyásolhatja végső döntésüket, nagyobb súlyt kapnak a tárgyalások.


Top