Hol mennyiért lubickolhatunk a nyáron?Májustól fokozatosan nyílnak meg a kinti strandok a régióban, kezdődik a nyári szezon. Megnéztük, hogy az egyes strandokon és termálfürdőkben milyen szolgáltatást nyújtanak, s összehasonlítottuk a belépőjegyárakat. De milyen a természetes vizeink minősége?

Régiónk fürdőzési lehetőségeit bemutató körképünket Komáromban kezdjük. Az észak-komáromi termálfürdő benti ülőmedencéjét, illetve a fedett élménymedencét egész évben látogathatják a vendégek, míg a strandot csak a nyári szezonban, mely idén májustól indult el részlegesen. Mind a 6 kültéri medence azonban csak júniustól szeptember közepéig üzemel majd. Idén – a javítások mellett – némi fejlesztésre is sor kerül. „Júniustól már használható lesz egy új, 2 méter magas csúszda, egy kosárpalánkot is kihelyezünk, továbbá a strandröplabda pályát két focikapuval bővítjük, hogy strandfocizni is lehessen” – mondta el Vörös Magdaléna, a strand vezetője, hozzátéve, egy vízi játékpálya létrehozása is szerepel a terveikben. Parkolás csak a főbejárattól távolabb lehetséges, az egyetem melletti gyűjtőparkolóban, az ide nyíló kapun azonban nem lehet bejutni a strandra. A fürdő termálvize kiválóan alkalmas reumatikus és idegrendszeri megbetegedések gyógyítására.

Az elmúlt évtizedben egy komolyabb fejlesztés valósult meg a strandon, mégpedig 2007-ben a fedett élménymedence megépítése, ez érezhetően megnövelte a fürdő látogatottságát – mutatott rá a strand vezetője, hozzátéve, az elmúlt 3 évben lassan növekszik a vendégek száma. A strand, ha másban nem is, egy dologban biztosan megelőzi a régió többi fürdőjét: itt a legolcsóbbak a belépők.

Folyamatos fejlesztés a dél-komáromi fürdőben

A dél-komáromi gyógyfürdő 9 medencéje közül 6 egész évben üzemel, egy úszó-, egy élmény- és egy gyermekmedence pedig csak nyáron nyit, azaz májustól szeptemberig működnek. A gyermekmedencét különféle élményelemekkel és csúszdával szerelték fel, különféle vízi játékok – vízi kosárlabda, úszó sziget, állatfigurák – várják a gyerekes családokat. Játszótér, ugrálóvár, játszóház is a kicsik rendelkezésére áll. A fürdő gyógyvize gerinc- és ízületi betegségekre, mozgásszervi bántalmakra van jótékony hatással. A gyógyászati részlegben reumatológiai szakrendelők kaptak helyet, számos terápiára nyílik lehetőség.

Molnár Gyöngyi , a Komáromi Gyógyfürdő idegenforgalmi vezetője elmondta, tavaly tucatnyi kisebb-nagyobb fejlesztést hajtottak végre, s idén is folytatódni fog a beruházások sora. „Végre sikerült megfordítani a veszteséges trendet, és pozitív irányba vinni a fürdőt, idén további eredményjavulást várunk. A beindított fejlesztésekkel szeretnénk a vendégek komfortérzetét javítani, ezáltal növelni a kihasználtságot, további forrást teremtve a fejlesztések folytatására” – tette hozzá. A fürdőt üzemeltető cég részben önkormányzati tulajdonban van.
Május 15-én nyit a strand a dél-komáromi – szőnyi – WF Szabadidőparkban, de a sportmedence és a csúszdák csak május végétől üzemelnek. A szezon szeptember közepéig tart, összesen 6 medencével várják a vendégeket. A termálmedence vize a legmelegebb, 32-34 fokos, 3 medence kifejezetten gyermekek részére lett kialakítva. A legnagyobb attrakció a 4 sávos, 36 méter hosszú óriáscsúszda. Idén egy különleges játszóteret állítanak fel, mely mozgássérült gyermekek számára is használható elemeket fog tartalmazni.

Az érsekújvári termálfürdőt az észak-komáromi strandhoz hasonlóan egy városi járulékos szervezet üzemelteti. A nyári szezon június elsejétől indul, 3 nagyobb és 3 kisebb medence várja a fürdőzőket, köztük jacuzzi és gyermekmedence is. A vendégek minigolf, tenisz vagy röplabda közül választhatnak. Az elmúlt években két fejlesztés valósult meg: egy új játszótér és tobogán épült.

Egyre több a vendég Paton

Paton a nyári strandfürdő május 31-től szeptemberig tart nyitva. Összesen 8 szabadtéri medence található a nyári fürdő területén, ebből kettőt a Wellness szálloda üzemeltet. Minden medence a pati forrás termálvizével van feltöltve, mely magasabb kén-, magnézium- és kalciumtartalmával bőrbetegségekre, mozgásszervi problémákra van gyógyító hatással. A strandfürdő összes medencéjét felújították 2006 és 2007 között, két éve pedig egy új, 10 méter magas csúszdavilágot és egy vadonatúj medencét építettek – mondta el lapunknak Boncsek Péter, a strand vezetője. Hozzátette, évről évre 10-15 százalékkal nő a látogatóik száma. Több mászóka, hinta, állatfigura, továbbá ugrálóvár, trambulin, strandröplabda és kiscsúszdák is várják a gyermekeket. További szabadidős programokat kínálnak az üdülőfalu területén működő szállásadók: pl. dunai kirándulóhajó, vízibicikli, tenisz, pedálos kisautók.

A pati üdülőfalu része a Wellness szálloda is, ahol az épületben 4 fedett medence – nagy rekreációs medence, gyermek- és ülőmedence, továbbá egy pezsgőfürdő egész évben várja a vendégeket. A szálloda egy nagy, tobogános kinti medencét, továbbá egy szabadtéri gyermekmedencét is működtet. Michal Dobiaš menedzser kérdésünkre elmondta, nemcsak elszállásolt vendégeik számára nyújtanak széles körű szolgáltatásokat, de például a szauna világba, vagy a fitnesz központba is válthatók egyszeri belépők. Bárki igénybe veheti a különböző masszázsokat és kozmetikai kezeléseket is, de előre szükséges időpontot egyeztetni.
Nagymegyeren egyedülálló csúszdapark épül

A nagymegyeri Thermal Corvinusban a fedett központi rész  6 medencével egész évben nyitva tart, a nyári szezonban pedig további 3 medence is a vendégek rendelkezésére áll. Az olasz medence már áprilistól megnyílt, az úszómedence június elejétől, a gyermekmedence pedig június végétől üzemel szeptember végéig, az időjárás függvényében – tudtuk meg Várady Zsuzsától, a fürdő illetékesétől. Minden medencében termálvíz van, hőfoka 25 – 37 °C között mozog. A víz jótékony hatással van mozgásszervi és ízületi megbetegedésekre. Gondoltak a gyerekekre is, a fogadócsarnokban egy ugripark, a családi élménymedencében interaktív vízi játszótér, továbbá számos csúszda várja a látogatókat. „Két további játszótér is csalogatja a kicsiket, nyáron pedig nagyon közkedvelt a Picúr szigetünk, ahol a kisgyermekek tapasztalt tanárnők felügyelete alatt játszhatnak, miközben szüleik élvezhetik a termálfürdő szolgáltatásait.”

Szlovákia egyik leglátogatottabb termálfürdője, évente 600 ezren látogatják. Ez a 2009-től folyamatosan zajló fejlesztéseknek is köszönhető, az elmúlt években az összes medence, továbbá a szociális helyiségek is megújultak, és új, klimatizált fogadócsarnokot építettek. Idén nyárra egy, az országban egyedülálló, 7 csúszdából álló csúszdapark is elkészül.

strandarak

Rég nem volt ilyen tiszta a Holt-Vág vize

Egyetlen olyan természetes vízfelület sincs a Komáromi járásban, mely a törvény értelmében fürdőzésre lenne kijelölve – válaszolta kérdésünkre Andrea Kološová, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője. Ebből adódóan a tisztiorvosoknak nem kötelező vizsgálni a vízminőséget, ám ezt néhány esetben mégis megteszik. Tavalyi elemzések szerint a kavai Kavicsos vizében egyszer észleltek kisebb mikrobiológiai szennyeződést, továbbá a víz átláthatóságával akadtak gondok. A Holt-Vág vize teljesen rendben van, sőt, a komáromi búvárklubok szerint már régen nem volt ilyen áttetsző a tó vize, mint idén májusban.

A Dunát tavaly vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport, s megállapították,  a vízminőség a szlovákiai szakaszon jó, illetve átlagos, fürdőzésre alkalmas. Korábbi mérések alapján a Vág alsó folyása szennyezettebbnek számít, fürdésre kevésbé ajánlott.

Csaba Ádám

Top