Hetvenéves az Ipari

Nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg múlt csütörtökön a Gépészeti és Elektrotechnikai Szakközépiskola, azaz az Ipari alapításának 70. évfordulójáról. Az iskola sikerét bizonyítja, hogy nagy iránta az érdeklődés, túljelentkezés van, több osztályt is tudnának indítani a megengedett 5-nél, a tanulmányi eredményeket tekintve pedig az utóbbi 10 évben háromszor lett első Nyitra megye szakközépiskoláinak rangsorában.

Az ünnepségen, amelyen a fenntartó Nyitra megyei önkormányzat és a város is képviseltette magát, Vetter János igazgató ismertette az elmúlt hét évtized főbb állomásait. Az oktatási intézmény a hajógyár üzemi iskolájaként 1951 szeptemberében kezdte meg működését, 47 diákkal – ma több mint 500 tanulójuk van. 1953-ban államosították és megnyíltak az első magyar osztályok. Az idők folyamán új szakokkal bővültek – igazodva a kor követelményeihez –, illetve az építészeti szak Ógyallára költözött, ahol aztán önálló építészeti középiskola alakult. Az Ipari 2001-ben a várostól Pro Urbe díjat kapott. Az utóbbi években az iskolaépület több átfogó felújításon esett át, ma már küllemében is tükrözi a benne zajló minőségi oktatómunkát. 2005-ben osztottak először aranymatúrát, majd 2015-ben gyémántmatúrát az első érettségizett osztályt látogatók részére. „Számomra az Iparit mindenekelőtt az emberek jelentik: az egykori és mai diákok, a takarítók, szakácsok és portások, a karbantartók és az adminisztratív dolgozók, valamint a pedagógusok és nevelők, akik az alapítástól kezdve formálták és továbbvitték a genius locit, a hely szellemét” – mondta személyesre hangolt zárógondolataiban Vetter János, aki maga is itt érettségizett, majd diplomásként visszatérve pedagógusa, 2002-től pedig igazgatója az intézménynek.

Míg az 50. és 60. jubileum alkalmából azokat a pedagógusokat tüntették ki emlékéremmel, akik az iskola indításánál, illetve középső időszakában tevékenykedtek, most, a 70. jubileumra a jelenlegi alkalmazottak közül került ki a hét díjazott: Bucz István, Huláková Božidara, Kányai Tivadar és Szabó Beáta pedagógusok, Bajcsy Roland karbantartó, Veselá Irena adminisztratív munkatárs, valamint Horváth Tibor nevelő. Az ünnepségen felkötötték a jubileumi szalagot az iskola zászlajára, majd a diákok rendhagyó, az elmúlt 7 évtized történéseire épülő előadása zárta a programot.

(vkm)

(cikkünk a Delta június 14-i számában jelent meg.)

Top