Hagyományőrzés Martoson és Neszmélyen

A hagyományos népi kultúra megismerése, nemzeti tradíciók értékesítése, kerékpárút a Duna mentén, borvidék, kulturális rendezvények, gasztronómiai fesztiválok, multifunkcionális sportpályák, élménydús kötélpálya park – ez várja a Martos és Neszmély régióit megcélzó látogatókat.

Martos község és az együttműködő partnerek – Neszmély község a Via Nova Ifjúsági Csoport közreműködésével, a V-A Interreg Szlovákia-Magyarország határon átnyúló program keretében megvalósítják a “Hagyományőrzés Martos és Neszmély településeken” című projektet, mely ERFA pénzügyi forrásból valósulhat meg. A projekt kifejezetten a magyar-szlovák határ menti területek attrakcióinak növelésével, ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztésével járul hozzá a két érintett település és környékének intelligens, fenntartható és inkluzív fejlődéséhez. A projekt megvalósítása 24 hónapig tart.

Martos község dinamikusan fejlődő település, amely elsősorban a környezetvédelmére és az idegenforgalomra, a tradicionális népi kultúra megőrzésére fókuszál (építészet, népviselet, hímzés). A turistákra csalogatóan hathatnak a helyi adottságok, a különböző kulturális és gasztronómiai rendezvények, melyek manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Neszmély község világhírű borvidék központja, jelentős turisztikai célpont. A projekt konkrét tervei közt többek között ezért is szerepel az idegenforgalmi lehetőségek kínálatának bővítése, a helyi vendéglátók képzése, az infrastruktúra kiépítése, közös tájékoztató brosúrák kiadása.

A projekt stratégiai célja, hogy az érintett településeken a közös kulturális események által megvalósuljon egy magasabb szintű területi, társadalmi, gazdasági és területi kohézió. Kétnapos falulátogató program áll majd a  turisták rendelkezésére, gyakoribbá válnak a  szervezett rendezvények, mint pl. a „vidéki élet bemutatása“, a  helyi tradicionális csoportok kulturális fellépései és egyéb rendezvények, mint pl. a  MartFeszt a  neszmélyi Wine Fest. A  projekt által a  határterület programkínálatának szélesebb választéka áll majd a  célcsoportok rendelkezésére, melyek új, komplex „idegenforgalmi csomag” keretében kerülnek ismertetésre.

A  projektaktivitások gondosan ügyelnek a  környezet megóvására és a  két település természeti és kulturális értékeinek védelmére.

A  kis, festői szépségű falucskák, Martos és Neszmély stratégiai együttműködésének célja a  két község  természeti és kulturális örökségének megőrzése.

A  településeken már tradicionálisan szerveződnek regionális és határon átívelő rendezvények. Minden évben megrendezésre kerülő neszmélyi Hídverő Napok kulturális rendezvény, a Duna két partján élők közös ünnepe. Az esemény legattraktívabb része a „Mécses úsztatás a nagy Dunán“ című programpont.

  A  martosi regionális programok a  község vagy a  Via Nova Ifjúsági Csoport szervezésében kerülnek megrendezésre.

A  Via Nova országos kiterjedésű és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Ifjúsági Csoport szervezi a MartFeszt fesztivált és egyéb más rendezvényeket.

A falukban az utóbbi két évben a  turisták érdeklődése, és a  regionális-határon átterjedő rendezvények száma az elégtelen infrastruktúra ellenére is folyamatosan növekszik. Az idegenforgalom fejlődése céljából és az idelátogatók pozitív megítélés érdekében az infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen követelmény.

A  projekt építi a  környezeti és kulturális tudatosságot, az iránta való tiszteletet, az idelátogatókat és vendéglátókat pedig egyaránt pozitív tapasztalatokkal gazdagítja. Martos és Neszmély községekben szervezett, régión túlmutató kulturális rendezvények hozadéka a szorosabb stratégiai együttműködés a kulturális és természeti örökség megóvása. A helyi szolgáltatások magasabb szintje érdekében a vendéglátók képzéseken vesznek részt.

A képzések mindenki számára elérhetőek lesznek. A környezetkímélő projekttevékenységek további célja a figyelem felkeltése a települések természeti és kulturális értékei iránt.

Az érintett területen a rendezvények magasabb színvolánnak elérése érdekében, információ gyűjtés céljából, kutatást végezetek. Az eredmények azt mutatják, hogy a rendezvényszervezők és a falu vezetőségének együttműködése, évről-évre az események magasabb színvonalát eredményezi. Az önkormányzatok és a környék turisztikai tevékenységeiben érdekeltek bevonásával sokszorosító hatás várható.

A projekt által feljegyzésre és bemutatásra kerülnek az érintett vállalkozók újszerű megközelítései, innovatív ötletei is. Ezen felül kidolgozásra kerül egy új tanulmány, mely már magába foglalja a konkrét kimeneteket – a potenciális ügyfelek, látogatók, turisták számára.

Az projekt tökéletes megvalósítását a határon átnyúló turisztikai lehetőségek kínálata alakítja.

A projekt kimenetei közé tartozik:

Feszty Árpád kiállítása, nagy pódium,
Zsittnyan, kis pódium,
Ág Tibor Kulturális Központ (főépület),
Szikora Aréna multifunkciós sportpálya,
Emese kötélpark,
Csukás vízi út,
Kék varjú vízi múzeum.

Martos község különböző kulturális és gasztronómiai fesztiválokat szervez, melyek egész évben szórakozást biztosítanak, csalogatják a látogatókat és egyben a tradicionális kultúrát is támogatják. A település a népi hagyományok őrzésén és átadásán dolgozik. Martos, mint vezető projektpartner már megvalósította a „Martosi Tavak” című projektet is. A program keretében három martosi tó lett megtisztítva és újjáélesztve. A projekt célja nemcsak a part, a meder és a víz megtisztítása volt, hanem egyben felhívta a figyelmet a természetvédelme jelentőségére.

A  kiépített helyi turisztikai lehetőségeknek köszönhetően, melyek történelmi, kulturális és természeti adottságokhoz igazodnak – kötődnek, pihenést és kikapcsolódást nyújtanak. Ez a  határmenti terület egy ideális úticél lehet a  nagyvárosból érkező turisták számára a  helyi hagyományok megismerésére, kikapcsolódásra, vagy pihenésre.   

A projekttel kapcsolatos további információ elérhető a MARTOS@PNET.SK email címen.

A sajtóhír tartalma nem tükrözi az EU hivatalos álláspontját.

(d)

Top