Gyűlnek a polgármesterjelöltek Komáromban

Régiónk két vezető pártjánál is népesebb csapatot indít a Függetlenek Komáromért csoportosulás a novemberi önkormányzati választásokon Komáromban. Keszegh Béla jelenlegi alpolgármestert indítják a polgármesteri tisztségért. A Híd és az MKP már korábban megnevezte komáromi polgármesterjelöltjét Héder Ágnes és Knirs Imre személyében, de három további indulóra lehet számítani: Benyó Zoltán, Feszty Zsolt és Bósza János is függetlenként mérettetheti meg magát. Komáromban polgármester és 25 önkormányzati képviselő választására kerül sor november 10-én.

Múlt csütörtökön újabb polgármesterjelölt személyére derült fény: Keszegh Bélát indítja a 21 független képviselőjelölt alkotta Függetlenek Komáromért csoport. Sajtótájékoztatójukon megnevezték lehetséges alpolgármester-jelöltjüket is: megfelelő támogatás esetén Varga Tamás jelenlegi városi képviselő a poszt várományosa.

„Csapatunkban vannak már tapasztalattal rendelkező és új erőt képviselő jelöltek, mindenkiről elmondható, hogy olyan emberek, akik saját szakmájukban, a civil életben is bizonyítottak már. Különböző emberek alkotják csapatunkat, a sokszínűséggel is jelezzük, hogy minden komáromit – időset és fiatalt, magyart és szlovákot – képviselni szeretnénk” – mutatta be a mögé felsorakozó képviselőjelölteket Keszegh Béla, aki ebben a választási ciklusban az alpolgármesteri funkciót tölti be.

„A függetlenség mibenlétéről lehet vitázni, azonban két dologtól biztos függetlenek vagyunk, a pártfegyelemtől és a gazdasági érdektől” – szögezte le a polgármesterjelölt, majd kifejtette, az önkormányzati munka és a szavazások során minden csapattagjuknak lehet önálló véleménye. „Nem fogadunk el pénzbeni támogatást senkitől, kampányunkat saját magunk finanszírozzuk, az ezzel kapcsolatos összes pénzmozgás követhető transzparens számlánkon, mely a www.4kn.sk oldalról elérhető” – mondta Keszegh Béla, hozzáfűzve, tisztességes kampányra készülnek, melynek során nem másokkal akarnak foglalkozni, hanem saját elképzeléseiket megosztani a lakosokkal.

A választási esélyekről elhangzott, nem akarnak tippelni, de azt szeretnék, ha a lakosok megértenék, csoportjuk akkor lesz képes hatékonyan végrehajtani programját, ha sikerül többséget szereznie a komáromi képviselő-testületben, azaz legalább 13 képviselői mandátumot szereznek. Hangsúlyozták viszont azt is, a város érdekében bárkivel együtt tudnak működni.

Azokkal a pletykákkal kapcsolatban, miszerint a Híd és az MKP polgármesterjelöltje a választás hajrájában visszalép a javára, Keszegh Béla azt mondta, nem szívesen reagál szóbeszédre. Ugyanakkor leszögezte: „Részünkről soha nem volt ilyen jellegű kérés senki irányába.“

csoport

Varga Tamás elmondta, a csapat összesen 17 ezer aláírást gyűjtött össze a komáromiaktól. A Függetlenek Komáromért képviselőjelölti listája 21 főt számlál, az alábbi jelöltekkel indulnak: Bende István, Bujna Zoltán, Drozd Milan, Kollár Gábor, Lévaiová Silvia, Ruman Patrik, Ryšavý Baltazár, Szabó Csilla és Vetter János (2. körzet), valamint Horváth Attila, Ipóth Szilárd, Józsa Lajos, Keszegh Béla, Keszegh Margit, Kovács Gerzson Dávid, Mihalička Róbert, Papp Vargha Katalin, Stubendek László, Szénássy Tímea, Tóth Ľudovít és Varga Tamás (3.körzet).

A pártjelöltek

Elsőként a Híd mutatta be komáromi polgármesterjelöltjét, Héder Ágnes személyében, aki a 2010-2014-es ciklusban egyszer már volt városi képviselő a párt színeiben, ám legutóbb nem sikerült mandátumot szereznie. Jelenleg mediátorként dolgozik, problémamegoldással, konfliktuskezeléssel foglalkozik, amit – szavai szerint – polgármesterként is kamatoztatni tudna. A Híd polgármesterjelöltje hangsúlyozta, csapata erőssége, hogy pénzt tudnak hozni Komáromba. Mint arról korábban részletesen írtunk, a párt 15 képviselőjelöltet indít: Molnár Marián, Weszelovszky Gábor, Fördős Zsolt, Batta György, Andruskó Imre, Glič Konštantín, Cúth Csaba, Szeles Anikó, Sebő Zsolt, Jágerszká Erzsébet, Demin Viktor, Horecká Marta, Fonód Tibor, Dubány Imre és Héder Ágnes.

Pár hete a Magyar Közösség Pártja is döntött arról, Knirs Imre jelenlegi városi képviselőt, korábbi alpolgármestert indítja a polgármesteri tisztségért Komáromban. Akkor a képviselő-jelöltek listája még nem volt végleges, most viszont már az. Kocur László, az MKP helyi szervezetének elnöke közölte, az MKP 13 képviselő-jelölttel vág neki a választásnak: Baross János (független), Bauer Ildikó, Brinzik László, Ertl Péter, Gajdos Jenő, Hajabács Mária, Králik Róbert, Less Károly (független), Knirs Imre, Marcinkó Adrián (független), Nagy György, Szalay Károly és Valacsai Ferenc. A listával kapcsolatban elmondta, a jelöltek szakmájuk terén már bizonyítottak, hiteles emberek. Hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy Komáromban minél sokrétűbb és több fejlesztés valósuljon meg, továbbá azt is, hogy a helyi magyar és szlovák lakosság békességben éljen együtt. „Konstruktív kampányt tervezünk, amely saját programunk bemutatására koncentrál, mellőzi vetélytársaink lejáratását“ – szögezte le Kocur László.

Három további független is rajthoz állna

Az említett három polgármesterjelöltön kívül továbbiak indulására is számítani lehet. Bárki is száll harcba, nem valószínű, hogy valamilyen párt vagy koalíció jelölné. A pártok által indított jelölteknek (legyen szó képviselő- vagy polgármesterjelöltről) nem kell összegyűjteniük 500 aláírást az önkormányzati választásokon való részvételhez, a függetleneknek viszont igen. Az aláírásokat legkésőbb szeptember 11-ig kell leadniuk (cikkünk megjelenése óta lejárt a határidő), ezt követően, az aláírások hitelességének ellenőrzése után válhatnak hivatalos jelöltté. Ebből kifolyólag független indulók bejelentésére még lehet számítani az elkövetkező hetekben.

IMG_1932

Bár hivatalosan még nem jelentette be, információnk szerint Feszty Zsolt jelenlegi városi képviselő is megpályázza a polgármesteri tisztséget (is). Korábban közösségi oldalán megerősítette, a következő 4 évre is szeretne mandátumot szerezni önkormányzati képviselőként, függetlenként, majd talányosan utalt rá, más tisztségért is elindulna. Kérdésünkre annyit felelt, amikor eljön az ideje, tájékoztatni fog esetleges közéleti szerepvállalási szándékáról.

Benyó Zoltán városi képviselő lehet az ötödik polgármesterjelölt. Érdeklődésünkre megerősítette, néhány napja valóban úgy döntött, hogy függetlenként megpályázza a polgármesteri tisztséget. „Ez az egyértelmű szándékom. Ugyanakkor, mivel csak pár napom van az aláírások összegyűjtésére, most még nem jelenthetem ki, hogy biztosan elindulok a választáson“ – válaszolta. Kérdésünkre elmondta, képviselői mandátumért viszont biztosan nem indul. Mégpedig azért nem, mert szerinte – mint azt korábban többször hangsúlyozta – nem helyes, ha valaki megszakítás nélkül 8 évnél tovább tagja a képviselő-testületnek. Neki pedig képviselőként most ér véget a második ciklusa.

Már jó ideje gyűjti az aláírásokat Bósza János, aki elsősorban autonomista törekvéseiről vált ismertté. Nyolc évvel ezelőtt a Szlovákiai Régiók Pártja színeiben megpályázta a polgármesteri tisztséget is, ám a választás előtt visszalépett. (Bósza János az utolsó pillanatban bejelentette, bár összegyűjtött 537 aláírást, mégis egy parlamenten kívüli kispárt jelöltjeként indul.)

Eszerint valószínűleg 6 jelölt lesz Komáromban a polgármesteri pozícióra. Érdekesség, hogy az előző, 2014-es választáson induló 6 polgármesterjelölt egyike sem próbálja meg újra elnyerni a tisztséget.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta szeptember 11-i számában jelent meg. Információink szerint kedd éjfélig minden cikkünkben említett független komáromi polgármesterjelölt leadta az összegyűjtött aláírásokat, ezek ellenőrzése jelenleg is folyik.)

Top