Gúta 50: büszkeség és felelősség

Egész napos ünnepségsorozattal emlékeztek meg Gúta várossá nyilvánításának 50. évfordulójáról november 10-én. Gúta fél évszázaddal ezelőtt, november 1-jén kapta vissza a csehszlovák kormány akkori vezetőitől a városi rangot, amely a pusztító gútai árvíz után sokak számára a település újjászületését és élni akarását is szimbolizálta.

IMG_5327

Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepi képviselő-testületi ülésen levetítették az ötven éve történt ünnepi eseményeket, s annak előzményeit bemutató dokumentumfilmet. A filmben Gúta rendszerváltozás utáni korábbi – Tóth Imre, Harsányi Imre, Árgyusi Imre – és jelenlegi polgármestere – Horváth Árpád – idézik fel a város elmúlt öt évtizedét, és mesélnek a város élén eltöltött éveikről. Az egykori városvezetők személyesen is jelen voltak az ünnepi ülésen, ahol Horváth Árpád arról beszélt: a várossá nyilvánítás Gúta számára nemcsak rangot, hanem büszkeséget és felelősséget is jelent. Kiemelte: az ötven évvel ezelőtti esemény, vagyis amikor Alexander Dubček személyesen adta át Gúta akkori vezetőinek a városi rangot jelentő okiratot, a gútaiak számára példátlan mértékű fejlődést és közösségi célokat szolgáló fejlesztéseket hozott magával.

A jubileum alkalmából a város jelenlegi vezetése – elismerve az elmúlt évtizedek kimagasló teljesítményeit – Pro Urbe-díjjal tüntette ki Guba Barnabás gyermekorvost, Vincze Ferenc cselgáncs szakedzőt és Harmathné Vöröss Kornélia néprajzost.

DSC_3846
Guba Barnabás

„A város történelmében még nem volt olyan orvos, aki kis híján 6 évtizedet töltött volna Gútán, és több generáció egészségét, fejlődését, növekedését felügyelte volna, mindig szeretetteljesen“ – hangzott el Guba Barnabás méltatásában. Vincze Ferenc érdemei között említették, hogy ténykedésének 36 éve alatt ezidáig több, mint kétezer fiatal fordult meg a gútai tatamin, 65 országos bajnoki érmet szerezve. „Tanítványai európai és világviszonylatban is megállják helyüket. Életre hívott egy nemzetközi edzőtábort, mely idén 24. alkalommal került megrendezésre. Mindezt szerényen, önzetlenül és csendben tette“ – állt laudációjában. Harmathné Vöröss Kornélia, aki egészségi okok miatt nem tudta átvenni személyesen az elismerést, tudományos igényű néprajzi gyűjtéseivel érdemelte ki a rangos kitüntetést: a gútai emberek elfeledett tájszavait, történeteit, gyermekdalait, játékait, hagyományait mentette át az újabb nemzedékek számára.

DSC_3883Vincze Ferenc

Az ünnepségen a gútai városi hivatal falán felavatták Darázs Rozália Szent Adalbertet ábrázoló emléktábláját. Az avatáson köszöntötték az ötvenéves Magdalin Mónikát, aki 1967. november 2-án született – ő az első gútai, aki már városi polgárként született.

-lm-

(Cikkünk a Delta november 13-i számában jelent meg.)

Top