Finom borok a téli ünnepekre

A mértékletes borfogyasztás a téli ünnepek során is egy jó alkalom a tartalmas beszélgetésre és az igazi gasztronómiai élményekre. Télen viszont kicsit más fajtákból és tálalásokból válogatunk. Milyen bor passzol a karácsonyi ételekhez, milyennel szilveszterezzünk? Régiónk ismert borászaitól azt is megkérdeztük, mit gondolnak a forralt borról?

A borászoknál érdeklődve azt tudtuk meg, hogy a hidegebb időben több fogy a testesebb borokból, vannak olyanok, akik télen gyakrabban választják a vöröset. Ami a karácsonyi ünnepeket illeti, Bott Frigyes azt vallja, az ünnepi asztalra is az arra méltó „nagy borokat” érdemes választanunk, az érett, karakteresebb fajtákat.

„Általánosságban elmondható, hogy a halételekhez a fehér bor ajánlott, de a halászléhez már inkább egy rosé vagy egy könnyebb vörös lehet jó párosítás. Ha valaki a káposztás ételeket részesíti előnyben, akkor egy savasabb fajta, például egy olaszrizling jó választás” – mondja Mátyás András komáromi borász, akinek az ültetvényei Kisújfalu környékén találhatóak. Az édességekhez viszont félédes vagy édes fajták társulnak a leginkább, de a csokoládés ételekhez bátran választhatunk egy testes vörösbort.

A szilveszteri mulatozáshoz a borászok a könnyebb fehér fajtákat javasolják, mert olyankor valószínűleg azért több pohárral is elfogy. Bott Frigyes fontosnak találja, hogy a régió borkínálata a jövőben bővüljön, az ő családi pincészete pár éve készített először habzóbort Királyleánykából és rosé pezsgőt Pinot Noir fajtából. „Jelenleg ezek az italfajták kevésbé vannak a köztudatban, azonban a területi adottságok, a mészköves talaj jó alapot kínál ezekhez. A borkultúra és a gasztronómia részei a gyöngyöző, habzó borok és a pezsgő is” – véli az őrsújfalui borász, akinek Muzsla és Béla környékén van a legtöbb szőlőültetvénye. Bízik abban, hogy a jó visszajelzések után, amit kaptak, többen vállalkoznak a kínálat bővítésére.

xl_3570_champagne-bottles-tp

A forralt bornak is megvan a helye

A borászokat arról is kérdeztük, mit gondolnak a forralt borozásról. „Nem tartom szentségtörésnek, a forralt bornak ugyanúgy megvan a helye a borkultúrában, mint a fröccsnek” – véli Kasnyik Tamás kürti borász. Hozzáteszi, nem túl gyakran fogyasztja forralva a bort, de téli munka során a szőlőhegyen, vagy egy disznótorkor kiváló ital lehet. Mátyás András ugyancsak elfogadja a forralt bor szerepét, de ő maga ritkán fogyasztja.

Bott Frigyes elárulta, télen alkalmanként ők is készítenek forralt bort otthon, a bevált családi recept alapján. „Itt ugyanazt kell figyelembe vennünk, mint a fröccs készítésénél, a forralt borhoz is jó alapanyagot érdemes felhasználni, úgy az igazi.” Nem tartja szerencsésnek, hogy néha a rossz bort igyekeznek ilyen formában, sok fűszerrel feljavítani. „Régiónkban a fehér borból készült forraltnak van nagyobb hagyománya, azonban mi fokozatosan áttértünk a vörösre, mivel az íze jobban bejön a családnak” –árulja el Bott Frigyes. Az ő receptjükben a cukor karamellizálva, azaz barnára pirítva találkozik a borral és a harmadrészben vízzel kiegészített keverékbe narancs és alma is kerül. „Csak a gyümölcs belsejét használjuk fel, mivel a héjon számos permetanyag maradhat. Az alapanyagok összekeverése után csak forrásközelibe melegítjük az italt.”

Bott Frigyes arra is rámutat, hogy érdemes a borokat a főzés során is használni, mivel csodálatos ízeket hoznak elő az ételekben. „Míg a forralt borban pontosan azért kerülendő a teljes forrás, hogy az alkoholtartalomból maradjon, az ételek esetében az alkoholos íz zavaró lehet. Ebből adódóan a főzés vagy sütés első részében érdemes használni, mivel így az alkohol elpárolog, de csodálatos plusz ízeket hoz az asztalra” – teszi hozzá a régió egyik legismertebb borásza.

Forralt bor 03

Helyi bort az asztalra, de honnan?

Egyre többen ismerik fel a régió borainak jó minőségét, a tartósan magas színvonalat kínáló borászatokat, azonban egyelőre mégis nehézkes a helyi kínálatot beszerezni a régiónkban. Furcsa módon a budapesti és pozsonyi borászatokban már az állandó kínálat részét képezik térségünk borai – különösen Muzsla, Béla és Kürt vidékéről –, azonban helyben mégsem kapják meg a kellő odafigyelést. A helyi vendéglőkben is ritka az itteni borkínálat, ami egy nyugat-európai étteremben teljesen elképzelhetetlen. Manapság szinte csak a borászokkal kapcsolatba lépve tudunk vásárolni régiónkban készülő borokat.

A borászat értői arra hívják fel a figyelmet, hogy a térség számára is számtalan gazdasági lehetőség nyílhat a borkészítés terén. Ehhez szükséges a borkultúra népszerűsítése, a megfelelő minőség, továbbá kulcsfontosságú a helyi áruk és értékek megbecsülése.

(kb)

Top