Fiatalok a volán mögött

A statisztikák szerint az első félévben minden tizenegyedik közlekedési baleset a kezdő sofőrök hibájából történt. A minisztérium egy új törvényben látja a megoldást, amely szerintük javítaná az autóiskolák képzésének minőségét. Mennyire készít fel az oktatás a biztonságos közlekedésre? Hol és hogyan tanulunk vezetni?

Nedves, csúszós utak, rosszabb látási viszonyok, hó és jég – a téli időjárás bizony nem kedvez a sofőröknek. Könnyen megtörténik a baj a rossz időjárási körülményektől függetlenül is, nemcsak a kezdőkkel, de a tapasztalt és a legkorszerűbb járműveket vezetőkkel is. A baleseti hírekben egyre többször szerepelnek olyan huszonéves fiatalok, akik tragikus balesetet szenvednek vagy okoznak. A szakemberek szerint a fiatal sofőrök a volán mögött túlbecsülik saját képességeiket, többet kockáztatnak, és a közlekedési szabályokat is sajátosan értelmezik. Az idősebbeket gyakran dühíti a fiatalok manőverezése az autópályán, arra panaszkodnak, hogy az előzéseiket kicentizik, próbálgatják önmaguk és járművük határait, ezzel pedig veszélyeztetik nemcsak a saját, de a közlekedők életét is. A statisztikák is alátámasztják ezeket a kritikákat: az év első felében minden tizenhetedik közlekedési baleset a 18 és 20 év közötti sofőrök hibájából történt. Az alkoholon kívül leggyakrabban a figyelmetlenség, a sebességtúllépés és a szabályok figyelmen kívül hagyása vezetett szerencsétlenséghez, de több olyan eset is akadt, amely a vezetés közbeni telefonálás és üzenetváltás miatt történt. 2015-ben eddig több mint 11 ezer közúti balesetet jegyeztek a rendőrök, ezeknek 223 halálos áldozata és 903 komoly sérültje volt.

2008-07-17-14-25-05-8704248-r630-st.ir3-_t600

A balesetek megelőzéséhez és számuk csökkentéséhez több út vezet, az első lépések egyike azonban az lehetne, hogy a fiatalok felkészülten kerüljenek ki az utakra. Ebben a megfelelő autóiskolás tanfolyamok segíthetnek. Szlovákiában mintegy 770-800 autóiskola működik, több mint 2000 oktatóval, Komáromban is találni jó néhányat belőlük. A tanfolyam elméleti és gyakorlati órákból áll, előbbiből a személyautóhoz szükséges jogosítványhoz 32 alkalmat, utóbbiból 31-et kell teljesíteni az előírások szerint, ezen kívül pedig 6 órát a szimulátorral. Mint arra egy általunk megkeresett friss jogosítványtulajdonos is rámutatott, mindkettő kötelező lenne ugyan, de az elméleti órák többségét ő maga is kihagyta. „Nem is feltételezték, hogy részt akarok venni rajta“ – mondta Péter. Nyílt útszakaszon is csak egyszer vezetett, miközben egyszer sem előzött le senkit. A tesztet másodszorra csinálta meg, véleménye szerint ugyan nem tanult meg teljes mértékben biztonságosan vezetni, de tekintetbe véve a lehetőségeket, elégedett volt a képzéssel. „Ennyi idő alatt nem lehet megtanítani senkit semmire“ – véli. Egy másik fiatal sofőr, aki 2008-ban szintén egy komáromi autóiskolában szerezte jogosítványát, hasonlóan vélekedik. Ő az elméleti órák mindegyikén részt vett, mint mondta, ha kihagyott egyet, lehetőség volt más csoporttal bepótolni. Szerinte a körülményekhez képest jó képzést kapott. A vizsgával sem volt gondja, elsőre sikerült letennie. „A jogosítvány megszerzése csak a tanulás kezdete, az autóiskola nem ad több éves vezetési gyakorlatot“ – fejtette ki.

Megkérdeztük a komáromi Senga autóiskola vezetőjét, Nagy Dezidert is, véleménye szerint elég-e ennyi alkalom a biztonságos vezetési stílus elsajátításához. „Ez nagyon egyénfüggő. A törvény a minimális óraszámot szabja meg, ebből kell kiindulni. Másodsorban nagyon sok függ az autóiskolától és az oktatótól is“ – véli. A kezdő vezetőket szerinte arra kell tanítani, hogy ne úgy akarjanak vezetni, ahogy rossz példaként látják a környezetüktől. A hozzátartozók felelőssége is nagy, mint mondta, a biztonságos közlekedést nem akkor kellene tanulni, mikor beiratkozik valaki autóiskolába.

autoskola-auto-sofer-instruktor-nestandard2

A rendszer hiányosságaival, a fiatal sofőrök okozta balesetek elrettentő számával a közlekedési minisztérium is tisztában van, ezért felülvizsgálták a járművezetői oktatás struktúráját. Egy új törvényt vezetnének be, mely többek között előírná az autóiskolák gépjárműiben a GPS használatát, amelyen keresztül az állami szervek monitorozhatnák a diákok által levezetett kilométereket és útvonalakat. Minden diák egy chipet vagy kártyát kapna, így ellenőrizhetővé válna, mennyit vezetett, mennyi elméleti órán vett részt és mennyit ült a szimulátorban. Ha nem teljesíti az óraszámokat, nem kaphat jogosítványt. A törvény továbbá minden autóiskola számára egy állandó munkatárssal, nyitvatartási renddel működő irodát is előírna. Az új előírások és berednezések miatt azonban emelkedhetnek a kurzusok költségei is, az előzetes becslések szerint az eddigi átlagosan 350 euró helyett akár 500 euróba is kerülhet a jogosítvány megszerzése. Lakatos László, a a komáromi Elán autóiskola vezetője szerint az új törvénnyel maximális kontroll alatt lesznek az oktatók és a diákok is, esélytelen lesz például az is, hogy akárcsak néhány perccel hamarabb végezzenek az oktatással. Az új rendszerrel szerinte egyáltalán nem kerülnek majd jobb sofőrök az utakra. „A megoldás az lett volna, ha felviszik az óraszámot, a jelenlegi törvénnyel ugyanis csak az autóiskolák költségeit emelik“ – mondta. Mint rámutatott, a szükséges berendezések bebiztosítása óriási befektetés lehet a néhány autóval működő, kisebb autóiskoláknak. Aki nem tudja majd megfizetni, be kell csuknia. „Valószínűleg Komáromban is csökkenni fog az autóiskolák száma“ – vetíti előre.

i_219133

A minisztérium tehát újragondolta a vezetés oktatási rendszerét, de mint azt Lakatos László is hangsúlyozta, láthatólag a szakemberekkel és a több évtizede oktatóként dolgozó emberekkel elfelejtettek konzultálni. Az Elán autóiskola vezetője szerint a következő években a szlovákiai autóiskolák csaknem harmada jó eséllyel megszűnik. Pedig a környező országokban akad bőven pozitív példa az oktatási rendszer reformjaira, a szomszédos Ausztriában például minimum három hónapig tart egy kurzus, ezen kívül külön tanfolyamon oktatják biztonságos vezetésre a diákokat. Mindezekkel együtt, és a pszichológiai interjúk bevezetésével 36 százalékkal csökkent náluk a fiatal sofőrök okozta balesetek száma.

Sztankó Annamária


Korábban is volt rá példa, hogy a minisztérium a biztonságosabb utak és a balesetek csökkenésének érdekében alkotott törvényt, de azzal nem a kívánt sikert érte el. Legutóbb 2011 novemberében fogadták el, hogy a B kategóriás jogosítvány már 17 éves kortól is megszerezhető. A törvény szerint viszont a fiatal legkevesebb három hónapig, ill. a nagykorúsága eléréséig csak olyan személy társaságában vezethet, aki legalább tíz éve rendelkezik már jogosítvánnyal. A kritikusok szerint nem minden esetben jó választás közeli hozzátartozóktól vezetni tanulni, mivel gyakran a tapasztaltabb sofőröknek kevesebb türelmük van, márpedig az idegesség nem segít az autóban. Ráadásul amennyiben a felelős személy nem ismeri pontosan a hatályos törvények és a szabályok legújabb verzióit, azzal összekeverheti a kezdő fiatalt, ennek pedig végzetes következményei lehetnek.


 

 

Top