Fájdalom nélkül nincsenek eredmények

A július 10-én kezdődő kajak-kenu Európa-bajnokságon Demin Viktor képviseli Komáromot a szlovákiai négyesfogatban. A junior korosztályban már minden díjat megnyerő négyes, most a felnőttek keményebb küzdelmében próbál bizonyítani. Az esélyekről Demin Viktort kérdeztük.

Ez lesz az első Európa-bajnokság a felnőttek között?
Így igaz, tavaly már bemutatkozhattunk egy világbajnokságon és egy világkupán is, de ez lesz az első EB-nk ebben a kategóriában. A juniorok közt ezzel a négyes felállásunkkal (MarekKrajčovič, MatejMichálek, Jakubík Gábor és Demin Viktor)megnyertük az EB-t és a világbajnokságot is, de ez már egy jóval keményebb terep.

Az Európa-bajnokság mennyiben más, mint egy világbajnokság?
Lényegében majdnem ugyanolyan nagy kihívás, mint a világverseny, mivel a legtöbb erős csapat Európán belül van. Talán csak az ausztrálok azok, akik távolabbi meghatározó szereplők.

Nemrégiben egy világkupán Olaszországban bronz érmet szerzett a négyesetek. Ebből lehet már valamit sejteni?
Nem igazán, mivel egy világkupán azért sok fontos szereplő hiányzik, így téves volna ebből valamit jósolni. Jó alkalom egy ilyen kupa, hogy lemérjük magunkat, de nem érdemes ez alapján jósolni.

Mikor dőlt el, hogy a ti négyesetek képviseli Szlovákiát az EB-n?
Pár hete Csehországban volt a válogató, ahol sikerült megelőznünk a londoni olimpia négyes (Gelle, Jankovec,Vlčekés Tarr) felállását. Így kaptuk meg mi a lehetőséget.

A londoni négyes ennyit romlott, vagy ti javultatok ennyit?
Nos, biztosan több dolog közrejátszik ebben, de azt mondanám, hogy jobb napot csíptünk el. A londoni négyes tagjai is még mindig jó formában vannak, de azon a napon mi voltunk a jobbak.

Tarr és Vlček kettesben is egyre gyakrabban indul 500-as távon. Nálatok más leosztás nem merült fel?
Én kipróbáltam magam egyesben, és a négyes többi tagjai is, ami jó felmérni, hogy milyen teljesítményt tudunk leadni. Azonban mi elsősorban a négyesben gondolkodunk. Azért is léptünk át a felnőtt kategóriába, mivel a négyesünk egyik tagja 24 éves lett, így már a 23-as junior korosztályban nem indulhattunk volna együtt.

Jósolni egy sportoló sem szeret, de mire elég a mostani teljesítményetek az EB-n?
Nem igazán ismerjük a mezőnyt, mivel tavasszal betegség miatt ki kellett hagynunk néhány versenyt. De nagyon erős csapatok vannak. Mi bízunk abba, hogy az első hatba beleférünk.  De azt is tudatosítani kell, hogy hajszálnyi különbségek vannak, és állandóan fejlődnek a csapatok. A mi négyesünk most már arra az időre képes, amivel a legendás komáromi négyes 2007-2008 tájékán nyerte a versenyeket. Ez az idő manapság viszont már csak a 6-7 helyre elég. Nagy tempóban fejlődik mindenki, és apró különbségek döntenek.

Ki számít nagy ellenfélnek?
Mondjuk a szomszédos magyar legénység. Érdekes, hogy ők az EB-re nem fiatalokat hoznak, hanem régi kajakosokat ültetnek egy hajóba. De több erős csapat lesz ott, nagyon meg kell küzdeni egy jó helyezésért.

demin - 1000M
Hol tart most a ti csapatotok, ami a fejlődést illeti. Mennyi hozható ki ebből a négyesből?
20-24 év közötti a legénység, és úgy látom fokozatos a fejlődés. Külön edzünk – én otthon Likér Péterrel – de sok alkalom van, hogy együtt készüljünk fel a versenyekre Félix Masár edzővel. Nehéz előre jósolni, de egyértelmű, hogy számunkra a riói olimpia a legnagyobb cél a közeljövőben. Addig szeretnénk a legjobb formánkat összehozni.

A magyar kajakosoknál közismerten gyakori a kakaskodás és az ellenséges hangulat. Mi a helyzet a ti négyesetekkel?
Szerencsére mi nagyon jól megvagyunk, mondhatom baráti a kapcsolatunk. Nem kevés időt töltünk együtt, hosszú edzőtáborokat, így korántsem mindegy, hogy milyen ott a hangulat. Mi mindig örülünk a találkozásnak.

A komáromi kajakklubban viszont voltak nézeteltérések, főleg a legendás négyes felbomlása után, miután a Riszdorfer testvérek kikerültek. Még a közösségi hálón is üzengettek egymásnak. Érezhető ez a klubban?
Mi tagadás, vannak súrlódások, de azt hiszem a kajakra kell elsősorban figyelni. Nekem is van erről véleményem, de igyekszem távol tartani magam, és a versenyekre figyelni.

És van utánpótlás? Milyen a klub szakmai színvonala?
Azt hiszem itt vannak komoly kérdések, de nem elsősorban a klubban végzett munka minősége miatt. Ez inkább társadalmi jelenség, egész egyszerűen a mai gyerekek ellustultak, és a sportolás helyett inkább a számítógép előtt ülnek. Ha 50 gyerek helyett 5-ből kell csapatot faragni, akkor az meglátszik. Ez nem csak a kajakra érvényes, megfigyelhetjük például a pólósoknál is, ahol szintén komoly hagyományokra építenek.

És tanácsos manapság a gyereket kajakozni vinni?
Szerintem minden képen. Én magam több sportot kipróbáltam, karatéztam és úsztam, de végül ezt választottam. Pótolhatatlan az az érzés, hogy a természetben lehet kint valaki.

Mikor érdemes kezdeni?
9-10 éves kor körül.

És aztán jöhet minden fájdalom, térd, hát és a többi.
Hát nem tagadom, ez benne van a pakliban, de el kell választani az élsportot a szabadidősporttól. Ha valaki 9 évesen elkezd kajakozni 13-15 évesen eldöntheti, hogyan tovább. Heti 2-3 edzéssel lehet ez egy nagyon jó kikapcsolódás, ami karban tartja a testet. Lehet ez élsport is, a maga kihívásaival. Tapasztalom én is, hogy sokszor kínozzuk magunkat, de hát azt is le kell fogadnunk, hogy fájdalom nélkül nincsenek komoly eredmények.

A július 10-én kezdődő Európa-bajnokság honlapja.

(d)

Top