Emlékesttel tisztelegtek Alapy Gyula előttA Komárom szellemi és kulturális életének elindítójaként számontartott Alapy Gyula születésének 150. évfordulója alkalmából közös megemlékezést tartott október 14-én a Duna Menti Múzeum és a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület. Az esemény a Kultúrpalota épületének oldalsó szárnyfalán 2006. augusztus 20-án felavatott emléktábla koszorúzásával vette kezdetét.

Keszegh Margit a Jókai Egyesület elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy Alapy Gyula volt az egyesület és az 1913-ban átadott Kultúrpalota megálmodója. Közel negyven éven át fogta össze és vett részt aktívan Komárom szellemi és kulturális életében, haláláig a múzeum és a könyvtár igazgatójaként tevékenykedett. 1936. január 18-án hunyt el, és Komárom talán legnagyobb temetése volt az övé. Mintegy 2500 ember kísérte utolsó útjára a katolikus temetőbe. Sírfeliratán az „Élt az áldozathozatalok örömében” gondolat olvasható.

Az Alapy-emlékest a múzeum dísztermében ünnepi műsorral folytatódott, ahol Csütörtöky József, a múzeum igazgatója köszöntötte a tisztelt egybegyűlteket. Keszegh Béla, Komárom polgármestere felszólalásában arra emlékeztett, hogy Alapy Gyula olyan alapokat rakott le Komáromban, amelyek hosszútávon meghatározták a város közművelődését és kultúrájának színvonalát. Több területen is maradandót alkotott, s fontos nyomokat hagyott maga után. Nevéhez kötődik az első múzeumi tárlat, és az 1925-ben tartott első Jókai-centenárium megszervezése is. Az önkormányzat az évforduló tiszteletére felújíttatta Alapy Gyula síremlékét. A rendezvény díszvendége Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója volt, aki részletesen bemutatta Alapy Gyula munkásságát.

A jeles tudós-újságíró-közéleti személyiség születésének 150. jubileuma alkalmából A kultúra és tudomány szolgálatában címmel nyílt időszakos kiállítás a múzeumban, amely 2023. március 31-ig látható.

(JN)

Top