Elszaporodtak a kóbor kutyák Gútán

Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a kutyatartók Gútán, miután a helyi képviselő-testületen szóba került, túl sok a kóbor eb a városban. Fokozottan odafigyelnek a kutyakínzások felderítésére is.

kutya

Rossz idők várnak azokra, akik kutyájukkal ebül bánnak. Horváth Árpád polgármester a városi képviselők soros ülésén drámai képsorokkal illusztrálta, hogy egyes gazdik milyen szörnyű kínokat okoznak négylábú kedvenceiknek. Lapunk is beszámolt arról az esetről, amikor a Dankó Pista telepen egy hónapon át étlen-szomjan láncon tartottak egy kutyát, melyet a városi rendőrség hathatós közbenjárásának köszönhetően végül sikerült megmenteni – kapcsolódó cikkünk alább olvasható.

Ez azonban csak az egyik oldala a kutyatartásnak. Ugyanis, bár csak az év elején járunk, Gútán idén – 9 hét alatt – már 32 kóbor kutyát fogtak be, ami az előző évnek nemcsak hasonló időszakához képest sok, hanem az egész éves szintjéhez képest is számottevő: 2017-ben összesen 170 ebet fogtak be.

„Fellépünk a felelőtlen kutyagazdákkal szemben. Legújabban valaki egy zsákban öt kiskutyát dobott ki, sorsukra hagyva őket. Nagy erőkkel próbáljuk kinyomozni az illető(k) kilétét” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a legtöbb kutyát a Dankó Pista telepen fogták be, összesen tizennégyet, ötöt a csörgői térségben, míg tizenhármat a város többi részéről. A város első embere kijelentette, Gútán már évek óta egyetlen kutyát sem altattak el. A 2018-ban befogott kutyákból huszonkettő a pozsonyi állatmenhelyre került, a többinek vagy találtak gazdit, vagy pedig továbbra is keresnek.

Ha valaki kóbor kutyát lát, értesítse a városi rendőrséget, amely azonnali intézkedéseket foganatosít, ugyanígy, ha valaki állatkínzásról szerez tudomást, azt is haladéktalanul jelentse.

Borka Roland


Állatkínzásért két évet kaphat

Különösen kegyetlenül bánt kutyájával egy gútai nő. Egy hónapig étlen-szomjan, vasláncra verve hagyta a szegény állatot, akinek egészen csontjáig vágott húsába a lánc.

DSC_0944

Január 29-én egy teljesen lesoványodott és legyengült kutyára lettek figyelmesek a gútai rendőrök a Dankó Pista telep egyik telkén. A nagyjából egyéves keverék ebet 1 méteres fémlánccal kötötték ki egy betonoszlophoz. A rendőrök kiderítették, egy 54 éves nő a kutya tulajdonosa, aki vélhetően már egy hónappal korábban kötötte ki a szegény jószágot, miközben azóta sem enni, sem inni nem adott neki.

A rendőrök azonnal állatorvoshoz fordultak, aki a kutya kivizsgálása után megállapította, hogy az eb teljesen legyengült és paraziták támadták meg. A nyaka körüli vaslánc gyakorlatilag beleette magát a húsába, egészen a nyakcsigolyájáig, ami borzalmas fájdalmat okozhatott. Az állatorvos szerint kezelés nélkül a kutya elpusztult volna – a kivizsgálás után a gútai városi rendőrség karanténállomására szállították.

A kutya tulajdonosát kihallgatták, majd állatkínzás miatt eljárást indítottak ellene. Mivel különösen kegyetlen és durva kínzást kellett elszenvednie az ebnek, a gyanúsított nőt 2 év szabadságvesztéssel is sújthatják – amennyiben bebizonyosodik bűnössége.

-cs-


 

Top