Egyelőre hárman pályáznak Komárom élére

Bauer Ildikó lesz a Szövetség polgármesterjelöltje Komáromban – döntött múlt szerdán a magyar párt komáromi szervezete. Rajta kívül a Nec Arte Nec Marte Komárom–Komárno társulás is saját jelöltet állít. A jelenlegi polgármester, Keszegh Béla pedig már januárban bejelentette, újra megpróbálja elnyerni a választók bizalmát az őszi önkormányzati választásokon. Van még idő arra, hogy további jelöltek is benevezzenek.

A három elődpárt – Magyar Közösség Pártja, Híd, Összefogás – helyi politikusai idén februárban sajtótájékoztatón jelentették be, megalakult a Szövetség komáromi szervezete. Ekkor 12 pontban fogalmazták meg célkitűzéseiket, amelyek túl nagy meglepetést nem okoztak – az általános megfogalmazások olyan területeket érintettek, amelyek a jelenlegi városvezetés kottájában is szerepelnek, és amelyek terén eredmények is láthatóak. Már ekkor elhangzott, saját polgármesterjelöltet és 25 képviselőjelöltet kívánnak állítani az őszi választásokon.

Ezt követően a Szövetség képviselői megkeresték a regnáló polgármestert, Keszegh Bélát, felajánlva, hogy induljon a párt jelöltjeként, ám a jelenlegi polgármester ezt visszautasította arra hivatkozva, hogy tartani kívánja eddigi irányvonalát – erről bővebben később.

Bauer Ildikó víziót és szakértelmet ígér

Ezért a Szövetség saját soraiból választott egy kifejezetten fiatal polgármesterjelöltet, a 34 éves Bauer Ildikót, akinek jelölését múlt szerdán a párt helyi szervezetének taggyűlése is jóváhagyta. „Csallóközi lányként ma már büszkén vallom magam komárominak, családi szálak is kötnek a városhoz. Legfiatalabb képviselőként ültem be 4 évvel ezelőtt az önkormányzati testületbe, ahová a helyiek szavaztak nekem bizalmat, melyet ezúton is köszönök, sokat tanulhattam és tapasztalhattam. Már akkor többen jelezték, hogy szívesen látnának akár a város vezetéséért vívott harcban is, de ezt minden esetben tisztelettel visszautasítottam. Idén sem így indultam neki az évnek, de végül elfogadtam az elnökség jelölését, és azon fogok dolgozni, hogy a lakosság bizalmát is elnyerjem” – nyilatkozott Bauer Ildikó, aki megtisztelőnek, egyben hatalmas felelősségnek nevezete jelölését. Hozzáfűzte, remek csapat formálódik a komáromi Szövetségben, és dolgoznak választási programjukon is: „Szeretnénk egy másik alternatívát nyújtani a lakosoknak, ahol van vízió, szakértelem és hosszú távú tervek.“

Információink szerint Bauer Ildikó – aki az Összefogás platformból érkezik – azzal a feltétellel vállalta a polgármesterjelöltséget, ha Tárnok Magda jelenlegi független városi képviselő lesz az alpolgármestere. Ez vélhetően azt is jelenti, hogy Tárnok Magda a párt listáján indul. A képviselőjelöltek listájáról a Szövetség később tájékoztat, ám úgy tudjuk, eddig 18 jelöltet hagytak jóvá, további 7 jelölt személye viszont még kérdés. Természetesen az MKP, az Összefogás és a Híd platformja is külön-külön megnevezte jelöltjeit, értesüléseink szerint eddig nincs nagy meglepetés a nevek között – a helyi szervezet elnökségének csaknem összes tagja mellett például Szabó Béla is rajta lesz, aki a múltban többször volt alpolgármester is, ám legutóbb nem tudott képviselői mandátumot szerezni.

Bauer Ildikó Nagymegyeren született, itt is érettségizett, majd a brünni Masaryk Egyetemen tanult média-elméletet és kultúrmenedzsmentet. Közéleti tevékenységét 2010-ben a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőjeként, illetve a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom tagjaként kezdte. 2016-ban függetlenként és somorjaiként indult az MKP listáján a parlamenti választásokon, két évvel később viszont már Komáromban, az önkormányzati választásokon, ugyancsak az MKP jelöltjeként. Ekkor újoncként, 919 voksot gyűjtve, épphogy sikerült mandátumot szereznie, azóta is városi képviselő. Másfél évig vezette a Dunamente turisztikai szervezetet, jelenleg kulturális menedzserként, borturisztikai szaktanácsadóként dolgozik – férjével saját borpincészetüket vezeti, egyben a 3 Folyó Völgye Polgári Társulás (borrégiós szövetség) elnöke. Egyik alapítója az Összefogás mozgalomnak. A 2020-as parlamenti választáson az MKP-val közös listán (Magyar Közösségi Összefogás) indult – Komáromban 1214 egyéni szavazatot gyűjtött.

A mostani vezetés a munkára összpontosít

Keszegh Béla jelenlegi polgármester az év elején a Deltának adott interjújában jelentette be, újra megpályázza a polgármesteri tisztséget, és ahogy az előző választásokon, most is egy független képviselőjelöltekből álló csapat áll majd mellette. Négy évvel ezelőtt toronymagasan választották meg a város élére, több voksot gyűjtött – 4819-et –, mint a többi 5 polgármesterjelölt együttvéve. Árnyalja a képet, hogy 2018-ban rekordalacsony volt a részvétel, 30 százalék alatti, ugyanakkor 2002 óta csak egyetlen polgármesterjelölt, Marek Anton nyert nála több szavazattal (5492), 46 százalékos részvételi arány mellett.

Keszegh Béla a Szövetség februári megkeresésével kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, felajánlották neki, hogy a párt jelöltjeként induljon, illetve esetleg lépjen be a pártba: „Jeleztem nekik, hogy továbbra is tartom a saját irányvonalamat, függetlenként lettem alpolgármester, majd később polgármester is. Olyan párton kívüli komáromi személyiségekkel dolgozunk együtt, akik sokat letettek az asztalra. Tömören annyit mondanék, mi nem pártot, hanem várost szeretnénk építeni.” Kiemelte azt is, nagy szükség lenne egy erős pártra, elsősorban országos és megyei szinten, ahol függetlenként nehezebb a régió érdekeit képviselni – e téren együttműködést ígért a Szövetségnek. Hozzáfűzte: „Valójában örülök annak, hogy a Szövetség felkért polgármesterjelöltnek, ezzel ugyanis elismerték az eddig elvégzett munkánkat.”

Komárom polgármestere elmondta, céljuk 25 független képviselőjelölt állítása. „Alakul a listánk, még a nyár első felében be is mutatjuk jelöltjeinket. Elsődlegesen azonban nem ezzel foglalkozunk, hiszen most a város irányítása a feladatunk” – nyilatkozta, megismételve korábbi szavait, miszerint kampányukban a jelenlegi eredményeket akarják bemutatni, illetve azokat a jövőbeni terveket, amelyek előkészületeit már elvégezték, és hamarosan beérik ezek gyümölcse is.

A hangos bírálók is ringbe szállnak

Biztosnak látszik, hogy legalább hárman pályáznak majd Komárom élére, hiszen a Nec Arte Nec Marte KomáromKomárno társulás is saját független jelöltet indít – erősítette meg kérdésünkre Dobi Róbert, a csoport elnöke. Ez nem meglepő, hiszen a társulás tagjai a jelenlegi városvezetés és képviselőtestület legélesebb kritikusai, gyakorlatilag 3 éve kőkemény ellenzéki kampányt folytatnak a helyi parlamenten kívülről, elsősorban a közösségi oldalon.

Dobi Róbert kérdésünkre elmondta, egyelőre nem hoztak végleges döntést a polgármesterjelölt személyéről, azonban rövid időn belül közlik a nyilvánossággal, kit indítanak. A közösségi oldalon tett eddigi kijelentéseik alapján a legvalószínűbb, hogy a társulásból Fazekas Tímea pályázik majd Komárom élére. Ő négy éve az MKP képviselőjelölti listáján indult, ám nem sikerült mandátumot szereznie – 668-an szavaztak rá.

A csoport képviselőjelölteket is indít, ám az biztos, hogy nem állítanak teljes listát. Arra a kérdésünkre, előfordulhat-e, hogy beállnak valamilyen párt polgármesterjelöltje mögé, a társulás vezetője azt felelte, volt már ilyen megkeresés irányukba, ám ők függetlenként, a lakosokat képviselve kezdték tevékenységüket, és ezen nem akarnak változtatni. Úgy vélte, az önkormányzati munkához, a város szolgálatához nincs szükség pártokra.

Mint említettük, a független csoport éles kritikusa az önkormányzatnak és több helyi vállalkozónak is, jónéhány beruházás és terv ellen tiltakoztak (pl. Viva lakópark, Klapka lakótelepi beruházás), sőt, több tucat feljelentést tettek különböző döntések, közbeszerzések, vállalkozások kapcsán – ám eddig ezek egyikét sem találták megalapozottnak a hatóságok. Előfordult, hogy a város és a megye törekvésével megegyezően petícióztak – a komáromi kórház lefokozása ellen –, ugyanakkor többször hamis információkat terjesztve tiltakoztak olyasmi ellen, aminek semmi alapja, a volt Poliklinika műemlékké nyilvánításának szorgalmazása pedig a várost hozta nehéz helyzetbe.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta június 14-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
A Szövetség 12 komáromi pontja
Megalakult a Szövetség komáromi szervezete
Nem terveznek LNG terminált Komáromban
Lufik nélkül száll harcba a polgármesteri székért
A vitás ingatlanfejlesztéseket is jóváhagyták

Top