Keszegh Béla Komárom új polgármestere

Komáromban alacsony részvétel mellett, de nagy különbséggel választották meg a független Keszegh Bélát, jelenlegi alpolgármestert a város élére. Gútán a vártnál magabiztosabb győzelmet aratott az MKP-s Horváth Árpád, Ógyallán pedig a regnáló polgármester, Basternák Ildikó és korábbi alpolgármestere, Závodský Peter csatáját hozta a szombati önkormányzati választás, végül a kihívó szoros győzelmével. Folytatódik a függetlenek előretörése.

Komáromban viszonylag csendes kampány zajlott a választások előtt – egy kis suttogó propaganda, néhány mém, félresikerült fotózkodás, unalmas polgármesterjelölti vita, pár név nélküli vádaskodás. A választók egy része csalódott is volt, hogy valódi cirkusz nélkül teltek a választások előtti hónapok. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy csupán a komáromi választók 28,22 százaléka vett részt a választáson. Az azonban így sem kétséges, hogy mi volt a komáromiak akarata, hiszen Keszegh Béla, a Függetlenek Komáromért (4KN) csoport jelöltje toronymagasan nyerte meg a választást. Egymaga jóval több szavazatot gyűjtött, mint a többi 5 polgármesterjelölt együttvéve – a voksok csaknem 59 százalékát szerezte meg.

KN polgik tab

Az alacsony részvétel dacára is 4 819-en karikázták Keszegh Bélát, többen, mint a négy évvel ezelőtti győztest, Stubendek Lászlót – ő akkor 34,6 százalékos részvétel mellett 3 877 voksot gyűjtött. Marek Anton 8 évvel ezelőtt 46 százalékos részvételi arány mellett 5 492 szavazattal nyert. Bastrnák Tibor 2006-ban 4 781 szavazattal tudott győzni, míg 2002-ben egy sokindulós versenyben 3646 szavazattal lett először polgármester.

komarno_05100

Többséget szereztek a 4KN képviselői

Megválasztották a 25 komáromi képviselőt is, az elkövetkező 4 évben a Függetlenek Komáromért csoportnak többsége lesz a testületben, 13 képviselőjük foglal majd helyet a városi parlamentben. Ezzel minden adott ahhoz, hogy az új polgármester meg tudja valósítani elképzeléseit. A 4KN csoporton kívül további 5 független képviselő szerzett mandátumot, valamint a Híd 4, az MKP 3 jelöltje is bekerült – Komáromban tehát folytatódott a trend, még jobban visszaszorultak a pártjelöltek. Keszegh Béla képviselőként is mandátumot szerzett a 3-as választókörzetben (2 045 szavazattal), mivel azonban ő lesz a polgármester, képviselői helyét a legtöbb szavazatot szerző, csík alatti jelölt örökölheti meg – ő Sebő Zsolt (Híd). A 2-es választókörzetben Kollár Gábor (4KN) az első számú pótképviselő, ha egy városatya az elkövetkező négy évben visszaadná mandátumát, ő léphetne a helyére.

KN kepviselok tab

Hat újonc képviselő került a testületbe, a többség egy, legfeljebb két ciklus óta tagja a helyi parlamentnek. A leköszönő polgármester, Stubendek László 6. választási ciklusát töltheti komáromi önkormányzati képviselőként, ugyanígy Andruskó Imre is – ők a legtapasztaltabbak a testületben. Szabó Béla 7. választási ciklusára készült, ám ezúttal nem választották meg.

A polgármesteri tisztségért is induló képviselőjelöltek közül Héder Ágnes (Híd) és Bósza János (független) nem szerzett képviselői mandátumot, Knirs Imre (MKP) és Feszty Zsolt (független) viszont tagja lesz az új testületnek.


keszegh„Szeretném megköszönni a magam és a csapatunk nevében azt a megtisztelő bizalmat, amivel lehetőséget kaptunk, hogy további 4 évig tegyünk a városunkért. A nagy számú szavazat komoly felelősségre kötelez Komárom összes lakosával szemben. A nem túl magas részvétel pedig arra figyelmeztet, hogy vissza kell szereznünk sok ember bizalmát. Hogy egymást tisztelve higgyünk a városunk fejlődésében és büszkék legyünk Komáromra. Húznunk kell egy vonalat, az önkormányzaton belül félre kell tenni a kiszorítósdit és a széthúzást. Be kell vonni mindenkit, aki tenni akar Komáromért! Mert lehet, hogy másként fogalmazunk, vagy más nyelvet beszélünk, de az életünk közös“ – értékelte az eredményt Keszegh Béla.


Gútán magabiztosan nyert Horváth Árpád

Gútán a korábbiakhoz képest élesebb volt a kampány, sok óriásplakáttal és kampányanyaggal, rendezvénnyel, vitával. A 12 éve hivatalban lévő, MKP-s Horváth Árpádot újabb 4 évre megválasztották a város élére, a várakozásokhoz képest nagyobb előnnyel – 2149 szavazattal, a voksok csaknem 47 százalékával. Két független kihívója közül Forró Tibor (hellóGúta, 1361 szavazat) lett a második, Németh Iveta (forTe, 1069 szavazat) a harmadik. A szavazókedv átlag feletti volt, a választók 51,6 százaléka járult az urnákhoz.

Guta polgik tab

A 17 tagú testületben 7 MKP-s városatya foglal majd helyet – a képviselőként is mandátumot szerző Horváth Árpád helyére az ugyancsak MKP-s Visnyei Gyula ül. A 10 bekerült független között van Forró Tibor és Németh Iveta is.

Layout 1

Szoros eredmény Ógyallán

A Komáromi járás legkisebb városában, Ógyallán 7 polgármesterjelölt indult, közülük ketten vívtak szoros csatát a polgármesterségért. Végül a független Závodský Peter 45 szavazat különbséggel győzte le az MKP-s Basternák Ildikót, aki az elmúlt 4 évben vezette a várost.

Ógyalla polgik tab

A 11 tagú képviselő-testületbe 7 független és 4 pártjelölt került (ketten az SaS-OĽANO koalíció jelöltjeként, 1-1 a SPOLU és a Kotleba-féle pártból). A választási részvétel 47,57 százalékos volt.

Ógyalla kepviselok tab

Layout 1

(Delta-összeállítás)
(fotók: Drozd Milán)

A komáromi polgármesterjelöltekkel a választások előtt készült interjúink:

Keszegh Béla: “A fiatal családokat itthon kell tartani”

Feszty Zsolt: “Mélyreható átvilágítással kezdeném”

Benyó Zoltán: “A közélet állapota ellen lázadok”

Knirs Imre: “Meglévő épületeinket újítanám fel”

Héder Ágnes: “Modern fürdőkomplexumot szeretnénk”

 

Top