Nem terveznek LNG terminált Komáromban

Szlovákia egy cseppfolyósított gáz átfejtésére szolgáló terminált építene Komáromban és Pozsony ipari zónájában – ez a mondat is elhangzott a Markíza TV híradójának egyik riportjában. Bár azonnal petíció indult az állítólagos terv ellen, kiderült, jelenleg egyáltalán nincs napirenden egy LNG terminál építése Komáromban. Utoljára 2016-ban volt ilyen szándék, ám az önkormányzat mindig ellenezte, ráadásul a területrendezési terv tételesen tiltja, plusz még egy külön határozat is elutasítja.

Az országos kereskedelmi televízió híradója Szlovákia orosz gázfüggőségéről közölt riportot március végén, melyben megemlítik, a cseppfolyósított földgáz (LNG) alkalmazása lehet az egyik kiút, ezzel összefüggésben pedig Komáromban és Pozsony ipari zónájában is terveznek egy-egy átfejtő állomást, ami alkalmas lenne a Dunán érkező LNG fogadására. A riport leadásának másnapján petíciót indított a Nec Arte Nec Marte Komárom-Komárno polgári társulás, mely tiltakozik az LNG terminál komáromi építése ellen: a társulás szerint az Erzsébet-szigeten, a töltésen futó kerékpárút, a kertek és a lakóövezet közelében épülne, és állítólag a Verejné prístavy a.s. társaság tervezi.

Ezek az információk azonban tévesek.

Nyolc éve merült fel először

Először 2014 áprilisában, még Marek Anton polgármestersége idején került az önkormányzat elé a Danube LNG vállalat kérvénye, mely szerint egy cseppfolyósított gáz átfejtésére szolgáló terminált építenének Komáromban, a kikötői medence sarkában. A Danube LNG társaság a Verejné prístavy részvénytársaság (VPAS) és az önkormányzat támogatását kérte elképzelésük támogatására. Ezt azonban akkor határozatban utasította el az önkormányzat, kinyilvánítva, hogy nem kívánatos a város belterületén ilyen jellegű beruházást megvalósítani. A Danube LNG 2015-ben, immár Stubendek László polgármesterségekor, egy másik helyszínt vetett fel a városnak, a korábbi közelében, ám ezt a javaslatot gyorsan visszavonta. 2016-ban pedig a várost megkerülve, a környezetvédelmi minisztériumhoz nyújtotta be szándékát környezeti hatástanulmány lefolytatása céljából: ekkor egy speciális hajót javasoltak helyszínnek, ahol elhelyeznék a tulajdonképpeni cseppfolyósított gáztartályokat, míg a kiegészítő berendezéseket az Erzsébet-sziget és a vasúti híd közötti partszakaszon, de nem városi telken.

Ekkor a városvezetés ismételten kinyilvánította az önkormányzat elutasító álláspontját, kiemelve, a tervek nincsenek összhangban a területrendezési tervvel, a létesítmény városi kutakra, talajvizekre gyakorolt hatásának mélyebb vizsgálatát kérték, különös tekintettel Komárom ivóvízkészletének megóvására, egy lehetséges árvízhelyzetre, a szeizmikus kockázatokra. Felhívták a figyelmet a negatív közlekedési hatásokra és a korábbi elutasító határozatra. Szó esett arról is, hogy esetleg egy Harcsás mellett épülő kikötő részeként létesülhetne ilyen állomás, távol a város központjától és az Erzsébet-szigettől.

Semmilyen aktualitása nincs

Bár az említett híradásban valóban elhangzott az idézett mondat, 6 éve gyakorlatilag semmi olyan nem történt, ami egy komáromi LNG állomás építéséről szólna. Lapunk megkereste a közlekedési és fejlesztési minisztériumot, van-e bármilyen aktualitása a beruházásnak. A minisztérium közvetítésével kérdéseinkre végül az állami tulajdonú részvénytársaság, a Verejné prístavy válaszolt – a vállalat tulajdonában van a komáromi kikötő, az itteni Duna-part területe.

Ivana Kolárik Havranová szóvivő leszögezte, a Verejné prístavy társaság nem tervezi LNG terminál építését Komáromban. „Ez az információ pontatlanul hangzott el a kereskedelmi televízió riportjában, a társaságunkat sem keresték meg“ – válaszolta a Deltának a VPAS szóvivője. „A komáromi közkikötő fejlesztése a fő fejlesztési tervvel (Masterplan) összhangban történik, amelyen Komárom városával szoros együttműködésben dolgozunk“ – hangsúlyozta a társaság képviselője. Erről a tervről tavaly részletesen írtunk lapunkban. Lényege az, hogy a teherforgalmi kikötő egyik részét áthelyeznék, így a mostani kikötő egy része felszabadulna: a Duna-part központi erődtől a felnyitható hídig terjedő szakaszát hosszú idő után visszakapnák a komáromiak, és fokozatosan felújítanák, korzóvá alakítanák, így a belváros szerves részévé válna.

A VPAS ugyanakkor megerősítette, valóban dolgozik egy LNG terminál létesítésén, csakhogy ez Pozsonyban, az ottani teherkikötőben épülne meg a tervek szerint. Jelenleg a környezeti hatástanulmány van folyamatban.

Komárom következetesen elutasítja

Keszegh Béla, Komárom polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján erősítette meg: egyáltalán nincs napirenden LNG állomás építése a városban, évek óta nem érkezett semmilyen ezzel kapcsolatos kérvény, nem zajlott tárgyalás, háttérmegbeszélés sem a témában. A város is kikérte a VPAS álláspontját, az írásos dokumentumban Ács Zoltán, a részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke egyértelműen fogalmaz: nincs ilyen tervük.

A polgármester hangsúlyozta, a város 2018-ban teljesen átdolgozott területrendezési tervébe tételesen és konkrétan beleírták, hogy a város belterületén – durván a helységnévtáblákkal határolt területén belül – tilos cseppfolyósított gáz átfejtésére szolgáló állomás építése. Ezzel Komárom még egyértelműbbé kívánta tenni elutasító hozzáállását. A városvezetés azóta is tartja ezt az irányvonalat, ahogy a képviselők közül sem jelezte senki, hogy esetlegesen támogatna egy LNG állomást a kikötőben, vagy az Erzsébet-sziget közelében. Keszegh Béla megjegyezte, fontosnak tartja, hogy a kormány megoldást keressen az energiaellátás problémáira, ám a városban a lakosok biztonsága az első.

Röviden: jelenleg nincs sok értelme, hogy – egy pontatlan híradás következményeként – egy nem létező terv ellen tiltakozzanak a komáromiak.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Memorandum a kikötőfejlesztésről
Lesz gáz az Erzsébet-szigeten?

Top