A Szövetség 12 komáromi pontja

Tizenkét pontban vázolta Komárom fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit a Szövetség városi alapszervezete azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a helyi elnökség tagjait is. Erre a 12 pontra épül választási programjuk az őszi helyhatósági választáson, amelyen teljes, 25-ös listával és saját polgármester-jelölttel indul a Szövetség.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, január 26-án a három elődpárt – az MKP, a Híd és az Összefogás – helyi képviselői megtartották a Szövetség komáromi szervezetének alakuló ülését, ahol megválasztották a 12 tagú elnökséget is. Az elnököt Iván Tamás személyében az MKP platform adta, a két alelnök Andruskó Imre (Híd platform) és Marcinkó Adrián (Összefogás platform) lett. Az elnökségi további tagjai: Brinzík Angéla, Brinzík László, Farkas Attila, Nagy György, Szüllő Béla, Dubány Imre, Héder Ágnes, Bauer Ildikó és Orosz Örs.

A 12 pontban megfogalmazott célkitűzések érintik a közösségépítést, a gazdásági fejlődést, a szociális szférát és az egészségügyet, a kultúra, a sport és az oktatás területét, a közbiztonságot, a hulladékgazdálkodást, a közlekedés-fejlesztést, a vállalkozói szféra megsegítését. A város hosszú távú, stratégiai gazdaságfejlesztési tervét – figyelembe véve Komárom adottságait – a turizmus, a termálvíz, a Vág és a Duna adta lehetőségek hatékonyabb kihasználására, a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére, az ipari szegmens megerősítésére építenék. A kormánynál el szeretnék érni a Komárom-Pozsony vasútszakasz kétsávosra bővítését, az elkerülő út megépítését és a Vág-híd felújítását.

Céljuk továbbá a polgárok számára elérhetőbb, nyitottabb városvezetés, valamint kiegyensúlyozott kapcsolat elérése a polgármester és az önkormányzat között. Végső soron pedig az, hogy Komárom megérdemelten viselje a szlovákiai magyarság főváros címet.

A Delta kérdésére válaszolva Iván Tamás elmondta, az őszi helyhatósági választásokon teljes, azaz 25 képviselőjelöltből álló listával indulnak és szándékoznak polgármester-jelöltet is állítani, de személyéről még további tárgyalásokat folytatnak. A Szövetség helyi alapszervezetének taglétszámára irányuló kérdésre nem érkezett egyértelmű válasz. Ezt az elnök azzal magyarázta, hogy aki a három elődpárt valamelyikének tagja volt korábban, automatikusan tagnak számít, de megkülönböztetnek aktív és inaktív tagot – az előbbinek az alakuló ülésen részt vettek számítanak. Aki viszont a következő tagsági ülés bármelyikén részt vesz, inaktív tagból aktívvá válik. Aki új tagként akar belépni a helyi szervezetbe, a Szövetség párt honlapján található belépési nyilatkozat kitöltésével teheti azt meg, megjelölve, hogy a három platform közül melyikben szeretne tevékenykedni.

(vkm)

Top