A hónap végére elkészül a Jókai utcaKomárom. Az eredeti ütemterv szerint szeptember közepére be kellene fejeződnie a Jókai utca teljes felújításának. Mivel azonban nem várt nehézségek merültek fel, valószínűleg csak a hónap végére végeznek a munkálatokkal. Az Ipari előtt húzódó, valamint az őrsújfalusi járda felújítása azonban nemrégiben befejeződött. További járdák felújítása is napirenden van.

A Jókai utca az utolsó, amely a nagy útfelújítási projekt részeként megújul Komáromban. Az elmúlt bő egy évben 14 forgalmas utca, illetve útszakasz újult meg, köztük a Duna rakpart, az Eötvös utca, a Király püspök utca, a Szabadság utca, az Építők utcája vagy éppen a Komáromi Kacz utca. Több helyen az utcák alatti gázvezetékeket, csatornázást és vízvezetékeket is cserélték, néhány esetben pedig a járdák is megújultak a projekt keretében.

Egyértelműen a Jókai utca felújítása a legbonyolultabb és legköltségesebb, ezért is maradt a végére. Egyrészt a műemlékvédelmi hivatal kikötései miatt, miszerint az úttest alól ki kell termelni a régi macskaköveket, és részben ezzel kell borítani az utca egy szakaszát – elsősorban a református templom környékét –, hogy minél inkább az egykori történelmi hangulatot idézze az utcakép. A járdák teljes hosszát is térkővel rakják ki – a műemlékvédők előírása ez is –, mégpedig sötét színűvel, ami ugyancsak drágítja a beruházást. A pluszköltséget idén tavasszal jóváhagyták a városatyák.

40436279_247744032551234_5703178680268750848_n

Június 11-én kezdődtek meg az utca felújítási munkálatai. Akkor úgy tervezték, szeptember 12-én be is fejezik. Az utca belvároshoz közelebbi része el is készült az ütemterv szerint, azonban a másik felének munkálatai csúsznak. Itt a gázvezeték, illetve a vízvezeték csatlakozók áthelyezése miatt csaknem 2 hét késéssel tudták folytatni a munkát. Utólag kiderült, a járda alatti esőcsatornák is több helyen javításra szorulnak, néhány régi, rossz állapotú pinceablak is nehézségeket okozott. A csatornarendszer egyes elemeit is újítani kell – ezek a régi burkolat megbontása után váltak ismertté –, valamint a járdák alatti villanyvezetékeket is. Akadtak tisztázandó ügyek a lakosokkal a járdamagasságok megoldása miatt.

„A munka során több esetben a kialakuló helyzetre kellett reagálni. Például azt sem lehetett előre tudni, mennyi macskakő van az útfelület alatt, így azt sem, milyen alapokra kerülhet majd az új felület. Ugyancsak a vezetékek körül állandó volt az egyeztetés, mivel nem állt rendelkezésre pontos dokumentáció, és sokszor az eddigi megoldások nem feleltek meg a mai normáknak. A járda szélesítésére is ezért került sor, a korábbi keskenyebb megoldás ma már nem szabályszerű. Ez pedig befolyásolta a parkolóhelyek számát, az utca egyik oldalán 6 parkolóhely eltűnt, a másik oldalon kettő újat hoztak létre“ – mondta el kérdésünkre Keszegh Béla alpolgármester, aki szerint szeptember végére teljesen elkészülhet a Jókai utca.

Járdafelújítás több helyen

Nemcsak a Jókai utcában, de másutt is újulnak meg járdák a közeljövőben, illetve néhány már meg is újult a napokban. Az Ipari előtti járdaszakasz (Petőfi utca) és az őrsujfalusi főút melletti járdaszakasz munkálatai is nemrégiben zárultak le.

SONY DSC

Várhatóan még ezen a héten leaszfaltozzák az új méhecskés játszótér melletti sportpályát, szeptember második felében pedig a Lehár park melletti külső, út melletti járda kap új burkolatot egy 200 méteres szakaszon.

Keszegh Béla elmondta, az ősz folyamán a strandfürdő főbejárata előtti Rózsakert járdái is megújulnak – a korábban elhanyagolt területen térkövekkel rakják ki a szökőkút körüli gyalogjárókat. Egyelőre a szökőkút rendbetételére nincs elkülönítve pénz – teljes felújításra szorulna, víz- és villanyvezetékeket is cserélni kellene –, ezt leszámítva azonban újjávarázsolják a kis parkrészt. Új padokat helyeznek ki, és egy szabadtéri fitneszparkot alakítanak ki – 8 korszerű tornagéppel.

(csá)

(Cikkünk a Delta szeptember 4-i számában jelent meg.)

Nagy lépés előre

Top