Az ÉS?! nem csak színházHuszonötödik születésnapját ünnepli e héten, szombaton az őrsújfalui ÉS?! Színház, az országszerte és a határon túl is ismert amatőr színjátszó társulat. Kézjegyük a minimalista eszköztár, ami a színpadképet, a technikai igényeket illeti és a rengeteg ötlet. Számos emlékezetes pillanatot szereztek a közönségnek az őrsújfalui kultúrházban. Huszonöt éve gyakorolnak ugyanott. Várady Kornélia társulatvezetővel és Szabó Csilla rendezővel beszélgettünk.

SONY DSC

Szabó Csilla és Várady Kornélia

„Az ÉS?! előtt is működött már színjátszó csoport Őrsújfalun, amelyben szerepeltünk” – mondta Várady Kornélia pedagógus, iskolaigazgató. „Amikor azután Komáromhoz csatolták Őrs­újfalut, a kultúrház, amelyet akkor Komjáti Ilona vezetett, a Komáromi Városi Művelődési Központhoz került. Ilonka néni nyugdíjba vonulása után pedig Fehér Gál Emese vezette, aki a VMK-ba járt egyeztetni. Az egyik ilyen megbeszélésen felmerült, hogy nincs, aki irányítsa az őrsújfalui színjátszókat. A helyi Gogola Frigyes vállalkozott a feladatra. Elkezdtük próbálni Klimits Lajos Névtelen levél című színművét, de nem jutottunk ötről-hatra. Akkor Varga Anna, a VMK igazgatónője feladatul adta Kiss Péntek Józsefnek, hogy jöjjön ki, nézzen meg egy próbát, és adjon szakmai eligazítást. Jóska megérkezett, és a találkozás mindannyiunk részéről szerelem volt első látásra” – idézte fel a kezdeteket a színjátszó.

Az első évek

A Névtelen levelet már Kiss Péntek József rendező fejezte be. Az előadást elvitték a Jókai Napokra, először jártak őrsújfalui színjátszók az országos színjátszó fesztiválon. Szabó Csilla akkor még súgó volt a csoportban. „Gyakran meglátogattam Perbetéről Nelli barátnőmet Őrsújfalun, hamar összebarátkoztam a többiekkel is. Megbízhatatlan súgó voltam, mindig a jeleneteket néztem, és az járt a fejemben, hogyan csinálnám másképp” – nevette el magát a pedagógus, drámapedagógus.

Kiss Péntek József 1993-tól 1998-ig volt a csapat rendezője, amíg a Komáromi Jókai Színház igazgatója nem lett. Illyés Gyula: Tűvétevők című parasztkomédiája mellett bemutatták, Euripidész: Iphigénia Auliszban című drámáját, Eugene Ionesco: Haldoklik a király című tragikomédiáját és Bertolt Brecht – Kurt Weill Koldusopera című színművét. „Csehovot is próbáltunk, azután Panyi Zoltán, a főszereplő belázasodott a premier napjára. Ágyban feküdt, nem tudott jönni. Jóska megkérte Benkő Gézát, hogy ugorjon be. Elvállalta. A tavaly elhunyt színművész szövegkönyvvel a kezében játszotta a főszerepet” – mesélte Várady Kornélia. Szabó Csilla egy Mátyás királyról szóló mesejátékot vitt színre először az ÉS?! Színház kis társulatával. „Akkor kezdtem a drámapedagógiát, és úgy gondoltam, ez a darab engem izgat. Komáromban, a VMK-ban hatszáz gyermek előtt volt a bemutató” – idézte fel boldogan.

SONY DSC

Stílusgyakorlatok

Első felnőtt rendezése a Stílusgyakorlatok című előadás volt. Megcsappant a csoport létszáma, kevés szereplő vállalta továbbra is a színjátszást, megnősültek, babáztak, elköltöztek Őrs­újfaluról. Maradt a kemény mag: Várady Kornélia, Bahorec Ágota, Bartha Kinga és Panyi Zoltán. „Azt mondtam, hogy minden új előadásunkkal lépjünk egy kicsit tovább. Quneau: Stílusgyakorlatok című darabjával kísérleteztünk, kipróbáltunk minden módszert, amit a drámapedagógián tanultam. Azután a csapatba érkezett Panyi Zoltán kollégája, Mészáros Gyuri. Két nőnek és két férfinak való darabot kerestem. Így bukkantam a hajdanán a Vígszínháznak is író Góth Sándor és Liptai Imre: Hamar egy asszonyt! című három felvonásos komédiájára. Átdolgoztam egy felvonásra, négy szereplőre. Nagy siker volt 2003-ban” – magyarázta Szabó Csilla. „Megkaptuk a Jókai Napok fődíját, és rengeteg helyen előadtuk” – tette hozzá Várady Kornélia.

Szép Ernő Vőlegény című színművének előadásába „visszacsempészték” hajdani rendezőjüket, Kiss Péntek Józsefet, aki egy misztikus figurát játszott. Majd egymás után következtek emlékezetes előadásaik: a Pájinkás János, a Hétköznapi komédiák, A helység kalapácsa, A bajusz, A fülemüle, az Elvira, a Házasságon innen és túl.

„Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposza tíz éve megy. Azért nem játsszuk tovább, mert elhunyt Panyi Béla” – jegyezte meg a társulatvezető. „Amikor Béla megbetegedett, úgy döntöttünk, levesszük a műsorról azokat az előadásokat, amelyekben benne volt. Nem lesz szerepátvétel, sem beugrás. Háy János Házasságon innen és túl című házasságdrámájában olyan férfit alakított, aki éppen megtudja, hogy daganatos beteg, és senkinek sincs rá igazából ideje. Utólag visszagondolva, az előadás hatalmas érzelmi előtanulmány volt mindahhoz, ami évekkel később bekövetkezett nála. Ebből pedig az a tanulság, hogy az életben semmi nem jön véletlenül, és nem szabad elhessegetni azt, ami ötletként betolakodik az ember fejébe, mert a személyiséget gazdagítja” – mondta el a rendező.

Untitled-1-e1500791029323

Huszonöt éve egy helyen

Azt mondták, szeretik az őrsújfalui kultúrházat, ahol a próbák során megteremtődik a színpadi csoda. „Szeretjük, mert egyfajta függetlenséget nyújt számunkra. És azért is szeretjük, mert az ÉS?! most már nemcsak színház, hanem egy kulturális egyesület, amelynek szerteágazó tevékenységi körei vannak. Ezeknek a tevékenységi köröknek a kilencven százaléka, a kézműves és gyermekszínjátszó táborokat kivéve, az őrsújfalui kultúrházhoz köt bennünket. Ezt a házat megszokták az emberek, a miénk” – tudatta Szabó Csilla, majd a kultúrház állapotára utaló kérdésünkre azt felelte: „Hosszasan lehetne taglalni, hogy ez miért van így. Mert. Vannak most igyekezetek, szándékok, egy pici előrelépés is, hogy ezt a helyet kulturális közösségi térré tudjuk alakítani. Rajtunk nem múlik, mi eddig is ezen dolgoztunk. Reméljük, záros határidőn belül összejön” – tette hozzá a rendező. „A kultúra terén végzett munkát csinálhatnánk másutt is, ha valaki azt mondja, adunk nektek egy kulturáltabb környezetet, de akkor nem az újfaluiaknak csinálnánk. Annyit kaptunk a huszonöt év alatt a helyi egyszerű emberektől, hogy értük és nekik kell csinálni!” – jelentette ki Várady Kornélia „Az itt élő emberek várják, mit csinálunk, jönnek, ha csak kézműves foglalkozást is tartunk, valaki beállít egy tepsi süteménnyel. Évente megrendezésre kerülő nyári színházi fesztiválunk, az Ekhós-szekér Fesztivál idején az első szóra segítenek pakolni, főzni, tálalni, és hozzák a sok finomságot, a kertjükből a gyümölcsöt. Ennek közösségteremtő ereje van” – csatlakozott Szabó Csilla.

36824603_1861296250580254_1955302106525073408_n

Jelenet az önmagát mosdató szerecsen című Soóky-darabból

Szombaton ünnepelnek

Most Karinthy Frigyes A bűvös szék című darabját játsszák. A bohózattal szerepelnek majd a baráti színjátszó csoportok fesztiváljain. Az előadás premierje szeptember 15-én, szombaton a pápai Szép és Kép Színpad Bödögei Komédiák című fesztiválján volt. Hamarosan indulnak újabb erdélyi turnéjukra. Soóky László: Az önmagát mosdató szerecsen című darabjának előadásával, amit az idei Jókai Napokon mutattak be, Budapestre, a Magyar Művek Fesztiváljára készülnek, előtte október 2-án, kedden este hét órakor Dunaszerdahelyen, az Alternatíva 2018 fesztiválon adják elő.

Szeptember 22-én, szombaton 18 órakor kezdődik az ÉS?! Színház születésnapi gálaestje a Komáromi Jókai Színházban. Az ünnepelt társulat tagjai a nézőtéren foglalnak majd helyet. Barátaik szerepelnek a színpadon: Laboda Róbert költő, slammer, pedagógus, Lajos András, Horján Viktor színészek, a pápai Szó és Kép Színpad, az ÉS?! Színház fiataljaiból álló kis csapat: Csicsó Tamás, György Ádám, Matusek Attila, Molnár Gábor, Panyi Gergő, Török Máté, Zsidek Pál, valamint sokan mások. A jubileumi gálaestet Bajkai Csengel Mónika konferálja.

Ma is büszkén vállalják, hogy amatőrök. „Az egyik barátunk nemrég megkérdezte, miért nem pályázunk egy nemrég amatőrök és profik részére egyaránt kiírt pályázaton a profik között. Azt válaszoltam, azért, mert tudjuk, hogy hol a helyünk. Soha nem törekedtünk profi státusok felé. Voltak kikacsintások, belekóstolások, de az ÉS?! mindig ÉS?! maradt” – fogalmazott Szabó Csilla.

esszinhaz


Lépés a jó irányba

Az őrsújfalusi kultúrház felújításáról egyelőre nem döntött az önkormányzat, egy új mobil szociális helyiség vásárlását azonban múlt csütörtökön megszavazták a városatyák. Lapunk is többször írt róla, jelenleg a kultúrház fellépői, látogatói egy gyakorlatilag alkalmatlan, borzalmas állapotban lévő bódét használnak szociális helyiségként. Ez mostantól megváltozik – 14 800 euróból a kultúrház átfogó felújítása után máshol is elhelyezhető, új konténeres mosdós-toalettet állítanak fel.


Bárány János

Kapcsolódó cikkeink:

Még harcolnak a kultúrházért

Top