Az egész napos oktatás iskolája

Komárom. Négyszázharmincegy tanuló második otthona a Béke utca 2. szám alatt található Jókai Mór Alapiskola, közülük 64-en elsősök. A jövőre 65 esztendős oktatási intézmény egyben 32 pedagógus, 9 nevelőnő és 8 műszaki dolgozó munkahelye. A hatodik éve iskolaigazgató Mátyás Katalin, alsó tagozatos pedagógus, Vörös Mária után vette át az iskola vezetését. Áprilisban kezdődnek a beíratások, ennek apropóján, az iskolaválasztást megkönnyítendő, egy sorozatban mutatjuk be Komárom mind a négy magyar tannyelvű alapiskoláját. Először a Jókai Mór Alapiskolába látogattunk el.

iskola

„A szünetekben nagy a gyermekzsivaj, a kollégák beosztás szerit ügyelnek a folyosókon a rendre, de most nem csöngetünk, nehogy megzavarjuk a Szép Magyar Beszéd járási fordulóját, amelyet évtizedek óta szervez az iskolánk” – invitált irodájába Mátyás Katalin. Szerdán, a fogadónapján jártunk az iskolában, amikor több szülő is felkeresi, ám állítja, ajtaja mindig mindenki előtt nyitva áll.

Otthon már csak játszanak, beszélgetnek

matyas_katalinA Jókai Mór Alapiskolában egyedüliként a városban, és az igazgatónő szavai szerint a járásban is, tizennyolcadik éve alkalmazzák az alsó tagozaton az egész napos iskolaotthonos foglalkozást, amelynek lényege, hogy a tanulók hétfőn hozzák, viszont csak pénteken viszik haza az iskolatáskát, és mindent az iskolában tanulnak meg. „A gyermek úgy megy haza délután fél ötkor, hogy nincs házi feladat, több időt tölthet a családtagokkal, játszhat. A szociálisan hátrányos helyzetű tanulóink számára ez azért előnyös, mert ha a szülő esetleg nem tud otthon segíteni a tanulásban, gyermeke akkor is megtanulja a leckét, otthon pedig marad ideje a kikapcsolódásra. Mind a tizenkilenc osztályunkban vannak lassabban haladó tanulók, célunk, hogy felzárkóztassuk őket” – fejtette ki az igazgatónő.

Ahogy bejártuk az épületet, mindenütt színes rajzokat láttunk a falakon. „Ritók Nóra módszerével, tanítóink irányításával fejlesztjük a tanulók rajzkészségét. A módszer lényege, hogy apró, finom részletekben dolgozzák ki a rajzot olykor két-három rajzóra alatt” – kommentálta az alkotásokat Mátyás Katalin, majd a nyolc éve az öltözők helyén létrehozott aulába vezetett, ahol, farsang lévén, a harmadikosok által készített busómaszkok kiállítása tekinthető meg. Közben elmondta, tornatermük nem elég ennyi tanuló befogadására, még egy tornateremre lenne szükség, majd örömmel tudatta, hogy még a tanév vége előtt megnyitják a felújított könyvtárat.

Zengő iskola

A Jókai Mór Alapiskolában két kórus működik. A Nagyok Kórusának karvezetője, Juhász Mónika annak idején Kaszás Margit, majd Stirber Lajos karvezetőktől tanulta meg, milyen a közös éneklés élménye. 1996-tól az iskola egyik zene szakos pedagógusa. „Ezeket a hagyományokat igyekszünk tovább vinni Pfeiferlik Annamária kolléganőmmel, a Kicsinyek Kórusa karvezetőjével, onnan kerülnek hozzám a gyermekek. Most húsz lány és három fiú énekel a kórusunkban, amely hamarosan a hatvanadik születésnapját ünnepli. Sokat segít Tóth Árpád budapesti karnagy, aki mindig meglep bennünket valami újdonsággal” – nyilatkozta.

50628529_719715455096030_2937699145894330368_n

Hetedik éve iskolaújságjuk is van, a Jókaisok(k), amelyet heten szerkesztenek, de vannak külső munkatársaik is. A lap tavaly a második helyen végzett a gútai Médiasztár országos újságíró versenyen. Az újságot Varga Tamás pedagógus tördeli. „Őszi, téli és tavaszi számokat adunk ki, mindegyikben van egy-egy felelés elhárító kártya magyarból, matematikából illetve szlovákból. Amióta a pályán vagyok, készítek fel tanulókat a Médiasztárra, és azt látom, hogy a huszonegyedik század gyermekének van mondanivalója a világról” – mondta el a földrajz-magyar szakos pedagógus.

Miért érdemes a Jókai Alapiskolába íratni a gyermekeket? – tettük fel végül a kérdést Mátyás Katalinnak. Az igazgatónő két okot is említett: „Az egész napos iskolaotthonos módszer nagy segítség a szülőknek, akik biztosak lehetnek abban, hogy gyermekük szakszerűen megtanulja a tananyagot és felkészül a másnapi órákra. A másik erősségünk, hogy iskolánkon 31 szakkör működik, tehát színes a spektrum. Az egyik legnépszerűbb a felső tagozaton az idén bevezetett LegoRobot szakkör, amelynek keretein belül két csoportot kellett indítani, két kolléga vezetésével. A lényege, hogy a legóból a tanulók megépítik a robotot, majd egy számítógéphez csatlakoztatják, amely segítségével végül programozzák” – magyarázta Mátyás Katalin.

Bárány János

Top