Átalakulóban a komáromi belgyógyászat

Korábban hírt adtuk arról, hogy felmerült az ágyszám-csökkentés lehetősége a komáromi kórház belgyógyászatán. Egyelőre azonban csak átépíteni fognak, továbbá azt is megtudtuk, mikorra várható változás a kapacitást illetően. Kiderítettük, mi lett Viola Miklós sebész sorsa, akinek a levegőben lógott az elbocsátása.

A komáromi kórház belgyógyászata mostanában gyakori téma, mivel több változás van a láthatáron. Az egyeztetések zajlanak, és a tervezett fejlesztések kapcsán is akad bizonytalan pont, de a közeljövőben bizonyosan látványos átalakulásoknak lehetünk majd szemtanúi. A részletekkel kapcsolatosan a legilletékesebbnél, Dudás Viktornál, a kórházat működtető ForLife igazgatójánál érdeklődtünk.

Az ágyszám csökkentésének ötlete nemrégiben hangzott el, a vezetés a gazdasági szempontokkal érvel. Az elképzelések szerint a két szinten található belgyógyászatot egy szintre vonnák össze, és a harmadik emeleten található geriátria (idősgyógyászat) kapacitáslehetőségeit kihasználva már csak egy szinten üzemelne a belgyógyászat. A kórház vezetése arra mutatott rá, hogy a belgyógyászaton lévő betegek nagy része 65 évnél idősebb, így a geriátriára is kerülhetnek. Dudás Viktor az ágyak kihasználtsága kapcsán százalékokkal érvel, meglátása szerint ez túl alacsony, ezért volna szükség az ágyak számát csökkenteni, így a kihasználtságot 80-90 százalékra emelni. Azt sem rejtik véka alá, hogy a megüresedett szintre átköltözne az ideggyógyászat, mivel hasonló jellegű orvoslásról van szó, és így egy helyre tömörítve szeretnének modernebb feltételeket teremteni.

Az orvosok elutasítják a leépítést, mondván, ez az orvoslás színvonalát ronthatja. A gyógyítás során betegekben kell gondolkodni, nem százalékokban – vélik az orvosok. Elfogadhatatlan például az, hogy a női és férfi betegeket nem lehet külön ellátni, eltérő súlyosságú pácienseket egy helyre zsúfolnak, de azt is rossz iránynak látják, hogy a szobák ágyszáma emelkedik, ami a körülményeket rontja. Megjegyzik, a hétvégi ellátást is figyelembe kell venni, amire elegendő tartalékot kell biztosítani. A gyógyító személyzet szerint a belgyógyászat a kórházi kezelés egyik motorja, így az ottani csökkentés a kórház leépülését jelentené.

IMG_1547

Az építkezés először, aztán jöhet az ágyak kérdése

A kórház igazgatójánál megtudtuk, hogy a téma felvetése után beindult egy egyeztetési folyamat. Dudás Viktor elfogadja az érveket, de az orvosokat is arra kéri, hogy a gazdasági szempontokat se mellőzzék, mivel a megtakarított pénzből juthat majd fejlesztésre és jutalmakra. Dudás bízik abban, hogy az álláspontok közelednek, és kompromisszumos megoldás születik. A 75 ágyas befogadóképesség felére csökkentését az orvosok egyhangúan eltúlzottnak tartják, azonban akadnak olyanok, akik szerint némi csökkenés még belefér.

Dudás Viktortól megtudtuk, hogy jelenleg minden erejükkel a belgyógyászat átépítésére fókuszálnak. „Az ágyak számának kérdése csak az átépítés után lehet aktuális, hiszen a rekonstrukció részlegeket érint és emiatt már így is bizonyos szobák és ágyak kiesnek. Az ágyszám kérdése kapcsán fokozatosan egyeztetünk, de nem valószínű, hogy egy éven belül bármilyen változás lesz. Az épület átépítése az első“ – fejti ki az igazgató.

Az ügyhöz az is hozzátartozik, hogy az átépítés terén akad még bőven bizonytalanság. A kórház az ezzel kapcsolatos  projektet még tavaly év végén elkészítette, és a megyei testület is elfogadta a 250 ezer eurós tételt a rekonstrukcióra, a megyei hivatal viszont nem igazán csipkedi magát a közbeszerzés kiírásával, ami miatt a kivitelezés is tolódik. A legfrissebb fejleményekért a megyei hivatal szóvivőjéhez fordultunk, árulja el a részleteket a Delta olvasóinak. Oľga Prekopová szűkszavú válaszában elmondta, a közbeszerzés valószínűleg augusztus folyamán lesz kiírva, az átépítés kivitelezését pedig 8 hónapra tervezik. A közbeszerzés problémamentes lefolyására sajnos manapság nincs garancia, így a munkafolyamat kezdete még bizonytalan. Ebből adódóan a legideálisabb esetben is közel egy évig tarthat, mire megvalósul a belgyógyászat fejlesztésének újabb szakasza.

A tervezett fejlesztés részletei kapcsán is akad még tisztázni való, és a kórház vezetése is csupán a megyére támaszkodik. A megyei hivatal közbeszerzési kiírása után válik teljesen ismerté, mit valósítanak meg. „A kórház vezetése azon van, hogy a lehető legtöbb dolgot bele tudjunk sűríteni ebbe az összegbe. Azt szeretnénk, ha a legégetőbb problémákat el tudnánk távolítani, ilyen a fürdőhelyiségek, a mellékhelyiségek átalakítása és a kanalizáció“ – tudatta velünk a kórház vezetése. Bár más megyékben – ilyen például Besztercebánya megye – arra is volt példa, hogy a kórház megkapja a pénzt és a saját belátása szerint a leghatékonyabban költi el, Nyitra megyében ragaszkodnak ahhoz, hogy a hivatal végezze a közbeszerzést. Az érintettek abban bíznak, hogy a jó pár hónappal ezelőtti testületi jóváhagyás után a folyamat mihamarabb beindul.

Viola Miklós maradt

Az elmúlt hetekben számoltunk be néhány orvos – elsősorban Viola Miklós sebész – és a kórház vezetése között kialakult feszültségről. Az igazgatóság szerint az érintett sebész olyan magánjellegű orvoslást folytat a társtulajdonban működtetett magánklinikáján, amely a kórházat gazdaságilag negatívan érinti. Viola szerint ez nem így van, úgy véli, a két tevékenység jól kiegészíti egymást, és a kirúgásával nem csak ő, de a kórház is veszítene.

Bár Viola Miklósnak azt jelezték, hogy július elejétől már nem tartanak igényt munkájára, végül azonban mégis történt elmozdulás. Az ügy a nyilvánosság részéről is heves reakciókat váltott ki, a Delta írására is számtalan vélemény és hozzászólás érkezett. A sebész találkozott a kórház vezetésével, és elmondta érveit, miszerint távozásával a kórház is rosszul járna, így érdemes volna átgondolni a döntést. Papíron nem kapta meg a felmondását, és a vezetés bizonytalan volt az ügyben. További találkozókra az érintettek közt nem került sor, de úgy tűnik, a kórház vezetése végül meggondolta magát. „Személyi kérdésekben nem tartjuk szerencsésnek a sajtón keresztül történő üzengetést, és nem szeretnénk részletesen kommentálni az ügyet. Annyit elmondhatunk, hogy Viola Miklósnak továbbra is érvényes szerződése van“ – tájékoztatott a kórház PR-osztályának vezetője, Lívia Petáková.

poradkyňa internetovej poradne

Internetes tanácsadás kismamáknak

A kórház a napokban egy érdekes újdonsággal jelentkezett. A jövőben kismamáknak nyújtanak segítséget a szoptatásban az interneten keresztül, amivel szeretnék oldani az ezzel járó gondokat – közölte velünk Marta Csergeová szóvivő. A szolgáltatás 24 órán belül válaszokat ad a szoptatással kapcsolatosan felmerülő kérdésekre. Bíznak benne, hogy megfelelő tanácsokkal a szoptatás idő előtti befejezését is meg tudják majd előzni, mivel ez nem ritka a tapasztalatlan kismamáknál. Az újszülött természetes táplálása az egész család számára fontos, erősíti az érzelmi kötődést, biztosítja a csecsemő egészséges fejlődését, védi a kismama egészségét, továbbá egy családnak meghatározó gazdasági kérdés is – fejtette ki Zlatica Halmová a kórház gondozó szolgálatának szakembere. Az online tanácsadás magyar és szlovák nyelven is igénybe vehető a forlife.sk weboldalon, a neonatológiai osztály (oddelenie neonatológie) menüpontot választva.

Dudás Viktor emlékeztetett, hogy a kismamák visszajelzései alapján a kórház szülészete nagyon jó értékelést kapott. A közeljövőben szeretnék megpályázni a Baby Friendly Hospital (bababarát kórház) nemzetközi besorolást, ami jelezné, hogy a kismamák és az újszülöttek igényei prioritást élveznek a szülészetünk számára – tette hozzá az igazgató.

Keszegh Béla

 

(cikkünk a Delta július 21-i számában jelent meg)

Top