Átadták a Pro Urbe díjakat

Komárom. Április 26-án, Komárom Napján adták át a város legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat – idén Kiss Péntek Józsefet és Keszegh Istvánt tüntették ki. Már egyikük sem vehette át személyesen a díjat, a közelmúltban hunytak el. Öten polgármesteri díjban részesültek, Koltay Gábor filmrendezőnek díszpolgári címet adományoztak.


kisspentekKiss Péntek József a kultúrában és a közéletben kifejtett sokéves, példamutató tevékenységéért részesült Pro Urbe díjban. 1951-ben született Komáromban, iskoláit is itt végezte. A Jókai Napok és más országos kulturális rendezvények szervezője, mozgatója, a gimnázium színjátszó csoportjának, a GIMISZ-nek alapítója és évekig rendezője, de alapítója és rendezője volt az ÉS?! Színháznak is, és az iparisták színjátszó körének, a VISZTÁ-nak. 1999 és 2003 között a Komáromi Jókai Színház igazgatója. Íróként versek, drámák szerzője, de legbüszkébb az Életpor című regényére volt. Álmait nem feladva, idős korában szerezett diplomát. Tanár lett, hittel, szeretettel tanított irodalmat a komáromi Ipariban haláláig. 2014-től városi képviselőként tevékenykedett. 2018 szeptemberében, 66 évesen hunyt el.


keszegh_istvanKeszegh István az oktatásban és a közéletben kifejtett sokéves, példamutató tevékenységéért érdemelte ki a Pro Urbe díjat. 1950-ben született, a komáromi magyar gimnázium után a prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát matematika-fizika szakon. Tanári pályáját a nagymegyeri gimnáziumban kezdte, 1980-ban a komáromi gimnáziumba került, melynek 1985-től 1991-ig igazgatója volt. Számos diákja nyert különböző versenyeken, a tehetséggondozás terén kimagaslóak az érdemei, szinte mindenkivel megszerettette a matematikát. Negyven évig állt a katedrán, több szakmai díjjal is jutalmazták. Tanárként szigorú volt, de állandó törődése, örök jókedve végig kísérte. Hosszú évekig tevékenykedett a közéletben, 1993-tól 2000-ig a Csemadok komáromi szervezetének elnöke. Idén márciusban döntöttek Pro Urbe díjáról, néhány nappal később, 68 évesen váratlanul elhunyt.


Koltay Gábor Balázs-Béla díjas filmrendezőnek díszpolgári címet adományozott Komárom, a város és a közösség hírnevének öregbítéséért. Tavaly kezdte el egy Komáromról szóló négyrészes dokumentumfilm-sorozat forgatását, melynek két részét már bemutatták.

dijak

Polgármesteri díjjal tüntették ki Gustáv Škodáček sebész-főorvost, a komáromi kórházban végzett áldozatos munkájáért. A polgármester Ferencz László vállalkozó, a komáromi férfi röplabdaklub vezetője sport terén végzett munkáját is elismerte, ahogy Laboda Róbert tornatanár, irodalom iránt elkötelezett pedagógus, költő és slammer tevékenységét is. Vincze István korábbi 44-szeres magyar válogatott labdarúgó a komáromi futball segítéséért, a KompAkt civilszervezet pedig a környezettudatos és tiszta Komáromért végzett munkájáért kapott polgármesteri díjat.

Stubendek Lászlót, Észak-Komárom korábbi polgármesterét is díjazták – Dél-Komárom díszpolgári címmel tüntette ki a két városrész szorosabb együttműködését célzó tevékenységéért.

(d)

(Cikkünk a Delta április 30-i számában jelent meg.)

Top