Állati tekintetekben tükröződő emberi érzelmek

A meghívó alapján egy megszokott kiállításmegnyitóra készültem augusztus 26-án a komáromi Limes Galériába. Amikor azonban az egykori katonatemplom belső terébe lépve az apszisban megláttam a hatalmas oltárképet, már tudtam, ma itt – a Bécsben és Pázmándfalun felváltva élő Uta Heinecke festőművész sajátos látásmódján keresztül – egy lebilincselő és elgondolkodtató világot ismerhetünk meg. Egy olyan világot, melyben megszemélyesített kecskék és egyéb állatok portréi szembesítenek minket különböző emberi érzelmekkel, és az azokat elindító történésekkel, érzékelésekkel.

Az 1973-ban Kelet-Németországban született, később szüleivel négy évig Budapesten élő, majd a Bécsi Képzőművészeti Akadémián diplomát szerző művésznő pályafutását a kiállítás kurátora, Farkas Veronika művészettörténész ismertette. A nagyívű pályafutással büszkélkedhető művésszel Rainer Rosenberg rádióriporter, egyetemi oktató beszélgetett. A kellemes hangulatú interjúból kiderült, hogy a kiállítás címének – Szerelem első harapásra – ötlete onnan ered, hogy 2016-ban, az Izsa melletti Bokros tanyán tartott alkotótábor udvarán az egyik kecske gyakran figyelte őt munka közben. Egyszer aztán olyan közel jött, hogy elkapta a rajzát és nemes egyszerűséggel megette. „Nem tudom, hogy kritikának szánta-e, de én akkor beleszerettem a kecskékbe. Emberi tekintetükbe, melyen keresztül emberekről is mesélhetünk” – árulta el. Amikor Bokroson befejeződött a szimpózium, és az ott készült képekből a Limes Galériában szerveztek kiállítást, őt annyira magával ragadta a hatalmas, szakrális tér, hogy elkezdett egy önálló kiállításban gondolkodni. A kecskés sorozat egyes részeit már tudatosan ide készítette.

Uta Heinecke állatportréi mesélnek: szerelemről, bűnről, gyászról, örömről, módosult tudatállapotról… „Célom, hogy az embereket nyitottságra, elfogadásra, tudatosságra és gondolkodásra ösztönözzem. Legyenek saját asszociációik. Képeimmel igyekszem kimondani a kimondhatatlant. Néha egy kis humort belecsempészve” – mondta a művésznő az emeleti Dúdor István-teremben kiállított grafikáira mutatva.

A magyarul is remekül kommunikáló festőművész alkotásait a világ harmadik legrangosabb, több mint háromszáz éves múltra visszatekintő Dorotheum aukciós ház is kiállítja, valamint saját bécsi galériájában is megtekinthetők. Nekünk, szeptember 18-ig, elég elmennünk a komáromi Limes Galériába. Érdemes. Lebilincselő.

(Janković)

Top