A szegények megsegítését kérik a városokRégió/Komárom. Súlyos problémát jelentenek a lakosságnak az egekbe szökő árak, a minden téren tapasztalható rapid drágulás, ezért a városok a kormány mihamarabbi segítségét kérik. Komárom polgármestere szerint akadnak olyanok, akiknek már a kedvezményes, 1,80 eurós ebéd is megfizethetetlen, és segítség nélkül akár az utcára is kerülhetnek.

Zuzana Čaputová államfő a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) képviselőit fogadta múlt kedden. Pozsony, Zsolna, Besztercebánya, Trencsén és Nyitra polgármesterei mellett Komárom vezetője, Keszegh Béla is részt vett a megbeszélésen, melynek témája a rohamos drágulás volt – az infláció a 10 százalékot közelíti –, ami súlyos teher a legszegényebb rétegeknek. A városokat tömörítő szervezet szerint a kialakuló helyzetet csak a kormány gyors segítségével lehet megoldani.

Keszegh Béla – aki egyben az ÚMS alelnöke – kérdésünkre elmondta, sok más városhoz hasonlóan Komárom is biztosít kedvezményes árú ebédet a rászorulóknak, 1,80 euróért – az egyes iskolakonyhákon főznek számukra. Az utóbbi időkben azonban egyre többen vannak azok, elsősorban idősebbek, akik még ezt az olcsó ebédet sem tudják megfizetni, vagy éppen a gondozói szolgálatot is kevesebbszer tudják igénybe venni, mint korábban, szűkös anyagi helyzetük miatt. „Ez a réteg eddig is hónapról-hónapra élt, mostanra pedig már minden tartalékukat felélték, nem tudják fizetni a napi szükségleteiket, a számlákat. Ha így megy tovább, a tetőt is elveszíthetik a fejük fölül“ – vázolta a helyzetet Komárom polgármestere, hozzátéve, minden városban jelentkeznek ezek a problémák.

Éppen ezért a Szlovákiai Városok Uniója sürgeti a kormányt, hogy mihamarabb rendszerszintű és átfogó – nem egyszeri – támogatást biztosítson a bajba került embereknek, ezzel is rácáfolva azokra az egyre erősödő hangokra, miszerint az ország vezetése csak az ukrán menekültek segítésével van elfoglalva, a szlovákiai lakosság gondjaival viszont nem törődik. Keszegh Béla megjegyezte, a kormány által eddig gyakran alkalmazott egyszeri támogatások csupán szépségtapaszok, marketingfogásnak jók, ám nem orvosolják a rászorulók gondjait. Kiemelte, a segítséget sokkal bölcsebben kell irányítani, mint például a 300 eurós oltási bónusz esetében, amikor azok a beoltottak is megkapták ezt az összeget, akiknek a nyugdíjuk havi 1000 euró feletti. Szlovákiában közel 150 ezer nyugdíjas kap kevesebb mint 350 euró nyugdíjat, közülük a legveszélyeztetettebbek azok, akik egyedül élnek.

Zuzana Čaputová egyetértett a polgármesterekkel, mondván, a nehéz szociális helyzetbe került embereket célzott és rendszeres támogatásokkal kell segíteni, például olyannal, amely kifejezetten a lakhatási költségekre vonatkozik. Az államfő szerint ehhez hasonló támogatás több európai országban is létezik, ám ezek terheit a kormányzatnak kell biztosítani, az önkormányzatoknak nincs erre pénzügyi forrásuk.

Komárom polgármestere megjegyezte, a kormánynak nem a jövedelemadó csökkentésével kell segíteni, hiszen ez az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrását is csökkenti. „Komárom számos szociális szolgáltatást biztosít, idősotthont tart fenn és gondozói szolgálatot, a tömegközlekedés ingyenes. Ha viszont csökkentik a bevételeinket, akkor ezek működése veszélybe kerül“ – mutatott rá Keszegh Béla, megjegyezve, a kormánynak az alacsony keresetű munkavállalókat is támogatnia kellene.

A megbeszélésen szóba került az önkormányzatok közbeszerzésekkel kapcsolatos problémája is. Az építőanyagok és az energia rohamos drágulása miatt ugyanis elkerülhetetlen az egy-két évvel ezelőtti közbeszerzések és versenytárgyalások nyomán született szerződések módosítása, mivel ezek nyertesei a megugró infláció miatt egyszerűen képtelenek tartani az áremelkedés előtti árakat. Ez vonatkozik például az iskolakonyhák beszállítóira is. A polgármesterek ezért azt javasolják, hogy a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) adjon ki olyan útmutatást, ami lehetővé teszi, hogy a törvényekkel összhangban kezeljék a 2-3 éve kötött szerződéseket, és módosíthassák azokat az új helyzetnek megfelelően.

(csá)

Top