A segítő kezek ereje Ógyallán

Horváth Tibor és párja, Nagy Erika boldogsága határtalan volt, amikor legfiatalabb gyermekük megszületett. Ám nem sokkal később, a koronavírus első hulláma idején az édesapát egy időre ágynak döntötte a betegség, így nagyrészt elestek bevételi forrásaiktól, tartalékaikat is fel kellett élniük. Ez idő tájt egy kedves személy adományokat hagyott a lépcsőházuk előtt, mely nagy segítséget jelentett számukra, s a többi lakónak is. Miután újra talpra álltak, szívmelengető tevékenységbe fogtak.

„A koronavírus-járvány bizony jócskán kifogott rajtunk. Minimális pénzből próbáltunk a lehető legjobban kijönni, azonban semmilyen plusz kiadást nem engedhettünk meg magunknak – meséli Erika. – Nagyon nagy segítséget jelentett az adományozó által a lépcsőházunk előtt hagyott csomag, mely leginkább ruhákat, háztartási cikkek és egyéb apróságokat tartalmazott. Az anyasági letelte után újra munkába álltam, így lassacskán helyrerázódott anyagi helyzetünk. Ekkor arra gondoltunk, hogy nemcsak szóban viszonozzuk ezt a hatalmas segítséget egy köszönöm formájában, hanem tovább visszük a dolgot.” Az ismert közösségi oldalon létrehoztak egy csoportot, melynek a Pomáhajme si/Segítsük egymást nevet adták. Ezen keresztül sok-sok olyan emberrel találkoztak, akik örömmel adományoztak jó állapotú, de számukra már feleslegessé vált ruhákat, háztartási cikkeket és más eszközöket. Az összegyűjtött adományokat aztán rászoruló családokhoz juttatták el. Időközben annyira belemerültek a jótékonykodásba, hogy úgy döntöttek, hivatalos formát adnak tevékenységüknek, és lassan egy éve polgári társulásként működnek.

„Eleinte úgy indultunk, hogy mi szállítottunk ki mindent a családokhoz. Hosszú távon azonban sajnos erre nem volt keretünk. Szerencsére a szüleimnek volt egy szabad raktárhelyisége, ami éppen megfelelt. A 400 m2-es raktárt két részre osztottuk: az egyikben csak gyermekeknek való holmik vannak, míg a másikban felnőttek számára megfelelők. Sokszor kapunk nagy helyet foglaló elektronikai cikkeket vagy bútort, így arra is gondolnunk kellett, hogy ezeket megfelelő körülmények között tároljuk, míg tulajdonosra nem találnak” – számol be az édesanya. Ide egy előre egyeztetett időpont után betérhet bárki, akinek szüksége van segítségre. Válogathat a raktárban található dolgok közül, így biztosabb, hogy olyan holmikat visz magával, melyre tényleg szüksége van. Sajnos azonban több alkalommal is találkoztak csalókkal vagy olyan személyekkel, akik árusítani akarták a tőlük elvitt dolgokat. Így minden kérés esetén kisebbfajta terepszemlét tartanak, hogy biztosak legyenek benne, tényleg jó helyre megy a segítség. Amiben tudnak, igyekszenek segédkezni egész évben. Karácsonykor mikuláscsomag-gyűjtést indítottak, és több mint 100 csomag gyűlt össze. Időnként pénzadományt is gyűjtenek olyan családnak, amelynek nagy szüksége van rá. Több esetben tartós élelmiszergyűjtést szerveznek a helyi E+K (Fresh) élelmiszerüzletükben.

„Nagyon örülünk annak, hogy ennyi segítő kéz csatlakozik hozzánk önzetlenül. Sajnos sokkal több rászoruló család van, mint gondolnánk, és közülük nem mindenki olyan bátor, hogy kérjen. Éppen ezért igyekszünk a lehető legtöbb helyre eljutni. Volt már példa arra, hogy egy kis segítséggel újra talpra tudott állni egy család, s miután egyenesbe jött az életük, ők maguk is meglátták az adományozás szépségét. A segítségnyújtás a mai rohanó és romló világban hatalmas pozitív erővel bír ott, ahol megérdemlik, értékelik” – zárta szavait Nagy Erika.

FV

Top