A pálinka maga a titok, hát még a főzése…

A minőségi pálinkafogyasztás meghonosításában régiónkban elvitathatatlan érdemei vannak az ógyallai Delicia Destilería Kft-nek. A kereskedelmi célú pálinkafőzés mellett portfóliójuk másik hangsúlyos része a bérfőzés és a szaktanácsadás, az utóbbi néhány évben pedig egy újabb szolgáltatást is kínálnak ügyfeleiknek: a jó minőségű alapanyag beszerzését akkor, amikor térségünkben a fagy idejekorán leszüreteli a korai virágzású gyümölcsöket, például a barackot. Mindemellett a folyamatos műszaki fejlesztést az önmagukkal szemben támasztott természetes követelménynek tekintik.

A céget 2010-ben alapította Varga Imre és neje, Edit. „Rögtön a kezdetekkor a minőségi, fajtajellegű pálinkák készítését tűztük ki célul. Abban is biztosak voltunk, hogy nemcsak kereskedelmi célokra szeretnénk pálinkát készíteni saját márkanév alatt, de bérfőzdeként is meg akarjuk vetni a lábunkat a piacon – mutatott rá Varga Imre. – Ez utóbbival egyrészt a zugfőzdék oldaláról a legális térfélre igyekszünk átcsábítani az embereket, másrészt a minőségi pálinkafogyasztás felé terelni őket. Aki ugyanis megtapasztalja, mit tud egy jó technológia kihozni a cefréből, milyen elismerést arathat jól elkészített pálinkájával barátai vagy akár üzleti partnerei körében, és ehhez még szakmai tanácsokat is kap az elkövetkező idényre, az többé nem fog kísérletezni otthon összeeszkábált főzővel.” Az első évek ezzel együtt elsősorban a Delicia Destilería márka megalapozásáról, felépítéséről szóltak, partnereik pedig főleg szállodák, éttermek köréből kerültek ki és kerülnek ki ma is. Az áruházak polcain nemigen találkozni a termékeikkel, szerénytelenség nélkül állítható ugyanis, hogy ez nem az a minőség és – valljuk be – árfekvés sem, amit kommersz fogyasztásra lenne szánva. A kezdetekben tehát a kereskedelmi vonal dominált, ez tette ki éves forgalmuk 95 százalékát és csupán 5 százalék volt a bérfőzetés aránya. Mára 70:30 százalék körül stabilizálódott a kereskedelmi forgalom javára, Varga Imre szerint ez számukra egy megfelelő arány.

A legjobb reklám az elégedett ügyfél

„Az első években inkább kíváncsiságból jöttek hozzánk a bérfőzetők, azzal a megfontolással, kipróbálják, mit tudunk nekik kínálni, valószínűleg össze is hasonlították más főzdékkel, esetleg házi körülmények között készült párlatokkal. Az elégedettségüket mutatja, hogy szinte nulla reklám mellett számuk érvről évre nőtt, a legjobb reklám ugyanis az elégedett ügyfél, aki továbbadja tapasztalatait másoknak – mondta Varga Imre. – A fejlődés azonban nemcsak az ügyfelek számában mutatkozott meg, hanem az általuk behozott cefrék minőségében is. És itt lép be egy nagyon fontos momentum: a szaktanácsadás. Nem titok, hogy a nejem, és jómagam is nemzetközi jogosultsággal bíró pálinkabírálók vagyunk, rendszeresen zsűrizünk nemzetközi versenyeken, tehát a szakmai háttér adott ahhoz, hogy másoknak is segítsünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a bírálóbizottságban végzett munkánkért 2018-ban a magyar parlamentben mindketten átvehettük Nagy István agrárminiszter elismerő oklevelét. Ami a szaktanácsadást illeti, a folytonosságot jelenleg Bálint fiunk jelenti, aki mint élelmiszeripari mérnök aktívan kiveszi részét a technológiai szaktanácsadásból. A beérkezett cefrét minden alkalommal közösen átvizsgáljuk annak tulajdonosával, és felhívjuk a figyelmet az esetleges hibákra, arra, hogy a következő alkalommal mit kellene másként csinálnia. A legtöbben meg is fogadják tanácsainkat, de akadnak, akik azzal érvelnek, hogy már a dédapjuk is így vagy úgy csinálta, tehát ők sem akarnak változtatni. Igen ám, de tudatosítani kell, hogy napjainkban bizony a gyümölcsök nem olyanok, mint nagyszüleink, dédszüleink idejében voltak. A nemesítés teljesen más irányt vett, az a cél, hogy minél nagyobb, tetszetősebb, eltarthatóbb legyen a gyümölcs, nem a beltartalom, az íz az igazán fontos. Ráadásul le is kezelik a gyümölcsöt, hogy ne rohadjon, aztán meg csodálkoznak, hogy nem erjed. Arra nem gondolnak, hogy a permetszerek lefojtják az erjedést. Ilyenkor bizony rá kell segíteni egy kis élesztővel, tápsóval. Ezért azt szoktuk ajánlani, hogy már a cefrekészítés előtt keressenek meg minket, segítünk. De az is megoldható, hogy mi készítjük el a cefrét. A kétkedőket úgy lehet a leginkább meggyőzni, ha a végtermék kóstolásánál érzik a különbséget. A fejlődést jelzi, és jó visszajelzést jelent számunkra az is, hogy számos bérfőzetők a nálunk kifőzetett pálinkáját benevezi különböző versenyekbe és azokról helyezésekkel, arany, de akár Champion minősítéssel tér haza.”

Egyedülálló technológiai háttér

A szaktanácsadás azonban megfelelő technológiai háttér nélkül önmagában még nem lenne elég, ezért folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre a Hambpusztán (Holanovo) található telepükön. A cefre fogadása, feldolgozása, kezelése, az irányított erjesztés biztosítása, hidegraktárakban történő tárolása – mind egy-egy apró lépés ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű pálinka kerüljön az üvegekbe. Ez a műszaki háttér egyedülállónak számít a régióban. A szakember úgy fogalmazott: a 100 százalékos láncból 95 százalékot sikerült lefedniük, a maradék 5 százalék viszont mindig az égieken múlik, attól függ, milyen az évjárat. A beérkezett cefrét gondosan átvizsgálják, a csonthéjasokat – ha a tulajdonos nem tette ezt meg – kimagozzák, hidegraktárban tartják, ezáltal azon a minőségen stabilizálják, ahogy az hozzájuk került. Még főszezonban is vállalni tudják, hogy a cefrét három napon belül kifőzik, ami azért nagyon fontos, mivel a napon, vagy meleg környezetben tartott cefréből először is éppen a szesz párolog el, majd az illóanyagok. A kész pálinkát hőkezelik, ezáltal kicsapódnak a permetmaradványok, az olajok, majd leszűrik, így a palackokba már a tiszta nedű kerül.

Méltatlanul mellőzött gyümölcsök

„Sajnos rendszeresen tanúi lehetünk annak, hogy a tájainkon leginkább kedvelt pálinkagyümölcs egyike, a sárgabarack elfagy. Így volt ez tavaly és az idén is. Éppen ezért az utóbbi években egy új szolgáltatással is ügyfeleink kedvében szeretnénk járni. Mi beszerezzük részükre a gyümölcsöt vagy gyümölcssűrítményt, fel is dolgozzuk, és bérfőzetben ki is főzzük számukra. Ha valakit érdekel a lehetőség, bátran jelezze felénk. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy a klasszikus gyümölcsökön kívül, mint a kajszi, az őszibarack, a körte, a szilva, a cseresznye, nagyon sok más gyümölcs is van, amiből kiváló pálinkákat lehet készíteni. Méltatlanul mellőzve van ilyen szempontból például az alma, ami általában minden évben megterem, de a szagos szőlőfajták is jó alapanyagul szolgálnak, nem beszélve a vadon termő gyümölcsökről, mint a mirabella, a bodza, a kökény, az áfonya vagy a szeder. Azt tanácsolom, merjünk ezekkel is kísérletezni, mert nagyon szép pálinkákat adnak” – mondta mintegy zárszóként Varga Imre.

vkm

Top