A naszvadiak ünnepe

A rendszeres, évente megvalósuló Naszvadi Napok pótolhatatlan történelmi és szellemi küldetést teljesítenek. Mert közösség, nagyközség, régió emlékezik és emlékeztet.

A háromnapos rendezvény ebben az évben is a gyermekek futóversenyével vette kezdetét, majd délután az alapiskola dísztermében a naszvadi alapiskola volt diákjainak találkozójára került sor.

Az ünnepi önkormányzati ülés előtt a testvértelepüléseik, Kiskőrös, Nagyigmánd, Felsőszentiván, baráti településeik Rém, Csávoly, a község önkormányzata és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az 1997-ben felállított Kitelepítettek és meghurcoltak emlékművét. A Csemadok mellett működő Irodalmi Kör tagjai Dézsi Rebeka, Pém Bódis Aurélia szavalata után Kiss Katalin, a községi hivatal munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédet a község polgármestere, Haris József mondott.

Naszvadi Napok 11
A községi hivatal üléstermében megtartott ünnepi ülésen több kitüntetést is átadtak. Elismerő oklevelet és tárgyi jutalmat vehetett át az olasz érdekeltségű BCF EUROPE vállalat. Tíz éve működnek Naszvadon és jelenleg 91 alkalmazottat foglalkoztatnak. Szintén elismerő oklevelet és tárgyi jutalmat vehetett át az ELDUR Slovakia vállalat, akik 55 munkást alkalmaznak. Elismerő oklevelet és tárgyi jutalmat kapott a huszonöt éve működő naszvadi karate klub, a 120 éves naszvadi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Marta Ryšavá, a Szlovák Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke.

Polgármesteri díjban részesült Asztalos József, aki 30 éven át dolgozott mint mentőautó-vezető, valamint Puskás Tibor, aki 1986 óta a helyi önkéntes tűzoltó egyesület vezetője. Naszvad Község díját vehette át Holop Ferenc, a művelődési ház igazgatója, a községi televízió főszerkesztője, fotóművész 60. születésnapja alkalmából, valamint 40 éve aktívan kiveszi részét a község kulturális életéből. Pataky Erzsébet ugyancsak Naszvad Község díját vehette át több éves aktív közszerepléséért.

A képviselő-testület Naszvad Község Becsületbeli Polgár díjat – In memoriam adományozott Dobosi Józsefnek, aki 40 éven át képviselője volt a községnek, tíz évig a sportklub elnöke és 15 évig a Csemadok helyi szervezetének elnöke volt, valamint 11 évig a nyugdíjasklubot is vezette. A pénteki napot a Foxies, a U2 Revival koncertje és diszkó zárta Beck Károly Dj-vel.

Naszvadi Napok 14

A szombati nap esős időjárással indult, de a szervezők felkészültek erre, így a program maradéktalanul folytatódott egész nap. A kézilabdatorna és naszvadiak fotóversenyének kiértékelése után szentmisére került sor a 235 éve felépített Szent József katolikus templomban. A déli harangszó után kiértékelték a főzőversenyt. A benevezett 23 csapat közül a győzelmet Ján Jakubec és csapata nyerte el. A legszebb főzőhely díjat a helyi Matica nyerte, a legkülönlegesebb gulyást Kovács Lajos szürke marhából készítette. A zsűri különdíját a helyi ifjú tűzoltók kapták.

A legkisebbek kora délutántól birtokukba vették a játszóudvart. A kultúrház udvarán felállított nagyszínpadon pedig kezdetét vette a szórakoztató műsor, amelyen fellépett a Búzavirág, a martosi hagyományőrző csoport, a Matica énekkara, az Éneklő szakácsok és Furmani Nyitráról. A piactéren énekversenyre, valamint a Szabadidőközpont tánckörének fellépésére került sor.

Vasárnap folytatódott a naszvadi búcsú és vásár istentiszteletekkel, délután pedig szórakoztató műsorokkal, amelyen felléptek az óvodások, az alapiskola tanulói, Klauniáda, a bohóc. Bajnoki labdarúgó mérkőzés zárta a háromnapos programot.

(miriák)
Fotó: Asztalos Árpád,
Holop Ferenc

Top