A mi karácsonyunk

KOMÁROM. A mi karácsonyunk címmel szervez ünnepváró rendezvényt a Komáromi Önkéntesek csoportja advent utolsó vasárnapján, december 21-én. Adventi díszítést varázsolnak a Klapka térre, elkészül Komárom város mézeskalácsa, a zenei színpadon pedig egymást váltják majd a helyi előadóművészek.

Mivel az elmúlt években nem zajlott olyan adventi rendezvény a komáromi belvárosban, amely az ünnepi hangulathoz méltó lett volna, a Komáromi Önkéntesek csoportja úgy döntött, megpróbálják szebbé, meghittebbé tenni advent utolsó vasárnapját – mondta el lapunknak Kiss Réka, az önkéntesek egyik vezetője.

November 30-án, vasárnap már el is készült a főtér központi ünnepi dísze – egy 4 méter átmérőjű adventi koszorú került Klapka György szobrához. A díszítéshez olyan komáromi virágboltosok járultak hozzá, akik a díszítőelemeket és saját kreativitásukat adományként ajánlották fel.

Az ünnepi rendezvény december 21-én kora délutántól, 14:00-tól kb. 20:00-ig tart majd, központi eleme pedig Komárom város mézeskalácsának elkészítése. „A komáromi háziasszonyok és lelkes konyhatündérek által előre elkészített tésztákat két pékségben gyűjtjük össze, majd a pékségekben – melyek szintén a rendezvény önkéntes támogatói – egybegyúrják azokat. A nyújtás, a szaggatás, a sütés és a díszítés a Klapka téren zajlik majd, mobil kemencében, melyet szintén kiemelt támogatónk ajánlott fel” – mesélt a részletekről Kiss Réka.

A zenei színpadon egész délután folyamán egymást váltják majd a kizárólag komáromi illetőségű előadóművészek. Mások mellett Korpás Éva, Emmer Péter, Ölvecky András, Kulin Eduard, a Ritka Magyar Folkband, Lakatos Róbert és a helyi nyugdíjasklub mellett működő két énekkar jelezte részvételi szándékát, valamennyien ingyen vállalták a fellépést. 15:00 órai kezdettel a Pince Egyetemi Klub (volt Zeppelin) kézműves foglalkozásokkal és ügyességi játékokkal várja a legkisebbeket.

karacsonyi
Az összetartozás érzését erősítendő az önkéntesek felkérték Komárom óvodáit és alapiskoláit is, hogy egy nagy, közös énekkel járuljanak hozzá az ünnepi hangulat meghittségéhez. Az alkalmi magyar és szlovák, alapiskolás és óvodás gyermekkórusok a Csendes éj (Tichá Noc) és a Kiskarácsony, nagykarácsony (Padá sniežik) című karácsonyi énekeket adják majd elő közösen. Kiss Réka hozzátette, rendezvényüket sikerült összehangolniuk a Matica slovenská Vianočná kapustnica címet viselő programjával, s Dél-Komáromot is igyekeznek bevonni, hogy „A mi karácsonyunkat” minden komáromi a sajátjának érezhesse.

December elején elindult a rendezvény honlapja is – www.karacsony-vianoce.eu -, ahol további részletek olvashatók majd. A szervezők hangsúlyozták, minden önkéntesnek, adományozónak és támogatónak köszönik a segítséget, ahogy Komárom város új vezetésének is.

(d)

Top