A Helios Fotóklub kiállítása a Zichy-palotábanKomárom. Február végéig tekinthető meg a Duna Menti Múzeum Zichy-részlegének Fotógalériájában a komáromi Helios Fotóklub 45. tagsági kiállítása, melyet először Pécsett láthatott a nagyközönség. A megdöbbentő erővel bíró fényképkiállítás megnyitóbeszédét magyar nyelven Holop Ferenc, a klub elnöke, szlovák nyelven pedig Kopják Angelika alelnök tartotta.

A tárlat hihetetlenül erőteljes, érzékeny, részletgazdag, dokumentarista, s még sorolhatnánk a jelzőket, ami nem meglepő, hiszen a fotóklub 24 tagjának legkiemelkedőbb munkáit vonultatja fel. A fotósok tehetségükben, lelkesedésükben és elhivatottságukban ugyan azonosak, abban azonban különböznek, hogy mit látnak meg a világból és mit tartanak megörökítésre méltónak; ez a különbözőség és sokféle látásmód teszi izgalmassá és progresszívvé a jelenlegi kiállítást.

Hatvanhárom évvel ezelőtt a klubot megalapító elődök magasra tették a mércét, amit a jelenlegi tagoknak sikerült megugraniuk, sőt, az utánpótlás számára még magasabbra is helyezték. Ezt bizonyítják eredményeik, hiszen idén már zsinórban ötödször nyerték meg az országos Petzval József emlékversenyt, és lettek ismét Szlovákia legjobbjai.

A klub elnöke beszédében is kiemelte, hogy a tagsági kiállításnak, mely a folytonosságot szimbolizálja, mindig is volt egy különleges hangulata, hiszen ezzel zárják az évet, a versenyeket, melyeken kiemelkedő eredményeket értek el csoportosan és egyénileg is. „Mind idehaza, mind külföldön több arany-, ezüst- és bronzérem került idén klubunkhoz és tagjainkhoz. Martin Kučera, Sedliak Pál, Halász Gizka, Milan Uhrin, Varga Tibor egyéniben, a tagság többi tagja a csoportos megmérettetéseken ért el kiváló eredményeket” – sorolta Holop Ferenc. Hangsúlyozta, a csapatszellem is kiváló, amit méltán bizonyítanak közös programjaik – a búcsi fotósképzés, a martosi főzőverseny, a prágai, kassai kiruccanásaik –, amelyeken nem csak sok új élménnyel, de rengeteg jó fotóval is gazdagodtak.

„A korábbi években sokszor előfordult, hogy tagsági kiállításunkat egy adott témára építettük fel, mint például portré vagy éppen a komáromi templomok. Idén kötetlen volt, minden tagunk az általa legjobbnak vélt, esetleg az év során díjazott, de akár csak egyszerűen a hozzá legközelebb álló fényképpel mutatkozhat be. Talán soha nem volt ilyen széleskörű, ennyi zsánert felsorakoztató a kiállításunk, mint most” – vélekedett a megnyitó után Kopják Angelika.

Köszönetet mondtak a Komáromi Regionális Művelődési Központ szakreferensének, Jana Mačicovának, Komárom városának és a Duna Menti Múzeumnak az egész évi hathatós segítségért. A megnyitó fényét Litauszki Pavol fantasztikus szaxofonjátéka emelte.

A tárlat látogatóit ugyan már nem várja zene, csak egy hosszú csöndes folyosó, falán kinagyított fotográfiákkal, melyek, ha elidőzünk előttük, megtörik a csendet.

Szólnak hozzánk.

Janković Nóra

Top