A bizalmat is erősíti a becsületkasszaGúta. Portékái értékesítésének régiónkban egyedülálló, szokatlan módját választotta a gútai Szabó Antal: becsületkasszába kell elhelyezni az áru ellenértékét.

A bátor vállalkozó szellemű termelővel érdemes kissé közelebbről is megismerkedni. „Az egész azzal indult, hogy örököltem nagyapám után egy kis földet Bogyarét és Királyrét között, a lögörpusztai tanyavilágban. Már gyermekkoromban is sokat jártam oda nagyapámmal, de sosem jutott eszembe, hogy egyszer majd én is termelni és gazdálkodni fogok – meséli a fiatal gazdálkodó. – Aztán 2017-ben gondoltam egyet, és úgy döntöttem, átveszem a stafétát. Először pici fóliában neveltem pár száz tő fűszerpaprika-palántát, azokat kiültettem és próbáltam legjobb tudásom szerint nevelgetni. Az első éven még csak 10 kiló paprikaőrleményt sikerült belőle készítenem, de úgy örültem neki, mint egy kisiskolás.” Attól kezdve egyre intenzívebben belemerült a gazdálkodásba, már amennyire az ideje engedi, hiszen egy helyi cég alkalmazottja. Idén már sikerült vennie egy „vénséges fáradt kis traktort”, ami reményei szerint megkönnyíti a végeláthatatlan feladatok sorát. „Lassan, ahogy egymagam győzöm, fejlesztgetek, itt javítok, ott foltozok. Az idei szezon sajnos nagyon rosszul alakult, ez betudható  a koronavírus-járványnak, valamint a kedvezőtlen időjárásnak is – értékeli a jelenlegi helyzetet. – A korlátozások miatt viszont igencsak problémás azt a kevés terményt is eladni, ami megtermett. Ugyanakkor sokan félnek a zsúfolt multikba járni, a helyi kisboltokat pedig már szinte teljesen ellehetetlenítik a nagy üzletláncok. Innen-onnan hallottam már, hogy nyugaton működik a becsületkassza intézménye, és a közösségi oldalon szerveződött termelői csoportban is említették néhányan, hogy nálunk az országban is akad már rá példa. Megfogott az ötlet, hiszen ezzel lehetőséget teremtek arra, hogy az emberek közvetlenül a termelőtől vásároljanak, még ha kissé  szokatlan módon is.”

Kérdésünkre, hogy miként is működik az egész folyamat, Szabó Antal elmondta:  elég felkeresni a megadott címet (Fő utca 41, Gúta), ott szabadon lehet választani az utcára kihelyezett napi kínálatból. Miután a vevő kiválasztotta a gyümölcsöt, zöldséget, a postaláda melletti tájékoztató lapon feltüntetett egységárak szerint a postaládába dobja a fizetendő összeget; ez a láda tölti be a kassza szerepét. Ezzel a módszerrel nem sérti a gyülekezési korlátozásra vonatkozó előírást, valami újdonsággal áll elő, ami Gútán „nem vót szokás”, emellett pedig olyan gesztust gyakorol, ami a bizalmat erősíti ezekben a nem épp könnyű időkben. Bár nem lenne nehéz visszaélni a helyzettel, Antal nem tapasztalt ilyesmit. „Meg kell mondanom, hogy nagyon pozitív tapasztalataim vannak e téren, pedig se kamera nincs felszerelve, se őr nem áll a kapuban – árulta el. – A gútaiak reakciója is meglepően kedvező volt, nagyon kevesen voltak, akik kivetnivalót találtak az ötletben. Inkább óva intettek néhányan.” Megtudtuk, az első napon volt a legnagyobb sikere a kezdeményezésnek, amihez hozzájárult a helybéli Pikáli Róbert által működtetett termelői csoport is a közösségi oldalon. A következő napokban kissé megcsappant az eladás, de a termelő ezt főleg a hideg, esős időjárásnak tulajdonítja. A szezon végén lehet majd többet mondani arról, mekkora is volta az érdeklődés. „Az eddig pozitív visszajelzések számomra mindenképpen biztatóak, és a kölcsönös bizalmat erősítik” – tette hozzá Szabó Antal.

Látható, hogy még a zűrzavaros világban is pislákol fény az alagút végén, az új helyzet eddig nem szokványos megoldások kipróbálására ösztönözhet, és mindig akadnak úttörők, mint a gútai fiatalember. Lehet, hogy néhány év múlva nálunk is teljesen szokványos, megszokott jelenség lesz a becsületkasszás árusítás, mint Ausztriában, a burgenlandi falvakban.

Pint Sándor

Top