A betelepülő romák okozzák a legtöbb problémát

Gútán is akadnak problémák a romákkal kapcsolatban. A városházán, majd a terepen járva Horváth Árpád polgármestert kérdeztük. Jelenleg 400-450 roma lakos lehet Gútán, de a szám állandóan változik. Hosszú évekig 320 roma élt a városban, ők ma is a Dankó Pista telepen laknak. Ezt a barakkokból és kisebb házakból álló lakónegyedet az árvíz után hozták létre, viszonylag jó infrastruktúrával rendelkezik. Az itteni lakosok többé kevésbé beilleszkedtek, többen rendszeresen dolgoznak, a gyerekek iskolalátogatásával sincs gond – tudjuk meg a város első emberétől.

Az ezredfordulón azonban Léva környékéről újabb családok érkeztek a városba, majd 2007-ben Komáromból költöztettek ki 40-50 romát, akik közül többen a Pacsérok nevű külterületre kerültek. Az elmúlt időszak problémás ügyeit az újonnan betelepült roma családok gerjesztették, akik nem a gútaiak körében nőttek fel. Néhány éve egy 15 fős naszvadi család került a Radnóti utcába, ahol rendszeresek a panaszok. A polgármester elmondja, többször járt a helyszínen, és valóban „tűrhetetlen a helyzet”, mindent megmozgatnak azért, hogy ezt a családot eltávolítsák onnét, mivel „megkeserítik a környéken lakók életét”. Azonban arra is figyelmeztet, hogy ne a hangulatkeltés legyen meghatározó, inkább minden törvényes lehetőség bevetésével szülessen egy megoldás. Rendszeres kapcsolatban vannak a rendőrséggel, a közegészségügyi hivatallal, az építési szervekkel és a házra banki hitelt adó pénzintézettel is.

radnotiGutaA Radnóti utcai problémás ház.

A polgármester szerint 2-3 éve érezhető a roma családok folyamatos mozgása a járáson belül. Arra biztatná a régió községeinek vezetőit, fogjanak össze, közösen keressék a megoldást, „ne tologassuk egymáshoz a problémát, mert azzal nem oldódik meg.”

Úgy véli, egy hosszú folyamatról van szó, s az oktatás lehet a megoldás egyik kulcsa. Örül annak, hogy Gútán az iskolakerülés nem jelent gondot, egyre több roma gyereket tudnak bevonni a sporttevékenységekbe is. Abban bízik, hogyha felnő ez az írni és olvasni tudó generáció, már más lesz a helyzet. Az államilag utalt családi pótlékot az önkormányzat felügyeli, csak egy helyen, meghatározott dolgokra lehet levásárolni. A város az elmúlt években nem adott semmilyen szociális segélyt a romáknak, csak akkor tettek ritka kivételt, ha egyértelműen egy gyerek egészségügyi ellátásáról volt szó.

„Butaság azt állítani, hogy valaki egy hét alatt ‘kitakarítja’ a várost, ez egy hosszabb folyamat” – figyelmeztet, hozzáfűzve, sajnálatos, hogy akadnak olyanok, akik ebből szeretnének politikai tőkét kovácsolni.

(kb)

Tags ,
Top