Segítsünk a kis Noelnek!Egy súlyos beteg komáromi kisfiú gyógyítása, illetve mindennapi életének könnyebbé tétele céljából indított jótékonysági akciót a gútai Nordic Walking és Turista Egyesület. Pénzadománnyal és kupakok gyűjtésével is segíthet a kisfiúnak és családjának!

noel2

Noel 2017. december 29-én jött a világra, komáromi szülők első gyermekeként. A fiatal anyuka terhessége alatt minden rendben volt, ám a szülés során komplikációk léptek fel: az újszülött fejét erős nyomás érte, aminek következtében bevérzett az agya, fejének lágy részei súlyosan sérültek, bevérzett a szem retinája is, és agyrázkódás következtében eszméletét vesztette. Életének nem egész két éve alatt több betegséggel diagnosztizálták az orvosok – gyermekbénulást, epilepsziát, spaszticitást (izommerevség), továbbá látászavart állapítottak meg.

Mindezek miatt a kis Noel passzív, nem jár, nem ül, nem beszél, nem tartja a fejecskéjét, csak fekszik – tudtuk meg édesanyjától. A kezét sem tudja megemelni, rosszul lát, csak kásás ételeket fogyaszt, és naponta többször van epilepsziás rohama. A nap 24 órájában gondoskodni kell róla – a tornáztatás, emelgetés a legmegerőltetőbb. De a fiatal szülőknek mégis azt a legnehezebb feldolgozni, hogy az ő kisfiuk nem szaladgál és nem játszik önfeledten, mint más hasonló korú gyerekek.

A kisfiút hetente két alkalommal viszik gyógytornás kezelésre, egyszer Magyarországra, egyszer Észak-Komáromba. Ezek a kezelések azonban anyagilag is megterhelik a komáromi családot, mivel az egészségügyi biztosító évente csak kétszer egyhetes rehabilitációt térít. A szülők azt szeretnék, ha elvihetnék gyermeküket a pöstyéni ADELI rehabilitációs központba, mivel az itt végzett kezeléseknek köszönhetően Noel állapota jó eséllyel javulna, ám a biztosító ezt nem támogatja. Egy kéthetes rehabilitáció összköltsége több mint 3 ezer euró lenne, amit önerőből már nem tudnak kifizetni. Néhány segédeszközre is szükségük lenne, így speciális babakocsira, etetőszékre, autósülésre, gyógyászati segédeszközökre.

noel4

Az anyuka szerint az orvosok lemondtak gyerme-kéről, nem biztatják őket, hogy van remény. „Mi viszont hiszünk abban, hogy a speciális rehabilitáció javíthat az állapotán, fokozatosan megtanulhat ülni, állni, lépni. Mi vagyunk vele 24 órában, és látjuk, hogy szeretne mozogni. Tudom, hogy hosszú út áll előttünk, de hiszünk a gyógyulásában és nem adjuk fel!“ – mondja meggyőződéssel Noel anyukája. A szülők derűlátását mi sem bizonyítja jobban, hogy Noelnek nemrégiben húga született. „Azt gondoltuk, hogy Noelnek is jót tesz, ha lesz testvérkéje. És így is lett, egyre inkább érzékeli a környezetében izgő-mozgó húgát.“

Ahhoz, hogy kisfiú esélyt kapjon a gyógyulásra, nem elég a szülők hite és szeretete, anyagi segítségre is szükségük van. Ezt felismerve a gútai Nordic Walking és Turista Egyesület és annak elnöke, Méhes Csaba jótékonysági akciót indított. Egyrészt egy transzparens számlát nyitottak a kis Noel nevére a Szlovák Takarékpénztárban (SLSP), amelyre a pénzadományokat várják (a számlaadatokat cikkünk alján közöljük). Emellett kupakgyűjtéssel is lehet segíteni a családot, és a kicsi, mosolygós Noelt.

A kupakgyűjtésbe ugyancsak több régiós intézmény és szervezet kapcsolódott be, köztük a Delta hetilap is. A segíteni akarók tehát szerkesztőségünkben – Ferencesek utcája 22., Komárom – is leadhatják az összegyűjtött kupakokat. Ugyancsak várják a kupakokat három gútai alapiskolában, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban, a Corvin Mátyás Alapiskolában és a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban, a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, továbbá A mi Gútánkért polgári társulás, az izsai, a nyékvárkonyi és a sárosfai helyi vöröskereszt is részt vesz a kupakgyűjtési akcióban. A kupakokból befolyó teljes bevételt Noel számlájára utalják.

(d)


 

A pénzadományokat a következő számlára várják:

Bank: Slovenská sporiteľňa a.s.
Számlaszám: SK25 0900 0000 0051 6432 6210.
Számla neve: NOEL KEŠIAR


 

Top