Komoly problémák az idősek otthonában

KOMÁROM. A komáromi idősek otthona nem csak a helyi lakosok, de a közelebbi és távolabbi régió idősei körében is keresett intézmény. Az utóbbi időben viszont nyugtalanító hírek érkeznek: a betegek, a hozzátartozók és az alkalmazottak is panaszkodnak. A felmerült komoly vádak és problémák miatt hétfőn rendkívüli testületi ülést tartanak a képviselők, ahol az igazgatónő leváltását kezdeményezik. 

oregotthon

A város által fenntartott, Ispotály utcai idősek otthonában jelenleg több mint 140 idős, mások segítségére szoruló, beteg vagy magatehetetlen ember lakik. Az intézmény hosszú éveken keresztül színvonalasan, problémamentesen működött, a várólistán számtalan idős ember várja, hogy lakó lehessen. Néhány hónapja azonban sorra érkeznek a megdöbbentő panaszok. Az otthonban az idősek egészségügyi ellátásáért az ADOS ápolói ügynökség felel. Daniela Kallós Belokostolská, az ADOS igazgatónője levélben fordult a városi hivatalhoz, mert véleménye szerint tarthatatlan helyzet alakult ki az otthonban, és a létesítmény koholt vádakkal gyanúsította az alkalmazottait. Sokkoló volt számára az is, hogy a főnővér megtiltotta az ADOS egyik munkatársának, hogy a betegekkel beszéljen. Egy olyan esetről is beszámol, amely során egy cukorbeteg hölgy nem kapott reggelit, mert a kenős kenyér helyett, melyet nem fogyaszthat, nem akadt számára egyetlen puszta kenyérszelet sem. A levélben rámutatott visszatartott, fontos egészségügyi információkra, elzárt egészségügyi segédeszközről számolt be, illetve arról, hogy az intézmény korlátozza az ADOS tevékenységét, mellyel a betegek külön szerződést kötnek. Zuzana Hervayová, az idősek otthona igazgatója szerint azonban az ADOS-nak nincs joga meghatározni az intézmény belső működésének szabályait, mivel szolgáltatást nyújtanak, el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk a körülményeket, amelyben működnek.

A hivatal bevonása után a város főellenőre is vizsgálódott, melynek nyomán további problémákra világított rá. A nyugdíjas otthon könyvelésében, a dokumentációban is hiányosságokat fedeztek fel, amelyekkel az intézmény megszegte az előírásokat.

Emberietlen és magyarellenes hozzáállás?

De nemcsak a törvényes működéssel, hanem a betegekhez való hozzáállással is komoly problémák akadnak. Az egyik ott lakó idős hölgy lánya elégedetlenségét fejezte ki a személyzet némely tagjának módszerei miatt. Elmondása szerint a személyzet igazgatói utasításra nem értesítheti a hozzátartozókat idősebb rokonaik állapotáról. Többször megtörtént az is, hogy a hölgy kifejezett kérése ellenére édesanyját jelenléte nélkül vitték kivizsgálásra. Szerinte nem megfelelő az ellátás sem, mivel édesanyjának felfekvései lettek. Több forrásból értesültünk arról is, hogy az igazgatónő a lakókat és a munkatársait egy olyan petíció aláírására kötelezte, melyben kiállnak mellette. Arról is érkeztek információk, hogy az intézetben dolgozó doktornő megtagadta azon betegek ellátását, akik nem beszélnek szlovákul, mivel ő nem bírja a magyar nyelvet, néhányak szerint pedig az igazgatónő is hátrányosan különbözteti meg a magyar lakókat.

Az idős betegek nagy része nem mer beszélni az otthonban uralkodó helyzetről, de a napvilágra kerülő problémák és hiányosságok sora így is egyre gyarapodik. A képviselő-testület ezért hétfőn délután rendkívüli testületi ülést hívott össze, melynek fő témája az igazgatónő leváltásának kérdése lesz.

(sza)

Kapcsolódó cikkünk: Ha egyszer megöregszünk

Top