Hadat üzentek a roncsautóknakKomplex – három lépcsős – intézkedéscsomagot dolgozott ki a városi hivatal a városi rendőrséggel közösen annak érdekében, hogy Komárom közterületeiről eltüntesse a roncsautókat. A probléma felszámolása nem egyszerű, és gyakran szélmalomharcnak tűnik, hiszen ha egy roncsot elszállítanak, kettő „nő“ helyette – állítják az illetékesek.

„A parkolás önmagában is komoly probléma Komáromban, s az, hogy sokan felelőtlenül a közterületen hagyják lerobbant, használaton kívüli (a törvény által ‘öreg járműveknek’ nevezett) gépkocsijaikat, csak tovább súlyosbítja ezt a helyzetet“ – mondta el lapunknak Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnokhelyettese, aki szerint a roncsautók száműzése azért időszerű, mert a lakótelepek parkolóiban hosszú ideje több tucatnyi ilyen autó foglalja a helyet, csökkentve az amúgy is szűkös parkolási lehetőségeket – nem beszélve arról, hogy a parkolókban vagy az út szélén hagyott roncsok jelentősen rontják Komárom városképét.

roncs

Nem volt hatékony a korábbi rendelkezés

A Nádor utcában, a Marianum óvoda előtt például néhány héttel ezelőtt még ott állt az a lerobbant Opel Corsa, amelyet tulajdonosa több hónappal ezelőtt „felejtett“ az utcán. Az autó az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotba került: szélvédőjét, ablakait betörték. Az üggyel lakossági bejelentés után kezdett el foglalkozni a városi rendőrség, a roncsautó tulajdonosa azonban többszöri felszólítás után sem lépett. Elvontatása végül már annak az új intézkedéscsomagnak köszönhetően történt meg, amelyet a hetekben dolgozott ki a városi hivatal a városi rendőrséggel együttműködve. Ennek értelmében a városi hivatal (közel 400 eurós büntetést kilátásba helyezve) jogerős határozatban szólíthatta fel a tulajdonost az autó elszállíttatására. „Az intézkedés eredményre vezetett, és bízunk benne, hogy precedensértékű lesz“ – vélekedett Ujj Ernő, aki szerint a most kidolgozott koncepció nagy előnye, hogy míg korábban az egyes eseteket külön-külön próbálta a városi hivatal egy-egy osztálya megoldani, addig most közös, koordinált és ezáltal jóval hatékonyabb megoldást kínálnak a problémára.

A három pilléren nyugvó intézkedés párhuzamosan három törvény szerint kíván eljárni az egyes esetekben. „Az első ilyen a hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvény, amely kimondja, hogy tilos a roncsautókat közterületen hagyni – a törvény alapján az autó tulajdonosát fel kell szólítani, hogy távolítsa el a járművet az utcáról. Ha ennek nem tesz eleget, a törvény lehetőséget ad bírság kiszabására“ – magyarázta a városi rendőrparancsnok-helyettes. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ennek a bírságnak sok esetben nem volt visszatartó ereje. Az autótulajdonosok ugyanis úgy vélik, még mindig olcsóbb befizetni a büntetést, mint elszállíttatni a gépkocsit – ezért szükséges volt további törvényes eszközök bevezetése.

DSC_0537-e1434351587308Roncsok az Eötvös utcai piacnál – 2015-ös felvétel

Helyi illetéket ró ki a városi hivatal

A koncepció második pillére, hogy a városi hivatal helyi adóként (erre megvan a törvényes joga) illetéket szab ki az autó tulajdonosára, vagy az autóhoz kötődő személyre a nem szabályszerű helyfoglalásért. Az illeték mértéke a helyszínelés napjától számítva naponta egy négyzetméternyi helyfoglalásért 35 cent. Ujj Ernő szerint egy átlagos autó esetében hat négyzetméterről beszélhetünk, a napi bírság tehát alig haladja meg a 2 eurót, ám ez több hét vagy akár több hónap esetében már komoly összegre rúghat.

A harmadik pillért a közúti szabályokról szóló törvény képezi, amely lehetőséget ad az út kezelőinek (vagyis a városnak), hogy olyan esetekben, mikor az autó rendszáma hiányzik, vagy ha az autó tilosban áll, illetve ha közúti akadályt képez, a gépjárművet elvontassa – aminek költségei minden esetben a tulajdonost terhelik. Ujj Ernő elárulta, évente mintegy húsz autót vontatnak el, ha pedig nincs a gépkocsin rendszámtábla, a karosszériaszám vagy a motorszám segíthet a tulajdonos beazonosításában. Kiemelte ugyanakkor, hogy kár lenne gyors megoldást várni az intézkedéscsomagtól, hiszen ha egy kocsit elvontatnak, újabb és újabb kerül ki a helyére. „Olyan ez, akár a sárkány feje: ha levágunk egyet, kettő nő helyette. Számítunk azonban a lakosság segítségére. E-mailen, telefonon vagy akár személyesen is értesíthetnek minket, ha tudnak ilyen esetekről“ – tette hozzá.

lm
(illusztrációs felvételek)

Top