Gáz van a fürdőben

Szerencsétlen körülmények összejátszása esetén akár robbanást is okozhat a komáromi strandfürdőben a feltörő, évek óta szabálytalanul a levegőbe engedett metángáz. Hiába tűnt úgy, hogy egy évvel ezelőtt a képviselők döntése értelmében végleg megoldódott a probléma, és semmi sem akadályozza, hogy korszerű gáztalanító berendezést szereljenek fel a fürdőben, egy új, hasonló eredménnyel zárult közbeszerzés megkeverte a lapokat. Jogi kifogások merültek fel. Az időhúzás viszont azt is eredményezheti, hogy idén nem nyit ki a termálfürdő a balesetveszély miatt.

Évtizedek óta ismert tény, hogy a komáromi fürdőben az egyik furatból a termálvízzel együtt gáz is a felszínre jut. Csupán az nem volt tisztázott az elmúlt években, hogy mekkora mennyiségű metánt tartalmaz a feltörő gáz, esetlegesen mennyiben változott ez az évek során, és mennyire éri meg kihasználni villamos- vagy hőenergia termelésére. Az sem egyértelmű, mekkora valós veszélyt jelent a metángáz.

Vita a jogszerűség körül

Úgy tűnt, a metán-ügy egy éve végleg lezárult: a komáromi képviselő-testület tavaly márciusban jóváhagyta, hogy a Comorra Servis szerződést kössön a közbeszerzést megnyerő magyarországi Riáma-First Kft. vállalattal arról, hogy a cég gáztalanító berendezést telepítsen a komáromi fürdőbe. A cég 2008 óta 9 magyarországi termálfürdőbe telepített 54 kilowattnál kisebb teljesítményű ún. háztartási kiserőművet, melyek a feltörő metánt villanyárammá, illetve hőenergiává alakítják.

Csakhogy a Comorra Servis igazgatójának, Nagy Tamásnak a kérésére nem lett aláírva a határozat. Az igazgató megszüntette az említett közbeszerzést formai hibák miatt, és újat írt ki. Ezt az újabb, tavaly szeptemberben meghirdetett elektronikus közbeszerzést is a Riáma-First Kft. nyerte meg, így nem sok dolog változott a korábbiakhoz képest, csupán annyi, hogy sikerült még lejjebb nyomni az árat – míg az első közbeszerzés 217 ezer euróról szólt, a második során már 208 ezer euróért vállalta volna a magyar cég a beruházás megvalósítását.

A város jogi osztálya azonban kifogásolta, hogy érvényes határozat hiányában a Comorra nem kérte újra városi képviselők jóváhagyását a kivitelezési szerződés megkötéséhez, így szerintük felmerül a hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja. Ezzel szemben Nagy Tamás állítja, az általuk felkért jogi iroda szerint minden rendben zajlott, már a márciusi önkormányzati határozat értelmében is megköthető volt a szerződés a beruházásról.

Háttérinformációk szerint a megvalósítás azért is húzódik, mert más piaci szereplők szeretnének helyzetbe kerülni. Ez már csak azért is elképzelhető, mert a kivitelezés mellett később a karbantartási költségek is jelentősek.

furd

A biztonság a legfontosabb

Nagy Tamás szerint viszont a jogi kérdésnél sokkal fontosabb az, hogy a fürdő végre biztonságosan és az előírásoknak megfelelően működjön. „A fürdőt évek óta nem a törvényekkel összhangban üzemeltetjük. A legfontosabb, hogy ne kerüljenek veszélybe emberéletek“ – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, régóta kockázatot jelent a metán, és amióta ő a fürdőt üzemeltető Comorra Servis vezetője, igyekszik megoldani a problémát.

Érdekes adalék, hogy amikor még a később csődbe jutó Viator Kft. városi vállalat volt a strandfürdő üzemeltetője, a cég igazgatója határozottan cáfolta, hogy a legkisebb veszélyt is jelentené a termálfuratból feltörő metán – egy akkor friss, 2009 végén készült geológiai szakvéleményre hivatkozott, mely szerint a gáz kis mennyisége miatt nincs valódi kockázat. Ezzel szemben Nagy Tamás egy 2013-as vizsgálat (melyet még elődje készíttetett), illetve egy 2016-os újabb analízis alapján állítja, igenis veszélyforrást jelent a gáz – a körülmények szerencsétlen összejátszása esetén akár robbanás is történhet. A legfrissebb szakvélemény szerint annyi metán tör fel, ami alkalmas óránként 30 kW villany, vagy 60 kW hőenergia termelésére. A gáz 70 százalékban tiszta metánt tartalmaz, óránként mintegy 12 köbméter jön elő a termálvízzel együtt. A hatályos előírások szerint egyébként a metánt nem lehet egyszerűen a levegőbe engedni, jelenleg viszont éppen ez történik.

Több tízezer eurós spórolás évente

A tervezett gáztalanító berendezés egyrészt felfogná a feltörő metángázt, ami által megszűnne a baleseti kockázat, illetve a fürdő sem hágná át az előírásokat. Legalább ilyen fontos, hogy a metánt ezután villanyárammá és hőenergiává alakítaná át. A rendszer vélhetően elég villanyáramot termel ahhoz, hogy – legalábbis a téli szezonban – kielégítse a Panoráma hotel, a kemping és a termálfürdő szükségletét. A hőenergia a fűtéshez, a zuhanyozók melegvíz-ellátásához, illetve – szükség esetén – a kinti medencék vizének melegítéséhez is felhasználható lenne. Maga a beruházás többek között magába foglalja egy gázleválasztó berendezés, két pumpa, kogenerációs egység beszerzését, valamint 2 vezeték kiépítését is – a kinti medencékhez, illetve az épületen belül.

A Comorra Servis idén januárban kérvénnyel fordult a városhoz, melyben 75 ezer eurós támogatást kér a gáztalanító berendezés árának első, megemelt részletének kifizetésére – a márciusi határozatban 25 ezer euróval többet hagytak jóvá a képviselők erre a célra. A fennmaradó törlesztőrészleteket a Comorra Servis a csökkenő energiakiadások nyomán megspórolt összegből fedezné. A berendezés még kedvezőtlen körülmények esetén is évi több tízezer eurós megtakarítást eredményezne. Nagy Tamás elmondta, 100 százalékos kihasználtság mellett, és a jelenlegi villany- és gázárakkal számolva 5 és fél éven belül megtérülne a gázhasznosító beruházás.

A legutóbbi testületi ülésen is szó esett a gáztalanító beruházásról, és elhangzott, némi eltérés van a magyarországi jogi környezet, illetve szabályozások, és az itteniek között, ezért kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a berendezés csatlakoztatható-e a villamos hálózathoz. Nagy Tamás igyekezett eloszlatni a kételyeket, mondván, felvették a kapcsolatot az E.ON szlovákiai áramszolgáltatóval, és nincs akadálya ennek. Megjegyezte azt is, mindez a kivitelező felelőssége.

Minden szabályt be kell tartani

A városvezetés részéről Keszegh Béla alpolgármester ugyancsak hangsúlyozta, a fő cél a balesetveszély megszüntetése és a fürdő problémamentes, szabályszerű működésének biztosítása. „Lényeges szempont, hogy ha létezik működőképes megoldás, akkor hatékonyan legyen felhasználva a gáz. Ugyanakkor egyáltalán nem mellékes, hogy a törvényekkel és szabályokkal összhangban történjen a beszerzés, tehát az önkormányzati előírásokat is be kell tartani. Ugyanígy fontos, hogy a város és a képviselők pontos adatok birtokában dönthessenek, csakhogy a legutóbbi ülésig ilyenek nem álltak rendelkezésre“ – hangsúlyozta az alpolgármester.

A Comorra Servis kérvényéről ezen a héten, soron kívüli ülésen tárgyal a képviselő-testület. A gyors döntésre azért lenne szükség, mert a szerződés-kiegészítés szerint március végéig kellene befejezni a munkálatokat. A Comorra Servis igazgatója állítja, amennyiben a képviselők rábólintanak, egy hónapon belül megvalósítható a gáztalanító kiépítése és üzembe helyezése. Ha megítélik a 75 ezer eurós támogatást, egyúttal jóváhagyják a szerződéskötéssel kapcsolatos vitatott eljárást, megoldódik a fürdőben feltörő metángáz régóta húzódó problémája, és idén gond nélkül nyithat ki a fürdő. Ellenkező esetben, ha más megoldást nem találnak az illetékesek, Nagy Tamás szerint az is előfordulhat, hogy ebben az évben nem nyit ki a komáromi strandfürdő.

furdo22


Visszaköszön a múlt

Évekkel ezelőtt lapunk is sokat foglalkozott a fürdőben feltörő metánnal, korábban olyan félrevezető állítások is elhangoztak, hogy egyáltalán nincs is metángáz a fürdőben. Tény, hogy egy más rendszerű gázleválasztó 1997-től 2009-ig már működött a fürdőben, amelyet külsős cégek üzemeltetettek. Akkor a fürdő irányítói felmondták az ezzel kapcsolatos szerződést, többek között azért, mert a fürdő számára nem voltak előnyösek az üzemeltetés feltételei. A történet méltatlan folytatása, hogy a régi berendezés szőrén-szálán eltűnt, és ma sem tisztázott, pontosan hová és hogyan. Néhány évig állítólag a szabad ég alatt hevert, teljesen tönkrement, és korábban már a rendőrség is vizsgálódott az ügyben, különösebb eredmény nélkül.


Csaba Ádám
(fotók: komaromonline.sk, Delta)

Top