Czíria Attila az MKP polgármesterjelöltjeKOMÁROM. Czíria Attila, a Magyar Közösség Pártja (MKP) helyi szervezetének elnöke lesz a párt hivatalos polgármesterjelöltje Komáromban. Erről múlt pénteken született döntés. A jelenlévő MKP-tagok 77 százaléka szavazott rá. A másik jelölt, Stubendek László tehát alulmaradt, ám nagy valószínűséggel így is elindul az MKP hivatalos jelöltjével szemben. Czíria Attila jelölésével az MKP az összefogás mellett tette le voksát. Interjú.

Mi történt az MKP péntek esti taggyűlésén?

A gyűlés legfőbb pontja az volt, hogy a párt tagsága kit választ hivatalos polgármesterjelöltnek. A tagok 77 százaléka nekem szavazott bizalmat, ez egyben azt is jelenti, hogy a komáromi MKP az összefogás mellett tette le a voksát. Ezzel a döntéssel felhatalmaztak arra, hogy hivatalos együttműködési tárgyalásokat folytassak civil szervezetekkel és a régió másik jelentős politikai erejével, a Híd párttal.

Az egyik leglényegesebb különbség Ön és pártbéli kihívója, Stubendek László között az, hogy Ön nyitott a Híddal való együttműködésre. Miért gondolja, hogy ez a jó választás Komárom számára?

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatta, hogy Komárom a széthúzás miatt nem tudott megfelelően működni. A polgármester nem tudta érvényesíteni akaratát, mivel a testület nem állt mögötte. Ezért minél szélesebb körű összefogásra van szükség, nemcsak a lakosokkal és civil csoportokkal, melyeket ezúton is arra biztatok, hogy keressenek fel együttműködési szándékukkal, hanem független politikusokkal és a pártokkal, így a Híddal is. Ha jól működő várost akarunk, akkor a polgármesternek, a képviselő-testületnek és a hivatalnoki karnak is egy irányba kell húznia.

Korábban említette, nem hivatalos módon már megtörtént a kapcsolatfelvétel Ön és a Híd régiós vezetője, Bastrnák Tibor között. Ki lehet már jelenteni, hogy a Híd hajlandó Önt támogatni?

Bastrnák Tibor egyelőre szóban jelezte támogatási szándékát. A hivatalos tárgyalásokon dől majd el, pontosan milyen együttműködést kötünk. Reményeim szerint meg fogunk egyezni.

Szó van arról, hogy a Híd napokon belül bejelenti polgármesterjelöltjét. Ez nem jelenti majd azt, hogy befellegzett az együttműködésnek?

A választásokra való felkészülés, jelöltállítás az MKP-n belül is bonyolult folyamat. A Hídban ez most fog lezajlani, ez normális. Önmagában az, hogy bejelentik polgármesterjelöltjüket, nem lesz akadálya az együttműködésnek.

Sokakat foglalkoztat, hogy mit kér a Híd a támogatásért cserébe?

Ez még a jövő. El tudom képzelni, hogy a Híd és az MKP is 1-1 alpolgármestert adjon. Közös képviselőjelölti lista esetén meg kell egyeznünk az arányokról is. A hivatalvezetői tisztséget viszont bizalmi pozíciónak tartom, ezért ragaszkodni fogok ahhoz, hogy a tisztség betöltése a polgármester szabad döntésétől függjön, és kiválasztásában a szakmaiságot tartom elsődlegesnek. A képviselőjelöltek számáról, alpolgármesteri posztokról tehát születhet politikai egyezség, viszont a hivatali struktúra kialakítását, személyi kérdéseket már polgármesteri jogkörnek tekintem.

IMG_1524

Stubendek László egy civil fórumon már kijelentette, ha az MKP nem őt indítja hivatalos jelöltként, akkor a párt polgármesterjelöltje ellenében is elindul. Mit mond erről a párt alapszabálya?

Ilyen esetben fel kell függeszteni az érintett párttagságát. Stubendek László azonban, bár felszólították erre, a párt tagsága előtt még nem jelentette be, hogy valóban a hivatalos jelölttel szemben is elindul. Jó lenne, ha egyértelművé tenné szándékát.

Stubendek László mellett a legfőbb érv, hogy ismertebb a választók körében, mint Ön. Hogyan látja esélyeit? Sikerül meggyőznie a komáromiakat, hogy Ön a megfelelő választás?

2010-ben, amikor Stubendek László volt az MKP polgármesterjelöltje, másfél hónap alatt sikerült őt „felépíteni”, azaz bemutatni a választóknak. Nekem erre most csaknem fél évem van. Komáromban a civil és szakmai szférában már ismert a nevem, ezt kamatoztatni tudom majd a kampányban.

(Csaba Ádám)

 

Czíria Attila 52 éves vállalkozó. Komáromban született, a III. lakótelepen nőtt föl. A Munka Utcai Alapiskolába, majd a mai Selye János Gimnáziumba járt. Szakmáját tekintve földmérő, 25 éve saját cégét irányítja. A 90-es évektől több civil szervezetben dolgozott. Feleségével Komáromban él, két huszonéves fiúgyermek édesapja.

Top