Az Év Ápolója: díjazták az idősotthon dolgozóját

KOMÁROM. A komáromi Nagy Adriana az előkelő negyedik helyen végzett a 2017-es Év Ápolója országos versenyben, melynek során személyes, név nélkül közzétett történeteik alapján értékelték az ápolókat – szavazni lehetett rájuk. A városi Idősek Otthona ápolónője úgy véli, munkája nem az óriási tettekről szól, elég hozzá a tiszta szív és a sok szeretet.

ápolono

„Egy nagyon beteg hölgy haldoklását éltem át először. Leírhatatlan érzés, hogy nem tudok neki segíteni. Hallom, hogy nehezen lélegzik, és fájfalomtól elcsukló hangon súgja, fogjam meg a kezét… Láttam, mennyire megkönnyebbült az érintéstől. Én is ugyanígy éreztem. Éreztem, ahogy elszorul a torkom, lassabban lélegzem, a szívem pedig erősebben ver. Egy ilyen egyszerű gesztus, mint a kezek összeérintése, mérsékelte egy ember félelmeit. Ezért elkerülhetetlen, hogy az empátia is része legyen egy ápoló személyiségének” – írta le személyes történetét Nagy Adriana. „Az egyik legszebb és leginkább igénybe vevő hivatás a miénk, mivel az emberek legintimebb világába lépünk be az életük legnehezebb részében. És velük vagyunk a végsőkig” – vallott munkájáról.

Az év elején a városházán is fogadták Nagy Adrianát, aki két éve dolgozik az Ispotály utcai Idősek Otthonában, mely régiószerte jó hírnévnek és népszerűségnek örvend. A komáromi ápolónőnek Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester is gratulált, az elismerő szavakon túl egy bérletet kapott a városi fürdőbe és uszodába, hogy így is feltöltődhessen és kipihenhesse áldozatkész munkáját. Komárom polgármestere elmondta, „szükség van a pozitív példaképekre ebben a mai rohanó világban, megmutatni azokat, akik maximális odaadással végzik a munkájukat”.

Keszegh Béla az otthon színvonalas szolgáltatásaira tért ki. „Polgár Hedvig igazgatónő irányítása alatt újra rendeződtek az intézmény körüli dolgok, s az otthon fokozatosan fejlődik. A megfelelő körülmények mellé viszont kell a tartalom, a lélek, amelyet az önfeláldozó ápolók adnak. Így vált a komáromi Idősek Otthona az ország egyik legszínvonalasabb intézményévé.”

Az Ispotály utcai otthonnak jelenleg 146 lakója van, de további 95 érdeklődő van várólistán. Az önkormányzat is hozzájárul a költségekhez, 2018-ban 160 ezer eurós támogatás van tervezve ilyen célra a költségvetésben.

(d)

Top