Átalakul a hulladékgazdálkodás Gútán

Emelkedik a szemétilleték, ugyanakkor zöldebb hulladékgazdálkodási modellt alkalmaznak. Megmarad a többkukás rendszer és a díjkedvezmény a válogatott gyűjtés érdekében.

Gúta költségvetésének második legnagyobb része éppen a hulladékgazdálkodási tétel, amelynek finanszírozása egyharmad részt a lakosok által befizetett szemétadóból történik, a kétharmad részt – mintegy százezer eurót – a város saját pénzügyi forrásaiból biztosítja.

Horváth Árpád polgármester megkeresésünkre elárulta, hogy a város a negyedi szeméttelepre szállítja a hulladékot, ami nagy terhet ró a költségvetésre. „A város a törvényből adódóan minden lakostól köteles elszállítani a hulladékot, ami aztán a tizennégy kilométerre fekvő hulladéktelepre kerül. Ez nagyon sok pénzt felemészt. Évek óta azon igyekszünk, hogy ezt a kiadást csökkentsük. Ennek jegyében indítottuk tizenöt éve a díjkedvezményes rendszert a válogatott hulladék begyűjtésére, amivel sikerült valami csökkentést elérnünk és némi bevételhez is jutnunk. Mindez továbbra is érvényben van. A válogatást egyrészt a lakosok, másrészt a közhasznú munkások végzik, akik a városi hulladéktelepen dolgoznak” – mondta a polgármester. Horváth a legnagyobb problémának a zöldhulladék osztályozatlanságát tartja, mivel azt a lakosok a szilárd kommunális hulladék közé keverik, ezzel is megnövelve az elszállítandó szemetesláda súlyát.

hulladek06

Egymillió a zöldhulladék újrahasznosítására

„Adott, hogy a zöldhulladékot a válogatotthulladék-telepre lehet kiszállítani, azonban a lakosok nagy része nem él ezzel a lehetőséggel. Ezt az állapotot kívánjuk megszüntetni az idén megnyert közel egymillió euró értékű pályázat által, amit a környezetvédelmi minisztérium írt ki. Lényege a zöldhulladék újrahasznosítása. Célja a levegő- és talajszennyezettség csökkentésének az elősegítése. Lakosaink családi házanként ingyen új, százhúsz literes kukát is kapnak a 2017-es év folyamán” – tájékoztatott a polgármester.

A projektnek köszönhetően Gúta egy új, tizenhat köbös szemétszállító járművel gazdagodik, ami digitális mérleggel lesz ellátva, valamint egy pótkocsis traktor, illetve egy kisméretű és egy nagyobb zöldnyesedék-daráló megvásárlására is lesz lehetőség. Előnye, hogy mobilis lesz, így a gépet a városi külterületekre is képesek lesznek elszállítani. „Sokat segít, hiszen így esetenként lehetőségünk lesz elvontatni Nagyszigetre, Csörgőbe és Pacsérokra és ott helyben ledarálni a faágakat, venyigéket. Megnöveljük a meglévő hulladéktároló telepünk területét, itt majd elhelyezzük a zöldhulladékot, ami néhány éven belül komposztált formában szerves trágyaként a szántóföldekre kerül” – részletezte a polgármester.

hulladek10

A tervezett változásokról és a zöldhulladék-osztályozás fontosságáról a város iskolai előadássorozatot tervez, amelynek keretében a diákok játékos formában ismerkedhetnek meg a környezetvédelem és az életterük megóvásának fontosságával. A város vezetése azt reméli, a tanulókon keresztül a szülőket is könnyebb lesz ebbe az irányba terelni. „Mindenképpen a diákság a kulcs a környezetvédelem szempontjából” – ezt már Gőgh Sándor, a Gúta Service igazgatója mondja. „2001-ben Szlovákiában az elsők közé tartoztunk a válogatott hulladék kezelését illetően.” Mint mondja, égetően szükséges ökológiailag tudatosabbnak lenni és azzal hozzájárulni környezetünk védelméhez, hiszen elképesztő méretekben gyártjuk a hulladékot, és a szeparáció még mindig nem eléggé elterjedt. Elárulta, arányait tekintve Gúta az országos átlag felett gyárt szemetet, azaz évente mintegy negyven kiló szilárd lakossági hulladékot termel.

hulladek09

Még dolgoznak az új rendszeren

„A közvélekedéssel ellentétben szeméthegyek nemcsak a város külterületein, vagy a Dankó Pista telepen találhatóak, hanem a belvárosban is. A tömbházaknál a kukázók okozzák a gondokat. A tarthatatlan helyzet megoldásán dolgozunk. Elképzeléseink szerint kulcsra zárható, fedett szeméttárolókat telepítünk, ahová csupán a lakosoknak és a hulladékelszállítóknak lenne bejárása. Próbaüzemet tervezünk, hogy kipróbáljuk, hogyan működhet ez a gyakorlatban. Ami pedig a zöldhulladék elszállítását illeti, jelenleg is vizsgáljuk a részleteket, például, hogy milyen időközönként történjen” – ecsetelte a Gúta Service igazgatója. Még az is képlékeny, mikortól kerülne bevezetésre ez az új módszer, tekintve, hogy a nyertes pályázat szerint 2017 márciusától szeptemberig kell megvásárolni az eszközöket, majd valószínűsíthetően jövő ősszel az első próbaüzemelésre is sor kerül, és legkorábban az év végén, vagy 2018 elején indulhat be. „Annyi azonban már most bizonyos, hogy a jövő évtől ismételten mi fogjuk a lakosok számára biztosítani a szemetes zsákokat, mert több kritika is érte az új rendszert, hogy a városi hivatalban kell igényelni az egy évre elegendő műanyag zsákokat. Ezentúl ez ismét a korábban megszokott módon zajlik, azaz dolgozóink a hulladék elszállításakor fogják osztani. Meglehet, a jövőben újra átértékelésre lesz szükség, ugyanis túl sokba kerül a zsákok megvétele, évi tízezer euróról beszélünk. Eszményi lenne a többször használatos zsákok bevezetése, azonban úgy látom, a környezettudatosságban van még hová fejlődnünk” – fogalmazott Gőgh.

Emelkedik a szemétadó

Kitért arra, hogy az ipari parkban található telepükön újabban már fizetni kell az apró építkezési törmelék elhelyezéséért – tonnánként mintegy húsz eurót. Ezt törvényi szabályozás írja elő. Ezzel összefüggésben a gútai önkormányzat az ősz folyamán megemelte a hulladékadó nagyságát, ami a jövő évtől tíz százalékkal lesz magasabb, azaz az eddigi 17,60 euróról 19,40 euróra emelkedik az alapérték.

hulladek03

Ez az összeg ugyan még mindig elmarad a környező, akár nagyobb városokban lévő szemétilleték mértékétől, azonban a gútaiak nem fogadták kitörő lelkesedéssel az emelést. Horváth Árpád polgármester ellenben megvédte az emelésről szóló határozatot, s úgy véli, szükségszerű volt, ugyanis hiába a nyertes pályázat, ha a kiadásaik tovább növekednek: „Annyit elérünk, hogy a szemét ne kerüljön ki a töltésekre és a szélfogókba, illetve nem kell Negyedre szállítani, s biztosan csökkennek majd a kiadásaink. Ám ez beletelik néhány évbe. „A hulladékadó emelésének kritikusai leginkább azt nehezményezik, hogy a nem fizető lakosok helyett is nekik kell viselni a terheket. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, meglehetősen jól áll Gúta az adók behajtása terén. „Mintegy 87 százalékos az adóbefizetés, ami kiemelkedő a környékbeli településekhez viszonyítva is. Foglalkozunk a nem fizetőkkel és minden törvényileg lehetséges eszközt bevetünk, hogy behajtsuk a tartozásokat, és senkit se diszkrimináljunk” – fogalmazott a polgármester. Hosszú távú céljuk az, hogy a lakosság terhei ne nőjenek és a hulladékgazdálkodás bevétel-kiadás tekintetében legalább arányosan működjön.

Borka Roland, a szerző felvételei

Szemét egy ügy

Felszámolták az illegális szemétlerakatokat

Komáromi szemét-ügy

Top