Elkezdték a Vág-híd aládúcolását

Komárom. Múlt csütörtökön elkezdődtek a Vág-híd alátámasztását célzó munkálatok. Néhány nappal előtte ugyanakkor egy tüntetés zajlott a híd lábánál, ahol a nagyjából 70 résztvevő egy teljesen új híd építését követelte a Vág folyó felett.

vag_hid

Mint arról korábban beszámoltunk, nemcsak petíciók indultak a Vág-híd azonnali alátámasztásáért és majdani felújításáért, hanem Bósza János egy tüntetést is szervezett a híd város felőli oldalára. Erre november utolsó napján, szombat délután 2 órától került sor. Mintegy 70 ember tüntetett a Vág-hídnál, néhány percre le is zárták az egyik forgalmi sávot, illetve a zebrán való áthaladással lassították a forgalmat.

Bósza János szervező, az egyetlen felszólaló arról beszélt, nem is a régi híd felújítása a cél, hanem egy új építése a Vág fölött. Szerinte ugyanis a meglévő híd életveszélyes, és az is marad. Követelte továbbá a komáromi elkerülő út mihamarabbi megépítését.

A szervező meghívta Érsek Árpád (Híd) közlekedési minisztert is, ám a tárca közölte, Roman Žembera, a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) vezérigazgatója képviseli őt a demonstráción. Bósza János beszéde után a tüntetők kisebb szóváltásba keveredtek a vezérigazgatóval, aki lapunk kérdésre megerősített: még nem dőlt el, hogy a Vág-híd alátámasztása után mi lesz a következő lépés: felújítják-e a hidat, vagy pedig egy teljesen újat építenek. Erről szakértői elemzéseket követően születik döntés.

DSC_1510

A petíciót sokan támogatták

Bár a tüntetés meglehetősen kevés embert mozgatott meg, a november közepén indult online petícióhoz jóval többen csatlakoztak. Lapzártánkig 3300 ember támogatta, hogy azonnal javítsák ki a Vág-hidat, továbbá mielőbb épüljön körforgalom az izsai és a hetényi letérőknél. A még szeptemberben indult online petíciót, mely „csak“ a Vág-híd haladéktalan javítását célozta, eddig 600-an írták alá.

Két hete egy hagyományos, papír alapú aláírásgyűjtés is kezdődött, aminek kapcsán Komárom vezetése jelezte, minden segítséget megadnak a petíciós bizottságnak, melynek vezetője Rozbroy Éva, tagjai pedig Domin István, Ipóth Szilárd, Kárpáty Ernő, Jancsóová Eva és Orosz Örs. A november végi, Bósza János-féle tüntetésen ugyanakkor csak két komáromi városi képviselő jelent meg – Tárnok Magdaléna és Feszty Zsolt.

DSC_1498

Megkezdődött az alátámasztás

Múlt csütörtökön – december 5-én – megérkeztek a pontonhíd elemei. Ezzel párhuzamosan elkezdték a tereprendezést, majd hozzáfogtak a pontonhíd építéséhez, mely a város felőli parttól a Vág-folyó közepéig nyúlik. Itt építik meg a folyómederbe az átmeneti pillért, amely a híd közepén alátámasztja majd az építményt. Az építési munkák idejére lezárták a kerékpárút híd alatti szakaszát – a kivitelező, námesztói székhelyű MBM Group december 4-től kérvényezte a Vág-híd alatti városi terület bérbevételét az építési munkálatok idejére, melyet az önkormányzat még a kérvény benyújtásának napján jóvá is hagyott. A helyszínen dolgozóktól megtudtuk, előreláthatólag két héten belül, még a karácsonyi ünnepek alatt megtörténik az aládúcolás. Ezt követően feloldják a 15 tonnás súlykorlátozást a hídon.

Az alátámasztás – az illetékes szakemberek álláspontja szerint – több évre megoldja a gondokat. Bár a parlamenti választások előtti kampány során egyre gyakrabban hangzik el, hogy a jövőben nem is felújítás, hanem inkább egy teljesen új Vág-híd építése lehet a megoldás, valójában ma még semmi konkrétum nincs a híd további sorsát illetően. Ez nagyban függ majd az új kormánytól, illetve az új közlekedési miniszter döntéseitől.

(csaba)

(Cikkünk a Delta december 10-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Óriási felháborodás a Vág-híd miatt

Letiltották a Vág-hídról a nagyobb buszokat, teherautókat

Követelik a gyorsforgalmi utat

Top