Óriási felháborodás a Vág-híd előtti dugók miatt

vaghid-1-e1570446932560

Három napon át hatalmas dugók alakultak ki Komárom északnyugati kapujánál, csúcsidőben előfordult, hogy Érsekújvár irányából és Izsa felől is egy órán át araszoltak az autósok, mire sikerült átjutniuk a Vág-hídon. A közlekedési káoszt az okozta, hogy a közútkezelő vállalat befoltozta a hídon keletkezett kátyúkat. Múlt szerdán délelőtt befejeződtek a munkálatok, a helyzet azóta sokat javult, a komáromiak és környékbeliek azonban nagyon felháborodtak a történtek miatt.

Szomorú történet a komáromi Vág-hídé. Az állam – a közlekedési minisztérium és a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) – évek óta nem törődött a híd állapotával, a figyelmeztetések ellenére sem foglalkoztak a felújításával. Egészen idén májusig, amikor a közútkezelő váratlanul 8 centiméternyi aszfaltréteget mart fel a híd burkolatából, hogy ezzel csökkentsék a híd terhelését. Később 15 tonnás súlykorlátozást vezettek be, ami sok kellemetlenséget okoz nemcsak a régióban élőknek.

komáromi híd 2Befoltozták a kátyúkat

Kátyúzás miatt omlott össze a közlekedés

A hídon 30 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, ami önmagában nem okozott volna hatalmas dugókat. Az azonban igen, hogy a felmart aszfalton hatalmas kátyúk alakultak ki, aminek befoltozását három napig végezte a közútkezelő vállalat. Az illetékesek szokásukhoz híven nem jelezték előre a munkálatokat, erről csak utólag tájékoztatott Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter és a közútkezelő vezérigazgatója, Roman Žembera. Múlt szerdai komáromi sajtótájékoztatójukat az épülő Duna-híd ellenőrzése apropóján tartották.

A miniszter elmondta, szerdán befejezték a kátyúzást – másnap már érezhető is volt az eredménye, megszűntek a dugók a bevezető úton, bár Izsáról Komáromba jutni csúcsidőben továbbra is nehézkes. Érsek Árpád elnézést kért az autósoktól a történtek miatt, egyúttal elmondta, napokon belül aláírják a Vág-híd alátámasztására kiírt közbeszerzés nyertesével a szerződést. A kivitelező az MBM-STAV lesz, a miniszter szerint kedvező időjárás esetén még az idén aládúcolják a hidat. Ezt követően újra használhatják majd a 15 tonnánál súlyosabb járművek, ugyanakkor a teljes javításra – vagy éppen egy új híd építésére – még 2 évet biztosan várni kell.

ersek

Petíció indult, rengetegen írják alá

A régió lakossága a múlt hét elejéig viszonylag türelmesen viselte a Vág-híd miatti kellemetlenségeket, azonban a három napon át tartó dugók alaposan kiverték a biztosítékot az embereknél. Az ezzel kapcsolatos, hétfőn indult online aláírásgyűjtést négy nap alatt már 2500-an írták alá – a régió több polgármestere is csatlakozott. A petíció, melyet a hetényi Gólya Polgári Társulás indított, követeli a Vág-híd sürgős javítását, továbbá az évek óta kért izsai körforgalom mihamarabbi kiépítését, sőt, a hetényi letérőnél egy további körforgalom létesítését is – a petíció itt írható alá. Egyébként nem ez az első civil kezdeményezés az ügyben, már szeptemberben is indult egy petíció, amelyet eddig közel 600-an támogattak.

A Vág-híd kapcsán egy tüntetés is szerveződik, a híd lábánál tartanának tiltakozó akciót november 30-án, 14 órától. A szervező, Bósza János már bejelentette a demonstrációt a komáromi városi hivatalban, 20 perces, félpályás útlezárást terveznek a Vág-híd előtti útszakaszon.

(csá)

(Cikkünk a Delta november 19-i számában jelent meg.)

Top